Pleonasme – erori de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții, etc. care repetă în mod inutil aceeași idee sau care au același înțeles. Am ales mai jos unele dintre cele mai frecvente pleonasme, des folosite, cu trimitere directă la două link-uri care apar pe primele pagini în căutarea pe Google.

     Notă: Transcrierea titlurilor și numele site-urilor sunt ad litteram.

Perioadă de timp

     Perioadă – interval de timp în cursul căruia se desfășoară un fenomen sau se petrece un eveniment.

 1. antena3.ro: Noi schimbări din anul școlar 2013/2014. La ce perioadă de timp se vor face evaluările elevilor. (link)
 2. untrr.ro (UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România): Ştiaţi că perioada de timp necesară conducătorului auto pentru a se deplasa la locul de îmbarcare într-un vehicul care intră în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) 561/2006… (link)

Luni de zile

     Lună – din punct de vedere astronomic este intervalul de timp egal cu fiecare dintre cele 12 diviziuni ale anului calendaristic, cu o durată de 28 până la 31 de zile.

 1. realitatea.net: Iohannis: Guvernul Ponta se manifestă, de luni de zile, ca și cum ar pregăti o fraudare a alegerilor. (link).
 2. prosport.ro: „Are valoare mare, ne va ajuta”. Reghe a aşteptat luni de zile să îl transfere, Gâlcă nu îi dă vreo şansă. Cât a ajuns să valoreze. (link).

Averse de ploaie

          Aversă – ploaie torențială de scurtă durată.

 1. realitatea.net: Călimănești-Căciulata inundată complet marți seara în urma unei averse de ploaie. (link).
 2. mediafax.ro: COD GALBEN de averse de ploaie, grindină şi vijelie pentru mai multe judeţe. (link).

Poartă de acces

     Poartă – deschidere amenajată într-un zid, într-un gard, etc. pentru a permite accesul din interior în exterior și invers.

 1. digi24.ro: Fără bani pentru poarta de acces către Vest a României. În pasajele de pe centura Aradului apa se infiltrează în betoane, iar fierul a ruginit. (link).
 2. mediafax.ro: Agenţia Spaţială Europeană vrea să devină „poarta de acces a Europei către spaţiul cosmic”. (link).

Lihniţi de foame

     Lihnit – foarte flămând, chinuit de foame; hămesit.

 1. stirileprotv.ro: Uzi pana la piele si lihniti de foame, zeci de mii de credinciosi au asteptat cu orele pentru a se ruga la Manastirea Nicula. (link).
 2. adevarul.ro: Tânăra care îi ajută pe copiii lihniţi de foame, care muncesc, după şcoală, pentru a-şi ajuta familiile. (link).

Fizionomia feţei

     Fizionomie – totalitatea trăsăturilor feței cuiva care determină expresia ei particulară.

 1. ele.ro: Cum sa iti prinzi parul in functie de fizionomia fetei. Vezi ce te avantajeaza! (link).
 2. andreearaicu.ro: Oricat de multe trucuri de frumusete ai folosi, nu uita: fizionomia fetei tale este unica si farmecul tau vine din micile detalii! (link).

     Observație: “fizionomia fetei” nu este pleonasm, dar cele două cuvinte trebuie citite în context: fizionomia feţei.

Concluzie finală

     Concluzie – încheiere a unui șir de judecăți; gândire dedusă dintr-o serie de argumente sau constatări. Ultima parte a unei expuneri sau a unei lucrări, care cuprinde rezultatele finale.

 1. mediafax.ro: Bistriţa-Năsăud: Concluzie finală în ancheta privind moartea unei fetiţe de patru ani cu entorsă. (link).
 2. ziare.com: Concluzie finala! Serban Huidu, cercetat pentru omor din culpa! Trei oameni au murit in accidentul de anul trecut. (link).

A îngheța de frig

     A îngheța – a se preface în gheață. A degera, a amorți sau a face să degere, să amorțească de frig.

 1. stirileprotv.ro: Temperaturi extreme. Un barbat a inghetat de frig in Bistrita. (link).
 2. bzi.ro: Un iesean a murit dupa ce a inghetat de frig pe strada. (link).

Scurtă alocuțiune

     Alocuțiune – scurtă cuvântare ocazională.

 1. agerpres.ro: Ulterior, într-o scurtă alocuțiune de la Casa Albă, Barack Obama a salutat ‘forța coaliției’, precizând că se va întâlni pentru prima dată, la New York, cu noul premier irakian, Haidar al-Abadi. (link).
 2. primariavl.ro: Din partea primăriei a susținut o scurtă alocuțiune și a depus o coroana de flori, viceprimarul Vasile Cocoș. Manifestarea s-a incheiat cu o remarcabilă defilare a armatei române. (link).

A aduce aportul

     Aport – contribuție materială, intelectuală, morală, etc. adusă de cineva într-o acțiune comună.

 1. csenergia.ro: Handbal/Energia-Poli Timisoara 31-29/Giotoiu: ”Un meci greu cu Timisoara. Toata echipa si-a adus aportul pentru aceasta victorie”. (link).
 2. catavencii.ro: Dan Șova e cel mai prost pariu al lui Ponta cu generația tînără. E unul din stîlpii înfrîngerii de duminică, la care și-a adus aportul cu cei zero kilometri de autostradă pe care i-a construit în doi ani de ministru la Transporturi și Mari Proiecte. (link).

Enorm de mult

     Enorm – foarte mare, imens, uriaș, colosal.

 1. mediafax.ro: Ponta: Până la sfârşitul anului trebuie să cheltuim enorm de mult, peste 3 miliarde de dolari pe investiţii publice. (link).
 2. gandul.info: Ce avion i-ar lua Ponta lui Băsescu. „Cel actual costă enorm de mult şi n-are nevoie nici preşedintele.” (link)

     Observație: pleonasm de prim-ministru.

Zboruri aeriene

     Zbor – Mod de planare și de mișcare în aer a unei păsări, a unei insecte, a unui obiect, etc. cu ajutorul aripilor și a căror sustentație poate fi realizată fie cu consum de energie din interior (la păsări, avioane, elicoptere etc.) sau din exterior (la planoare, zmeie etc.), fie fără consum de energie sau prin mișcare balistică.

Cele mai frecvente pleonasme - Zboruri aeriene

Prima pagină Google pentru căutarea “zboruri aeriene”.

     Alte pleonasme uzuale:

 • contrabandă ilegală (contrabandă – trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale);
 • va urma în continuare (a urma – a merge în urma cuiva; a pleca împreună cu cineva, a însoți; a fi alături de cineva într-o acțiune);
 • exemplu ilustrativ (exemplu –  ceea ce servește drept model, ceea ce servește pentru a ilustra ceva; persoană care, prin calitățile sale, poate servi drept model; pildă);
 • a anexa alăturat (a anexa – a alipi, a alătura, a adăuga, a atașa la ceva);
 • hit de mare succes (hit – șlagăr care, în urma unei promovări susținute, obține un succes comercial deosebit și apare în topuri);
 • a dăinui permanent sau a dăinui în continuare (a dăinui – a continua să existe, să se mențină; a ține, a dura, a persista);
 • a ecraniza un film (a ecraniza – a turna un film pe baza unui scenariu adaptat după o operă literară sau muzicală);
 • a avansa înainte;
 • a coborî jos;
 • a urca sus;
 • a urma în continuare;
 • a reveni din nou;
 • a repeta încă o dată;
 • a relua din nou;
 • cel mai superior;
 • a închina cu plecăciune;
 • hemoragie de sânge.

Alte articole captivante


ÎN CÂT TIMP SE DESCOMPUN LUCRURILE ARUNCATE      Expansiunea umană este evidentă și gunoaiele sau deșeurile pe care le aruncăm zilnic au început să ne sufoce. Ca un avertisment general, vă arăt în cât timp se descompun unele dintre cele mai folosite lucruri, care sunt aruncate la gunoi zilnic, săptămânal, lunar sau anual. În general, cifrele de mai jos sunt valorile medii pentru gunoaiele aruncate direct în natură, prin păduri, parcuri sau pe margine...
BISERICA CATOLICĂ NU ESTE CHIAR O SFÂNTĂ      După o anchetă de patru ani, o comisie instituită de Biserica Catolică din Australia a șocat pe bună dreptate cetățenii acestei țări și comunitățile religioase sau nereligioase din întreaga lume prin anunțul pe care l-a făcut. Reprezentanții Bisericii Catolice au plătit compensații în valoare de 276,1 milioane de dolari australieni (adică vreo 212 milioane de dolari americani) câtorva mii de persoane c...
TOALETA VIITORULUI      În zilele noastre aproximativ 11% din populația lumii nu are încă acces la apă curată (potabilă). Probabil nu ne gândim adesea la apa pe care o consumam zilnic, dar ne facem griji mai des că o toaletă nu este curată. Ca un proiect comun în viața noastră, există încercări diverse pentru a îmbunătăți aceste lucruri. Iată unul dintre ele, care poate fi descris foarte simplu, în două cuvinte: toaleta viito...
TOATE AUTOTURISMELE TREBUIE SĂ AIBĂ UN DISPOZITIV DE REMORCARE      Dacă vă uitați la barele de protecție din față și din spate ale mașinii personale sau de serviciu veți observa niște capace de protecție din plastic, pătrate sau rotunde, care au în mod sigur un rost. Nu trebuie să vă simțiți ofensați dacă nu știți de ce sunt acolo, pentru că asta am de gând să vă spun. Regulamentul (UE) nr. 1005/2010 prevede că toate autoturismele trebuie să aibă un dispozitiv de remo...
TREBURI ZILNICE      De-a lungul ultimilor 50 de ani, femeile și-au redus semnificativ orele de muncă neremunerată, cum ar fi pentru treburi casnice, treburi zilnice sau cumpărături, pe fondul creșterii orelor de muncă plătite. Bărbații au participat din ce în ce mai mult la treburile casnice și de îngrijire a copiilor, dar sunt departe de a prelua ștafeta, inegalitățile în acest domeniu fiind încă mari în toate țările.  ...
INVERSAREA PROCESULUI DE ARDERE      Nivelul foarte mare de dioxid de carbon (CO₂) din atmosfera Pământului este una dintre cele mai presante probleme ale epocii noastre. Ca atare, multe cercetări s-au axat pe găsirea de modalități pentru a-l reduce, dar și pe soluții pentru a-l elimina, inclusiv prin transformarea lui în materiale plastice sau spumă și combustibili. Oamenii de știință de la departamentul de energie al Oak Ridge National ...
ORAȘELE LUMII CU CELE MAI MARI BLOCAJE ÎN TRAFIC      În ultimii ani, traficul în marile orașe ale lumii, extrem de aglomerate și fără o infrastructură adecvată pentru dezvoltarea din ultimii ani, a devenit un adevărat coșmar pentru conducătorii auto dintr-un motiv simplu, inimaginabil acum câțiva zeci de ani pentru omenire: blocaje în trafic.      Potrivit unui studiu realizat de producătorul de sisteme de navigație TomTom, șoferii, care trebuie să călă...
SISTEMUL “VEZI PRIN AUTOVEHICUL”      Nimănui nu îi place să fie blocat în spatele unui autovehicul mare, care se deplasează mai încet pe un drum cu două benzi de circulație. Încercarea de a-l depăși necesită atenție maximă și concentrare datorită vizibilității reduse și a manevrelor efectuate în scopul de a verifica dacă este sau nu posibilă trecerea.   O echipă de la Universitatea din Porto, susține că a găsit o soluție la această probl...
AUTO-PROMOVAREA PE REȚELELE SOCIALE      După ce a analizat profilurile a peste 141 de milioane de utilizatori proprii, LinkedIn a identificat o diferență esențială privind auto-promovarea, o diferență cheie între bărbați și femei. Raportul publicat recent de LinkedIn arată modul în care bărbații și femeile se prezintă în profiluri:  bărbații spun mai multe și enumeră mai multe informații despre ei, iar femeile se promovează și vorbesc despre...
CEL MAI SIGUR – AVIONUL      Anul 2012 a fost un an extrem de sigur pentru aviația civilă – arată statisticile privind accidentele de avion prezentate de Aviation Safety Network (ASN). Au fost înregistrate în total 23 de accidente mortale de avion, din care au rezultat 475 decese și 36 decese la sol (alte persoane decât cele aflate în avioane). Ambele cifre sunt extrem de mici, mai mici decât media pe ultimii zece ani, care a fost...