Un nou studiu realizat de olandezi sugerează ca bârfa este de fapt bună pentru stima de sine, deoarece ne permite să ne comparăm cu alții și, atât bârfele pozitive cât și cele negative la adresa unui individ, stimulează auto-reflecția și auto-evaluarea.

   Probabil născută și călită în sistemul sofisticat al bârfelor românești, Elena Martinescu de la Universitatea din Groningen, a declarat: femeile care recepționează bârfe negative referitoare la alte persoane manifestă un grad mai mare de auto-protecție pentru că se gândesc că ar putea experimenta o soartă similară ca a persoanei care este bârfită. În schimb bărbații care ascultă bârfe pozitive au senzația de pericol sau chiar de frică, probabil din cauza comparației sociale ascendente cu indivizii bârfiți, care în multe cazuri le sunt competitori. Profesorul Martinescu a adăugat că bârfa oferă ascultătorilor informații pentru o comparație socială indirectă și este o resursă esențială pentru reflectare personală asupra comportamentului.

Bârfa bârfelor

   Doamna profesor ne dă și sfaturi practice: să nu încercăm să ocolim bârfele, ci să le acceptăm ca o parte naturală a vieții noastre și să le ascultăm cu o atitudine critică în ceea ce privește consecințele pe care le pot avea asupra nouă înșine și pentru alții. De asemenea, proliferarea bârfelor negative poate fi măgulitoare, deoarece sugerează că alte persoane sunt mai rele decât noi.

Bârfa

   Studiul, publicat în Personality and Social Psychology Bulletin, a sugerat următoarea concluzie: persoanele care au ascultat bârfe pozitive și-au cresc valoarea de auto-îmbunătățire, în timp ce bârfele negative au crescut valoarea de auto-promovare și preocupările de auto-protecție. Cu toate acestea, clevetirile negative pot fi un pericol pentru sine, pentru că sugerează un mediu social malign, în care o persoană poate fi cu ușurință victima unui tratament negativ.

   Papa Francis a avertizat recent: „Bârfa umple inima cu amărăciune și, de asemenea, ne otrăvește.” Să fie oare începutul unui „război” între cercetarea științifică și biserică cu privire la bârfe?