Prin atracții turistice, cei de la Travel and Leisure, înțeleg locuri culturale și istorice, priveliști naturale și spațiile amenajate oficial pentru turiști. De asemenea, pasarelele, promenadele și piețele se potrivesc cu această definiție, care nu cuprinde însă plaje, poduri și locuri care atrag aproape exclusiv pelerini religioși. Pentru a desemna cele mai vizitate atracții turistice din lume s-au folosit date furnizate până anul trecut de instituțiile guvernamentale, de agențiile de turism, de operatorii din turism și de mass-media cu reputație recunoscută. Unde a fost cazul, s-a ținut seama și de numărul de bilete vândute pentru vizitare.

10. Disney World’s Magic Kingdom, Orlando, SUA. Vizitatori anuali: 18.500.000.

Atracții turistice - Regatul Magic

   Cunoscut mai ales sub numele de Regatul Magic (Magic Kingdom), este primul parc construit de Walt Disney și deschis la 1 octombrie 1971, fiind totodată cel mai vizitat parc tematic din lume.

9. Bazilica Fecioarei de Guadalupe, Mexic. Vizitatori anuali: 20.000.000.

Atracții turistice - Bazilica Fecioarei de Guadalupe

   Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe este o biserică romano-catolică și altarul național al Mexicului, cu o structură circulară de 100 de metri în diametru care poate găzdui până la 50.000 de oameni.

8. Grand Central Terminal, New York. Vizitatori anuali: 21.500.000.

Atracții turistice - Grand Central Terminal

   Cu spații monumentale și detalii meticulos realizate, gara Grand Central Terminal, care acoperă o suprafață de 19 ha, a fost descrisă ca fiind cea mai frumoasă stație de cale ferată din lume.

7. Cascada Niagara. Vizitatori anuali: 22.000.000.

Atracții turistice - Casacada Niagara

   Situată la frontiera dintre SUA și Canada, cascada este un ansamblu format din trei căderi de apă, cu un debit mediu de apă de 4.200 m³/s. Chiar dacă nu este foarte înaltă, cascada este spectaculoasă pentru puterea sa pură, fiind, de asemenea, mai ușor accesibilă decât multe alte căderi de apă.

6. Altarul Meiji Jingu și Templul Senso-ji, ambele din Tokyo (la egalitate). Vizitatori anuali: 30.000.000.

Atracții turistice - Altarul Meiji Jingu

   Construit în urmă cu mai mult de 100 de ani pentru a onora sufletele divine ale împăratului Meiji și a împărătesei Shoken, acest altar este un paradis liniștit, înconjurat de mai mult de 100.000 de copaci și grădini superbe.

Atracții turistice - Templul Senso-ji

   Senso-ji este un templu budist antic, cel mai vechi templu din Tokyo și unul dintre cele mai importante din Japonia. Accesul la templu se face pe o stradă de circa 250 de metri lungime, cu zeci de magazine tradiționale.

5. Las Vegas Strip. Vizitatori anuali: 30.500.000.

Atracții turistice - Las Vegas Strip

   La Vegas Strip este o fâșie de aproximativ 6,8 km lungime, situată în sudul orașului Las Vegas, cunoscută pe plan internațional pentru concentrația de hoteluri și cazinouri de-a lungul traseului său, considerată pitorească mai ales pe timp de noapte.

4. Central Park, New York și Union Station, Washington DC (la egalitate). Vizitatori anuali: 40.000.000.

Atracții turistice - Central Park

   Cel mai celebru parc american se întinde pe aproape 850 de hectare în Manhattan, fiind o mică oază atât pentru turiști cât și pentru localnici.

Atracții turistice - Union Station

   Union Station fost deschisă în 1907 și este una dintre cele mai aglomerate gări, cu circa 12.500 de pasageri pe zi și totodată o destinație de agrement.

3. Times Square, New York. Vizitatori anuali: 50.000.000.

Atracții turistice - Times Square

   Situată în inima metropolei americane, cu acces facil prin transportul în comun, este căutată de turiști atât în timpul zilei cât și seara sau noaptea, când neoanele reclamelor creează un spectacol impresionant.

2. Zocalo, Mexic. Vizitatori anuali: 85.000.000.

Atracții turistice - Zocalo

   În mod oficial cunoscută sub numele de Plaza de la Constitucion, enorma piață flancată de Catedrala Mitropolitană și Palatul Național, este principala piață din Ciudad de Mexico și găzduiește parade militare, evenimente culturale și politice, concerte, expoziții, târguri și artă publică.

1. Marele Bazar din Istanbul. Vizitatori anuali: 91.250.000.

Atracții turistice - Marele bazar din Istanbul

   Bazarul cu alei boltite, construit în secolul al XV-lea, s-a extins de-a lungul anilor și a devenit din ce în ce mai căutat de turiști și localnicii, de vânătorii de chilipiruri și de iubitorii tocmelii.

   Orașul Interzis din China are anual 15.340.000 de vizitatori, ocupând locul al 16-lea în clasament, Catedrala Notre Dame din Paris cu 14 milioane de vizitatori se află pe locul al 19-lea, Bazilica Sf. Petru de la Vatican pe locul 25, cu 11 milioane de vizitatori anuali, urmată de Marele Zid chinezesc cu 10,7 milioane de turiști (26). Cel mai popular muzeu din lume – Louvre este vizitat anual de 9.334.000 de oameni, ocupând locul al 35-lea, iar Opera din Sidney este pe locul 38, cu 8,2 milioane de vizitatori.

Sursa clasamentului: Travel+Leisure