Cea mai înaltă așezare umană sau localitatea situată la cea mai mare altitudine este orașul La Rinconada, din Peru. Clasificarea este valabilă numai pentru așezările permanente, ocupate pe tot parcursul anului și se referă la cota deasupra nivelului mării.

Cea mai înaltă așezare umană

   Situat în Anzii peruvieni, orașul situat la cea mai mare altitudine, la 5100 de metri (cam pe la jumătatea troposferei), are circa 30.000 de locuitori, care sunt afectați din punct de vedere social, dar și fizic. Viața la o asemenea înălțime, într-un climat rece și cu aer rarefiat, necesită locuințe de un anumit stil și limitează practicarea agriculturii și creșterea animalelor domestice. Temperatura medie anuală în La Rinconada este de 1,2 °C, iar temperatura medie a lunii cea mai calde este mai mică de 10 °C.

Orașul situat la cea mai mare altitudine

   Orașul este construit în jurul unui mine de aur profitabile, care a prosperat între anii 2001 – 2009, atunci când prețul aurului a crescut cu 235%. Majoritatea populației lucrează la mina de aur deținută de Corporación Ananea. Minerii lucrează pentru 30 de zile fără plată. În cea de-a 31 zi li se permite să ia din mină tot minereul pe care îl pot căra individual. Dacă minereul conține aur, mai mult sau mai puțin sau chiar deloc, este o chestiune de noroc. Dar și de supraviețuire, în aceste condiții extrem de grele.

La Rinconada

   Orășelul La Rinconada nu are nici instalație de apă și nici un sistem de canalizare, drumuri asfaltate și un sistem de salubritate. Din cauza lipsei sistemului de canalizare, populația este contaminată semnificativ cu mercur, datorită practicilor industriei miniere (minereul este măcinat și tratat cu mercur, apoi filtrat și amalgamul rezultat este la final încălzit pentru a îndepărta mercurul).

La Rinconada (mineri)

   Pe acest platou foarte înalt, la La Rinconada, urâțenia umană, caracterizată prin lipsa unei minime civilizații, este în contrast cu frumusețea naturală, grandioasă, străjuită de muntele pe care localnicii îl numesc „La Bella Durmiente”, adică Frumoasa Adormită.