Speranța de viață este în continuă în creștere de mai bine de douăzeci de ani în aproape fiecare regiune a globului. În medie, speranța de viață în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene a fost de 79,2 ani în anul 2012, cu 5,1 ani mai mult decât în anii 1990. Spania, cu o speranță de viață de 82,5 ani, Italia, cu 82,4 ani, și Franța, cu 82,1 ani, sunt țările europene cu cele mai ridicate speranțe de viață. România figurează printre statele cu o medie redusă, de până în 75 de ani, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

   Raportându-ne la doar 75 de ani de existență pe pământ, adică circa 3.900 de săptămâni, 27.000 de zile sau 648.000 de ore, aproximativ o treime din această perioadă ne-o petrecem dormind, timp care nu s-a modificat prea mult de-a lungul existenței noastre. Ceea ce s-a schimbat este cum folosim timpul rămas.

   În ultimii zeci de ani, datorită inventivității și ingeniozității noastre nestăpânite, am produs o schimbare profundă în modul cum folosim orele de veghe, în care nu dormim. Din cele 168 de ore ale fiecărei săptămâni ne rămân, după ce scădem orele de somn (56 ore), 112 ore în care putem face altceva. Acum 150 de ani, aproximativ 70 din cele 112 ore (63%) erau pentru muncă remunerată. Datorită îmbunătățirilor remarcabile de productivitate a muncii, săptămâna de lucru medie s-a redus, în majoritatea țărilor, cu aproximativ 30 de ore, ajungând la 40 de ore (34% din totalul orelor de veghe).

   Ce credeți ca am făcut cu orele suplimentare câștigate în urma progresului general? Le folosim pentru a sta în fața televizorului. Potrivit ultimelor statistici la nivel global, de acum doi ani (2013), un om obișnuit petrece în medie aproximativ 4 ore pe zi sau 28 de ore pe săptămână (25%) uitându-se la televizor.

În fața televizorului

   Făcând, dacă doriți, un rezumat al progresului net al umanității în ultimii 150 ani, putem trage concluzia că am salvat circa 30 de ore de muncă pe săptămână ca să stăm în fața televizorului.

   P.S. Potrivit francezilor de la Médiamétrie, românii se uită televizor, în medie, timp de 5 ore și 30 de minute pe zi, media telespectatorilor europeni fiind doar (!) de 3 ore și 55 de minute pe zi. Aici îi întrecem!