La capitolul poveri generate de omenire, obezitatea este una din marile probleme ale economiei globale, la fel ca fumatul sau războaiele și terorismul, care costă omenirea 2.000 de miliarde de dolari anual. Valul de creștere a obezității a devenit o problemă globală și critică, care necesită o strategie internațională, cu măsuri de intervenție rapide, susțin cercetători de la McKinsey Global Institute.

   Mai mult de 2,1 miliarde de oameni din întreaga lume – aproximativ 30 la sută din populația mondială – sunt supraponderali sau obezi, aproape de două ori și jumătate mai mult decât adulții și copiii subnutriți (840 de milioane). Și această „epidemie” nu prezintă semne de declin. Experții prezic, în cazul în care prevalența actuală a obezității continuă pe traiectoria actuală, că aproape jumătate din populația adultă a lumii va fi supraponderală sau obeză până în anul 2030.

Poveri generate de omenire

   În raportul prezentat, experții au concluzionat că obezitatea este o problemă economică majoră la nivel mondial cauzată de o multitudine de factori, iar toate dovezile sugerează că impactul economic și social al obezității este profund și de durată, fiind necesare politici și măsuri care să se bazeze mai puțin pe opțiunile conștiente ale persoanelor fizice și mai mult pe schimbări în mediul lor. Studiul recomandă, de asemenea, o serie de 44 de intervenții care ar putea reduce cu 20% persoanele supraponderale sau obeze, ca să revină la greutatea normală în termen de 5 până la 10 ani: controlul drastic al alimentelor în fast-food-uri, investiții în educația parentală, introducerea meselor sănătoase în școli și la locul de muncă, schimbarea programelor școlare prin includerea de mai multe exerciții fizice, îmbunătățirea educației și a responsabilității personale, încurajarea tuturor activităților fizice, introducerea la nivel mondial a pistelor pentru bicicliști etc. Excesul de greutate și obezitatea este o problemă sistemică, pentru care este nevoie de mai bună cooperare între sectoarele public și privat și care necesită acțiuni la toate nivelurile, individuale și sociale, implicând industria, guvernele naționale, comunitățile locale și sectorul de voluntariat.

   Alte concluzii ale studiului:

  • Nicio țară din lume nu a redus prevalența obezității între anii 2000 și 2013. Mai mult, prevalența obezității a crescut cu mai mult de 0,5% în 139 de țări din cele 196 analizate, membre OECD.
  • Obezitatea este responsabilă de 5% din totalul deceselor anuale la nivel mondial.
  • În ansamblu, prevalența obezității pare să fie legată de bogăția unei țări. Majoritatea țărilor din G-20 au rate de prevalență de peste 20%. Doar Japonia și Coreea de Sud au rate de prevalență mai mici de 16%.
  • Tendința obezității este mai pronunțată la femei decât la bărbați, iar bărbații cu un nivel mai ridicat de educație au rate mai mici de obezitate.

   Alți experți consideră că deși la prima vedere raportul pare șocant, el nu include și cheltuielile adiacente ale autorităților, companiilor și guvernelor pentru „susținerea” persoanelor supraponderale și obeze, cum ar fi transportul cu autobuze, trenuri sau avioane, locuri și instalații mai mari, consolidate, pentru divertisment și relaxare, paturi de spitale și ambulanțe mai mari etc., într-o societate umană în creștere continuă ca dimensiune.