Pleonasme – erori de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții, etc. care repetă în mod inutil aceeași idee sau care au același înțeles. Am ales mai jos unele dintre cele mai frecvente pleonasme, des folosite, cu trimitere directă la două link-uri care apar pe primele pagini în căutarea pe Google.

     Notă: Transcrierea titlurilor și numele site-urilor sunt ad litteram.

Perioadă de timp

     Perioadă – interval de timp în cursul căruia se desfășoară un fenomen sau se petrece un eveniment.

 1. antena3.ro: Noi schimbări din anul școlar 2013/2014. La ce perioadă de timp se vor face evaluările elevilor. (link)
 2. untrr.ro (UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România): Ştiaţi că perioada de timp necesară conducătorului auto pentru a se deplasa la locul de îmbarcare într-un vehicul care intră în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) 561/2006… (link)

Luni de zile

     Lună – din punct de vedere astronomic este intervalul de timp egal cu fiecare dintre cele 12 diviziuni ale anului calendaristic, cu o durată de 28 până la 31 de zile.

 1. realitatea.net: Iohannis: Guvernul Ponta se manifestă, de luni de zile, ca și cum ar pregăti o fraudare a alegerilor. (link).
 2. prosport.ro: „Are valoare mare, ne va ajuta”. Reghe a aşteptat luni de zile să îl transfere, Gâlcă nu îi dă vreo şansă. Cât a ajuns să valoreze. (link).

Averse de ploaie

          Aversă – ploaie torențială de scurtă durată.

 1. realitatea.net: Călimănești-Căciulata inundată complet marți seara în urma unei averse de ploaie. (link).
 2. mediafax.ro: COD GALBEN de averse de ploaie, grindină şi vijelie pentru mai multe judeţe. (link).

Poartă de acces

     Poartă – deschidere amenajată într-un zid, într-un gard, etc. pentru a permite accesul din interior în exterior și invers.

 1. digi24.ro: Fără bani pentru poarta de acces către Vest a României. În pasajele de pe centura Aradului apa se infiltrează în betoane, iar fierul a ruginit. (link).
 2. mediafax.ro: Agenţia Spaţială Europeană vrea să devină „poarta de acces a Europei către spaţiul cosmic”. (link).

Lihniţi de foame

     Lihnit – foarte flămând, chinuit de foame; hămesit.

 1. stirileprotv.ro: Uzi pana la piele si lihniti de foame, zeci de mii de credinciosi au asteptat cu orele pentru a se ruga la Manastirea Nicula. (link).
 2. adevarul.ro: Tânăra care îi ajută pe copiii lihniţi de foame, care muncesc, după şcoală, pentru a-şi ajuta familiile. (link).

Fizionomia feţei

     Fizionomie – totalitatea trăsăturilor feței cuiva care determină expresia ei particulară.

 1. ele.ro: Cum sa iti prinzi parul in functie de fizionomia fetei. Vezi ce te avantajeaza! (link).
 2. andreearaicu.ro: Oricat de multe trucuri de frumusete ai folosi, nu uita: fizionomia fetei tale este unica si farmecul tau vine din micile detalii! (link).

     Observație: “fizionomia fetei” nu este pleonasm, dar cele două cuvinte trebuie citite în context: fizionomia feţei.

Concluzie finală

     Concluzie – încheiere a unui șir de judecăți; gândire dedusă dintr-o serie de argumente sau constatări. Ultima parte a unei expuneri sau a unei lucrări, care cuprinde rezultatele finale.

 1. mediafax.ro: Bistriţa-Năsăud: Concluzie finală în ancheta privind moartea unei fetiţe de patru ani cu entorsă. (link).
 2. ziare.com: Concluzie finala! Serban Huidu, cercetat pentru omor din culpa! Trei oameni au murit in accidentul de anul trecut. (link).

A îngheța de frig

     A îngheța – a se preface în gheață. A degera, a amorți sau a face să degere, să amorțească de frig.

 1. stirileprotv.ro: Temperaturi extreme. Un barbat a inghetat de frig in Bistrita. (link).
 2. bzi.ro: Un iesean a murit dupa ce a inghetat de frig pe strada. (link).

Scurtă alocuțiune

     Alocuțiune – scurtă cuvântare ocazională.

 1. agerpres.ro: Ulterior, într-o scurtă alocuțiune de la Casa Albă, Barack Obama a salutat ‘forța coaliției’, precizând că se va întâlni pentru prima dată, la New York, cu noul premier irakian, Haidar al-Abadi. (link).
 2. primariavl.ro: Din partea primăriei a susținut o scurtă alocuțiune și a depus o coroana de flori, viceprimarul Vasile Cocoș. Manifestarea s-a incheiat cu o remarcabilă defilare a armatei române. (link).

A aduce aportul

     Aport – contribuție materială, intelectuală, morală, etc. adusă de cineva într-o acțiune comună.

 1. csenergia.ro: Handbal/Energia-Poli Timisoara 31-29/Giotoiu: ”Un meci greu cu Timisoara. Toata echipa si-a adus aportul pentru aceasta victorie”. (link).
 2. catavencii.ro: Dan Șova e cel mai prost pariu al lui Ponta cu generația tînără. E unul din stîlpii înfrîngerii de duminică, la care și-a adus aportul cu cei zero kilometri de autostradă pe care i-a construit în doi ani de ministru la Transporturi și Mari Proiecte. (link).

Enorm de mult

     Enorm – foarte mare, imens, uriaș, colosal.

 1. mediafax.ro: Ponta: Până la sfârşitul anului trebuie să cheltuim enorm de mult, peste 3 miliarde de dolari pe investiţii publice. (link).
 2. gandul.info: Ce avion i-ar lua Ponta lui Băsescu. „Cel actual costă enorm de mult şi n-are nevoie nici preşedintele.” (link)

     Observație: pleonasm de prim-ministru.

Zboruri aeriene

     Zbor – Mod de planare și de mișcare în aer a unei păsări, a unei insecte, a unui obiect, etc. cu ajutorul aripilor și a căror sustentație poate fi realizată fie cu consum de energie din interior (la păsări, avioane, elicoptere etc.) sau din exterior (la planoare, zmeie etc.), fie fără consum de energie sau prin mișcare balistică.

Cele mai frecvente pleonasme - Zboruri aeriene

Prima pagină Google pentru căutarea “zboruri aeriene”.

     Alte pleonasme uzuale:

 • contrabandă ilegală (contrabandă – trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale);
 • va urma în continuare (a urma – a merge în urma cuiva; a pleca împreună cu cineva, a însoți; a fi alături de cineva într-o acțiune);
 • exemplu ilustrativ (exemplu –  ceea ce servește drept model, ceea ce servește pentru a ilustra ceva; persoană care, prin calitățile sale, poate servi drept model; pildă);
 • a anexa alăturat (a anexa – a alipi, a alătura, a adăuga, a atașa la ceva);
 • hit de mare succes (hit – șlagăr care, în urma unei promovări susținute, obține un succes comercial deosebit și apare în topuri);
 • a dăinui permanent sau a dăinui în continuare (a dăinui – a continua să existe, să se mențină; a ține, a dura, a persista);
 • a ecraniza un film (a ecraniza – a turna un film pe baza unui scenariu adaptat după o operă literară sau muzicală);
 • a avansa înainte;
 • a coborî jos;
 • a urca sus;
 • a urma în continuare;
 • a reveni din nou;
 • a repeta încă o dată;
 • a relua din nou;
 • cel mai superior;
 • a închina cu plecăciune;
 • hemoragie de sânge.

Alte articole captivante


EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ PENTRU MIROSUL PICIOARELOR      Mirosul picioarelor este o problemă cu care se confruntă multe persoane și creează disconfort, chiar senzația de jenă, putând duce uneori la apariția unor complexe de inferioritate.      Primul lucru care duce la mirosul picioarelor este transpirația. Unele locuri din corpul uman au concentrații mai mari de glande sudoripare, iar picioarele sunt pe primul loc în această listă. Fiecare picior are peste...
CEAPA ESTE ALIMENTUL UNIVERSAL      Ceapa este alimentul universal, cel mai mult consumat în lume, și, de asemenea, este leguma care este cultivată în cele mai multe țări, mai mult decât orice altă legumă. Cu toate acestea, rar primește aprecieri, poate pentru că ne face uneori să plângem. Scriu aceste rânduri pentru că pe lângă prețuire merită chiar aplauze.      Trei mici tablete babiloniene de lut, de acum aproape 4000 de ani, fac re...
CORUPȚIA, UN FENOMEN COMPLICAT      Corupția este definită ca o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie, dar are și sensul de desfrânare, depravare, decadență, decădere, destrăbălare, etc. Dar, pentru cum este percepută astăzi de majoritatea semenilor în contextul cotidian, eu aș defini-o ca un abuz de putere pentru un câștig privat.      Fenomenul corupției nu este atât de simplu așa cum pare la prima vedere. Corupția se ...
MAȘINI ȘI FEMEI      Un studiu actual a arătat că jumătate dintre femei sunt nemulțumite de mașinile lor, iar trei sferturi dintre ele (74%) simt că nu au o interacțiune cu autovehiculul propriu sau sunt “neînțelese" de către acesta.      O parte dintre fabricanții de autoturisme au recunoscut că nu au lucrat suficient pentru ca mașinile să devină adevărate “prietene” pentru femei. Un factor esențial este lipsa de femei...
PUBLICITATEA E MAI IMPORTANTĂ DECÂT SĂNĂTATEA      Companiile producătoare de alimente nesănătoase cheltuiesc anual zeci de milioane pentru a-și promova produsele, iar campaniile guvernamentale care îndeamnă la o alimentație sănătoasă nu le pot concura. Astfel, publicitatea a devenit mai importantă decât sănătatea și de multe ori ținta comercianților de alimente nesănătoase este copilul. Probabil ar trebuie introduse restricții de publicitate la produs...
MASTURBARE ÎN PUBLIC      Se pare că în Suedia masturbarea în locuri publice este permisă și nu are nici consecințe. O hotărâre judecătorească recentă a Curții din districtul Södertörn sugerează că masturbarea pe plajă este "OK". Procurorul Olof Vrethammar l-a achitat pe un bărbat de 65 de ani care, în luna iunie a.c., a fost acuzat de agresiune sexuală după ce literalmente și-a dat pantalonii jos și s-a masturbat pe plaja Drev...
OCHELARI PENTRU CEASUL BIOLOGIC      Cu toate că nu sunt nici de departe eleganți, ca o pereche de ochelari obișnuiți, oamenii de știință australieni, după 25 de ani de cercetări, ne asigură că au creat un dispozitiv, puțin ciudat, sub forma unor ochelari, care ne va ajuta să dormim mai bine. Numiți "Re-Timer", ochelarii emit o lumină verde, slabă ca intensitate, care ar fi în măsură să ne reseteze ceasul biologic al corpului. Profesorul ...
CUM VERIFIC O IMAGINE PE GOOGLE      Dacă urmăriți frecvent știrile prin intermediul mass-mediei sociale, veți vedea tot felul de fotografii sau imagini preluate de pe Internet, care încearcă să descrie un eveniment mai mare sau mai mic. De multe ori, imagini mai vechi sunt prezentate ca proaspete, din dorința de a acapara audiența. Deci cum verific o imagine pentru a vedea de unde provine? Iată un mod extrem de simplu de a afla dacă într...
E MAI BINE SĂ NU-ȚI FACI PATUL      E mai bine să nu-ți faci patul? Desigur că mamele, consoartele, femeile în general, ar caracteriza acest lucru printr-o lipsă de bună creștere. Dar există un motiv științific care demonstrează că e mai bine să nu-ți faci patul de dimineață, când marea majoritate dintre noi nu au nici un chef de o astfel de caznă.      Mai multe studii realizate separat, în diverse locuri, au ajuns la concluzia că un p...
PUBLICITATE PE SCARĂ      Publicitatea este o formă plătită de prezentare și promovare impersonală a ideilor, a bunurilor sau a serviciilor prin mijloace de informare. Multe companii folosesc publicitatea pentru a transmite unui anumit public mesaje referitoare la ele însele, la produsele și serviciile lor sau la modul lor de comportament, cu scopul de a determina un răspuns din partea acestuia. La publicitate nu apelează numai...