Femeile miros mai bine din două puncte de vedere: în general sunt mai atente la igiena zilnică personală și la parfumarea corpului decât bărbații și au un simt olfactiv mult mai dezvoltat decât sexul opus.

   Nu mi-am propus să scriu despre înmiresmarea cotidiană a doamnelor și domnișoarelor, ci despre simțul mirosului la femei. Evaluarea perceptivă a mirosului a fost studiată timp de mai mulți ani, concluzia fiind unanimă: femeile au depășit bărbații la toate tipurile de teste de miros. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a cunoscut de ce există această diferență.

Femeile miros mai bine

   Cercetătorii de la Institutul de Științe Biomedicale de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro au găsit în sfârșit probe biologice în creierul bărbaților și al femeilor care pot explica diferența olfactivă între sexe. Grupul de oameni de știință a examinat creierul post-mortem a mai multor bărbați și femei cu vârsta de peste 55 de ani la momentul decesului. Toate creierele au fost din punct de vedere neurologic sănătoase și nici unul dintre decedați nu a lucrat în meserii care necesită abilități olfactive excepționale. S-a calculat numărului de celule din bulbii olfactivi la aceste creiere, cu un aparat special, o tehnică rapidă și sigură elaborată anterior de către un alt grup de cercetători brazilieni, împreună cu alte grupuri de specialiști de la Universitatea din São Paulo, de la Universitatea din California și de la Spitalul Albert Einstein din São Paulo. Concluzia generală este că, în structura creierului, femeile au în medie 43% mai multe celule în bulbii olfactivi decât bărbații.

Femeile miros mai bine - Bulbi olfactivi

   Logic, mai multe celule în bulbii olfactivi ai femeilor ar oferi acestora o sensibilitate olfactivă mai mare, mai ales că, după măsurarea și a inter-conexiunilor neuronale, diferența a ajuns la aproape 50%. Mai demult s-a lansat ideea că această capacitate olfactivă a femeilor este esențială pentru comportamentul de reproducere, alegerea perechii și recunoașterea rubedeniilor. În cazul în care acest lucru este adevărat, capacitatea olfactivă superioară a femeilor este o trăsătură esențială care a fost moștenită și apoi menținută de-a lungul evoluției, o idee exprimată și de către dramaturgul român Eugen Ionescu: „un nas care poate vedea are valoarea a două mirosuri.”