La mijlocul acestei luni, la expoziția din Houston BYD Motors a prezentat un autobuz electric articulat cu o autonomie de peste 270 de kilometri și cu o încărcare de până la 120 de pasageri, care poate fi considerat cel mai eficient autobuz din lume la acest capitol.

Expo BYD

   BYD s-a axat de mai mulți ani pe fabricarea de baterii ecologice, iar noul acumulator fier-fosfat (baterie Fe) este complet reciclabil, nu prezintă risc de incendiu și are un ciclu incredibil de lung, cu o durată de până la 24 de ore pentru o singură încărcare. Autobuzul articulat, cu o lungime totală de peste 18 metri, s-a deplasat peste 2.400 de kilometri cu emisii poluante zero, de la Los Angeles până la Houston, cu un cost total de 200 dolari, care reprezintă consumul de energie electrică, fiind cea mai ieftină deplasare pentru un autobuz electric.

Autobuz electric articulat

   Autobuzul articulat, care, în timpul orelor de vârf, transportă până la 120 de pasageri cu sistemul de aer condiționat complet în folosință, pe lângă că nu poluează mediul (fără noxe și zgomot), oferă, de asemenea, economii extraordinare la costurile de operare. Consumul de energie este de aproximativ 130kWh/100 km în condiții urbane, iar bateria se încarcă în maxim 4 ore atunci când este complet epuizată (în afara orelor de vârf pentru consumul de energie electrică, respectiv noaptea). Aceasta reprezintă o economie de până la 75% din costul combustibilului, comparativ cu un autobuz diesel. Bateria Fe realizată de BYD are o durată de viață de mai mult de 10.000 de cicluri (un ciclu înseamnă încărcarea completă după ce s-a descărcat complet), adică peste 15 ani în condiții normale de funcționare.

   Autobuze electrice din categoria eBus produse de BYD operează deja în Europa, dar nu sunt vehicule articulate, de mare capacitate. În scurt timp, în marile orașe europene se vor introduce autobuze articulate pe lângă cele clasice de 8 m lungime sau chiar autobuze cu etaj pentru reducerea emisiunilor poluante și a zgomotului și crearea unui oraș mai „verde”.

Autobuz electric (Londra)

Autobuz electric la Londra

Autobuz electric (Belgrad)

Autobuz electric la Belgrad

   Performanțele BYD (BYD Company Ltd. este una dintre cele mai mari companii din China care s-a extins cu succes la nivel global, fiind specializată în tehnologii de baterii ecologice și sigure și lider în mai multe sectoare de înaltă tehnologie) au fost dovedite de experiența operațională vastă din China. De exemplu, în orașul Shenzhen 780 de autobuze ecologice sunt în funcțiune începând cu luna ianuarie 2011, acoperind în total mai mult de 33,7 milioane km de servicii de transport pentru pasageri.