Este vinul alb la fel ca vinul roșu? Un pahar de Pinot Grigio sau Chardonnay poate fi considerat vin alb, dar are mai multe în comun cu un vin roșu decât vă imaginați. Oamenii de știință au descoperit că strugurii albi conțin aceiași pigmenți care dau vinului culoarea roșu.

   Prezența pigmenților, numiți antocieni (antocian: pigment din sucul plantelor care dă florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, albastră sau violetă; antocienii sunt cunoscuți pentru culoarea pe care o dau murelor și zmeurii, precum și pentru culoarea ruginie a frunzelor pe timpul toamnei) ar putea explica de ce producătorii de vin alb, folosind numai struguri albi, sunt uneori surprinși să vadă o tentă rozalie în sticle. Antocienii provin din coaja strugurilor și combinați cu alți compuși chimici sunt responsabili pentru cea mai mare parte a culorii roșu a vinului. Culoarea precisă a vinului roșu este dependentă, de asemenea, și de aciditatea din jurul antocienilor din vin și de soluțiile alcaline care se formează.

   Până în prezent, cei mai mulți experți considerau că vinul din struguri albi nu are antocieni în el, ca o explicație a culorii pentru vinul alb. Utilizând spectrometria de masă, cercetătorii italieni au analizat varietăți din soiuri de struguri Chardonnay, Sauvignon Blanc și Riesling, care sunt utilizate uzual pentru a produce vin alb. Echipa a descoperit că toți acești struguri conțin de fapt antocieni. Concentrațiile de antocieni găsite în strugurii albi sunt mult mai mici, chiar de câteva mii de ori, decât în ​​soiurile de struguri roșii, cum ar fi Merlot, potrivit studiului publicat în Food Research International, scrie Mail Online.

Vinul alb la fel ca vinul roșu

   Oamenii de știință au mai explicat că vinul roșu este un amestec complex de compuși chimici, între 800 și 1.000. Compușii numiți taninuri și fenolii alcătuiesc doar 0,1 la sută dintr-o o sticlă de vin roșu, dar au cel mai mare impact asupra culorii și aromei. Taninurile – molecule mici unite împreună care creează un lanț întreg – dictează gustul vinului, ca de exemplu sec sau amărui, prin reacția cu proteinele din saliva băutorului, contribuind, de asemenea, la culoarea vinului prin combinarea cu antocienii.

   La vinurile vechi, moleculele de antocieni pot suferi o mare varietate de reacții, sub forme complexe care pot contribui, de asemenea, la colorația puternică în roșu a vinului. Ca urmare, chiar dacă concentrația de antocieni într-o sticlă de vin va scădea în mod constant odată cu învechirea, culoare roșie va rămâne în continuare.