Un smart-phone din ziua de azi are mai multe facilități decât 10 dispozitive diferite folosite acum câțiva zeci de ani pentru fotografiat, filmat, înregistrări și redări audio sau video, urmărire sau poziționare etc. Tehnologiile actuale folosite în lumea spionajului la nivel de vârf, complet clasificate, sunt superioare cu cel puțin două niveluri peste tehnologiile la îndemâna muritorilor de rând, dar nu sunt dezvăluite din așa numite motive de ordin strategic sau de siguranță națională, cu toate că ar putea avea un impact puternic asupra confortului uman zilnic. Așa cred eu, pentru că dezvăluirile ulterioare anilor ̓50 – ̓80, referitoare la tehnologiile considerate atunci secrete de prim rang, întăresc această credință. Un exemplu este pisicuța high-tech.

   De curând a fost făcută publică, o idee clocită de serviciile secrete americane de spionaj din perioada 1950 – 1960, pentru spionarea sovieticilor, respectiv a ambasadei URSS de la Washington. Ambasada era încercuită cu zeci de microfoane amplasate în clădirile vecine, dar nu exista o tehnică performantă pentru filtrarea și eliminarea zgomotului de fond și redarea apoi a conversațiilor. Pornind de la ideea că felinele au un sistem auditiv natural de filtrare a zgomotului, o echipa americană complexă de iscoade a implantat un microfon în urechea internă a unei pisici, un transmițător radio în craniu și o baterie în abdomen, după care i-au transformat coada într-un fel de antenă. Apoi au trecut la un antrenament dur, de zeci de ore, pentru a o învăța să evite obstacolele din curtea ambasadei sovietice. Din păcate, pisicuța high-tech după câteva ore a lăsat baltă ambasada sovietică și a plecat indolentă prin cartier să-și caute hrană.

Pisicuța high-tech

   Realizând slăbiciunea operațiunii, echipa a trecut din nou la treabă și a antrenat pisica să ignore semnalele de foame pentru o perioadă și să servească o masă copioasă într-un loc prestabilit de lângă ambasadă. Când au considerat-o pregătită și din acest punct de vedere, au eliberat-o încrezători în parcul de vizavi de ambasada sovietică. Însă când a încercat să traverseze strada a fost lovită de un taxi și a murit pe loc. Nu s-a precizat dacă ulterior au mai încercat și cu altă pisică, dar pierderile materiale pentru această operațiune de spionaj eșuată au depășit un milion de dolari la vremea aceea.