Bărbații sunt mai numeroși decât femeile pe întreaga planetă cu aproape 60 milioane de persoane, cea mai mare diferență înregistrată vreodată. Chiar dacă, în general, femeile trăiesc mai mult decât bărbații, acest lucru este compensat de faptul că se nasc mai mulți băieți decât fete: 107 băieți la 100 de fete în anul 2013.

   În 1961, primul an când Banca Mondială a furnizat astfel de date, distribuția era aproape egală, existând doar o diferență de 0,09 procente. De atunci, diferența a crescut considerabil, bărbații fiind din ce în ce mai numeroși decât femeile pe întreaga planetă. În anul 2013, populația feminină a variat în funcție de țară, de la 23% până la 55%, la nivelul populației mondiale 49,59% fiind femei. 81 de țări au avut o populație majoritară de femei, 37 de țări au avut o majoritate de bărbații, iar 75 au înregistrat o diferență mai mică de 0,5% între cele două sexe. Unele țări au avut modificări chiar de 19 de puncte procentuale în ultimele cinci decenii, altele având suișuri și coborâșuri notabile în perioade relativ scurte, conform datelor furnizate de Banca Mondială, bazate pe informațiile oferite de World Population Prospects Division din cadru ONU.

Hegemonia mondială a bărbaților

În anul 2013, în România 51,29% din populația totală erau femei și 48,71% bărbați.

   Hegemonia mondială a bărbaților sau excedentul de populație masculină este rezultatul mai multor tendințe, parțial divergente. Chiar dacă majoritatea țărilor au mai multe femei decât bărbați, țările cele mai populate din lume sunt extrem de dezechilibrate: China are aproape 50 de milioane mai mulți bărbați decât femei, India 43 de milioane, ambele reprezentând 76% din surplusul de sex masculin la nivel mondial. În aceste țări, precum și în altele, dezechilibrul de gen începe înainte de naștere, prin avorturi selective, datorită tehnicilor de diagnosticare prenatale. În fostele state sovietice speranța de viață este mai scurtă pentru bărbați, în mare măsură datorită deceselor legate de consumul de alcool. De exemplu, Rusia are de două ori mai multe femei decât bărbați cu vârsta de peste 65 de ani, potrivit O.M.S. Pe de altă parte, conflictele armate, războaiele și chiar genocidele, în care au murit cu preponderență mai mulți bărbați, au redus considerabil dominația masculină a bărbaților la nivel mondial. Totodată, țările foarte dezvoltate tind să aibă o populație cu mai multe femei, iar migrația populației pe continente sau între continente a condus la un număr mai mare de nașteri în țările adoptive.

Sursă: Quartz