Probabil că ați auzi de multe minuni sau rarități medicale, dar există un caz extraordinar, unic în istoria medicală, care este realmente ciudat: un pitic care a devenit gigant în cursul vieții sale.

   Adam Rainer s-a născut la Graz, în Austria, în anul 1899 din părinți cu o înălțime normală: tatăl său avea 1,72 metri și mama sa 1,65 metri. A încercat să se înroleze în armată pentru a participa la al Doilea Război Mondial, dar a fost refuzat pentru că măsura numai 1,38 metri (138 cm) la vârsta de 18 ani. După un an crescuse cu doar 5 cm și ajunse la înălțimea de 1,43 metri, dar a fost considerat tot prea mic pentru armată. Deci la 19 ani a fost considerat pitic, suferind de nanism.

   Scurtele rapoarte medicale din acea perioadă consemnează că mâinile și picioarele sale erau neobișnuit de mari pentru înălțimea sa. La 18 ani el purta pantofi mărimea 43, iar la vârsta de 21 de ani ajunse la măsura 53. Deși picioarele îi creșteau în mod alarmant, el a rămas pentru un timp la cam aceeași înălțime. Asta până când a început să crească necontenit, fără să se mai oprească. De la 21 de ani până la 32 a crescut de la 1,47 metri la 2,18 metri. S-ar putea să fi avut chiar o înălțime mai mare, pentru că de la vârsta de 26 de ani șira spinării a început să i se curbeze din ce în ce mai grav pe măsură ce creștea în înălțime.

Un pitic care a devenit gigant

Adam Rainer, în partea stângă, lângă un om de înălțime medie.

   De parcă nu era destul de grav, a devenit aproape orb și surd de ure­chea dreaptă. Fiind considerat o curi­oz­i­tate med­icală, a fost îndelung stu­diat și exam­i­nat. I s-a descoperit o tumoare pe glanda pituitară, care producea prea mulți hormoni de creștere și care, totodată, apăsa pe nervul optic. S-a descoperit, de asemenea, că suferea de o afecțiune cunoscută sub numele acromegalie, care conduce la dezvoltarea exagerată a capului și a membrelor: Adam avea maxilarul și fruntea foarte proeminente, precum și buze groase.

Efectele acromegaliei

Efectele bolii endocrine numită acromegalie prin schimbarea caracteristicile faciale ale lui Adam, la diverse vârste.

   În 1931 doctorii i-au extirpat tumoarea, dar Adam a continuat să crească, totuși într-un ritm mai lent. De-a lungul timpului, deformarea spinării a devenit atât de pronunțată încât Rainer ajunge țintuit la pat. A mai trăit 19 ani, murind în anul 1950, la vârsta de 51 de ani, când avea o înălțime de 2,34 metri, deși unele ziare au vehiculat înălțimea lui la 2,39 metri. A fost singura persoană care a fost clasificată oficial în dosarele medicinei ca pitic și ca uriaș, fiind singurul om care a suferit în viață și de nanism și de gigantism.

Sursă: Business Insider