O firmă din Portland (S.U.A.) a găsit o soluție ultra-rapidă (în doar 24 de ore) pentru un whisky vechi ieftin. A creat un „instrument” foarte simplu prin care gustul unui whisky ieftin, obișnuit, devine delicios, ca a unui whisky vechi, îmbătrânit în butoaie de stejar. Un whisky fin se distinge de unul ieftin prin perioada de timp în care este ținut în butoaie de stejar și de aceea și-au numit produsul Time & Oak.

Whisky vechi ieftin 3

   Scopul îmbătrânirii whisky-ului în butoaie este filtrarea cu ajutorul lemnului pentru a elimina toxinele, insuflarea unei arome puternice și obținerea unei culori bogate. Butoaiele din lemn sunt eficiente pentru depozitarea whisky-ului, deoarece lemnul este tăiat vertical și capilarele sale nu sunt expuse lichidului. În caz contrar, whisky-ul s-ar infiltra încet în lemn, care ar deveni un fel de sugativă.

Whisky vechi ieftin 2

   Produsul realizat de americani constă de fapt într-o bucată de lemn de stejar, cu muchii, care permit whisky-ul să fie absorbit de lemnul de stejar într-un ritm mult mai rapid. Creatorii acestui obiect din lemn numesc această metodă „transpirație accelerată prin capilaritate”. Până la urmă se poate spune că au „reinventat” butoiul de lemn prin eliminarea lui totală. Astfel, prin accesul la capilarele lemnului, whisky-ul se filtrează mai rapid, accelerându-se procesul de maturare și de reducere a impurităților.

Whisky vechi ieftin 1