Un primar din Italia a luat decizie extrem de controversată de a introduce o linie separată de autobuz pentru țigani.

   Borgaro Torinese este o comună sau dacă vreți un orășel, cu o populație de circa 13.500 de locuitori, situată în provincia Torino, în nordul Italiei. Inițiativa primarului Claudio Gambino, membru al Partidului Democrat Italian de a opera o linie dublă de autobuz de-a lungul unui traseu folosit de persoane de etnie romă a incitat spiritele și a atras critici la nivel național pentru nuanța sa rasistă. Primarul a fost acuzat chiar de introducerea unui nou stil de „apartheid” pe teritoriul pe care îl administrează.

   Săptămâna trecută aleșii comunității locale au avut o întrunire extraordinară la cererea locuitorilor exasperați de furturile din buzunare și de abuzurile de mai multe feluri ale romilor de pe linia de autobuz cu un număr infam sau sublim, după caz: 69. „Se pare că aceasta este singura soluție: două linii separate de autobuz, una pentru noi și una pentru ei”, a spus primarul în aplauzele și ovațiile generale, potrivit rapoartelor din mass-media italiană.

Linie separată de autobuz pentru țigani - Autobuzul 69

   Această măsură controversată, considerată de marea majoritate din politica italiană indecentă și inacceptabilă, pare a fi ultima soluție pentru așa-zisul „autobuz al țiganilor” care se deplasează de-a lungul șoselei de centură a orașului Torino și trece pe lângă o tabără din apropierea aeroportului, unde aproape 1.500 de romi trăiesc în barăci improvizate. Pe lângă furturile din buzunare și deposedarea de alte obiecte, pasagerii au reclamat frecvent la poliție bruscări fizice și molestări, scuipături și chiar tăierea părului unei fete. Cum poliția și autoritățile de transport locale nu au reușit să găsească o soluție rapidă și radicală sau au aplicat măsuri care au eșuat, primarul încearcă să instituie o ordine pe acest teritoriu al nimănui sau mai degrabă al etnicilor romi, respingând toate acuzațiile de rasism și xenofobie și înlocuindu-le cu termenii de securitate și legalitate.

   Eh, ce părere aveți?