Mai mult de 530.000 de oameni au murit între anii 1994 și 2013 din cauza vremii extreme, potrivit unui nou raport al organizației neguvernamentale germanwatch. Cu ajutorul unui  indicator de risc climatic, organizația a combinat numărul mediu de decese și valoarea pierderilor financiare din ultimii 20 de ani pentru a clasifica țările care au fost afectate cel mai mult de fenomene meteo extreme. În aceste două decenii, aproximativ 15.000 de evenimente meteorologice extreme au costat întreaga lume peste 2,2 miliarde de dolari americani, concluzionează raportul.

   Țările în curs de dezvoltare sau cu PIB-uri mici reprezintă nouă din cele 10 țări cele mai afectate. Țările care au suferit cel mai mult în ultimii 20 de ani sunt situate mai ales în Asia de Sud-Est și în Marea Caraibelor. Honduras, Myanmar și Haiti au fost cele mai afectate în ultimii 20 de ani. În Myanmar, ciclonul Nargis din 2008 a provocat mai mult de 95% din toate daunele în ultimii 20 de ani, în timp ce 80% din toate daunele și decesele din Honduras au fost cauzate de uraganul Mitch în anul 1998. Alte țări, cum ar fi Filipine (clasată pe locul al cincilea), au fost afectate mai în fiecare an.

Fenomene meteo extreme

   Autorii au luat în considerare numai impactul direct al vremii extreme, fără consecințele sale indirecte, cum ar fi secete sau deficitul de hrană, care, la rândul lor, au cauzat alte victime. Din acest motiv, multe țări europene apar pe poziții mai înalte. Cele mai multe dintre decesele din Europa sunt atribuite unui eveniment meteo unic în anul 2003. În acel an, un val de căldură a ucis mai mult de 7.000 de persoane din țările europene, un eveniment cu un impact de durată asupra statisticilor. Totuși, chiar dacă țările europene sunt adesea afectate de fenomene meteo extreme, pierderile și decesele sunt de obicei relativ minore în comparație cu populația țărilor și puterea economică.

Fenomene meteo extreme Europa

   România se află pe locul 29 în acest clasament mondial al dezastrelor naturale din ultimii 20 de ani.

Altă sursă: The Washington Post