Mâncărurile naționale sau populare ale unei țări sunt rețete păstrate prin tradiție, de la străbuni, care au devenit consacrate, caracterizând preferințele culinare ale populației respective. Vizitatorii unei țări se interesează, de obicei, de mâncărurile specifice și de bucătăria zonei, dorind să guste mâncărurile tradiționale sau felurile de mâncare considerate naționale. Am evidențiat aici unele din mâncărurile populare sau mâncărurile naționale tradiționale pentru câteva țări, cu o scurtă descriere.

     1. Australia

Plăcintă australiană

     Adesea folosită ca un remediu perfect pentru mahmureală și ca o mâncare în timpul iernii, plăcinta australiană este preparată din carne, în stil australian, și se servește într-un castron cu supă groasă de mazăre verde. Este uneori acoperită cu sos de roșii, oțet, sare și piper.

     2. Austria

Șnițel vienez

     Specific austriac este șnițelul vienez, preparat dintr-un cotlet de vițel foarte subțire, care se dă prin pesmet și apoi se prăjește. De obicei, este servit cu lămâie și pătrunjel, fiind însoțit cu o garnitură din cartofi sau orez.

     3. Argentina

Asado

     Asado este termenul generic folosit pentru a descrie delicioasa friptură din carne, diversă, la grătar. Argentina este unul din cei mai mari exportatori de carne din lume, iar o friptură preparată de un asador (grataragiul argentinian) este savuroasă.

     4. Arabia Saudită

Kabsa

     Deși se găsește peste tot în Orientul Mijlociu, kabsa este deosebit de popular în Arabia Saudită. Se prepară din orez, de obicei cu bob lung, împreună cu o mulțime de condimente, cum ar fi cuișoare, cardamom, șofran, scorțișoară, piper, nucșoară, frunze de dafin, etc. Este, de regulă, amestecat cu carne și legume, pentru a rezulta o masă copioasă.

    5. Belgia

Moules-frites (midii cu cartofi prăjiți)

     Moules-frites (midii cu cartofi prăjiți) sunt disponibile și în alte țări, cum ar fi Franța și SUA, dar combinația belgiană cu cimbru le face mai delicioase. Midiile sunt pregătite în diverse moduri (fierte cu vin, trase în unt sau fierte într-un suc de roșii, cu diverse alte ierburi) și se servesc cu cartofi prăjiți pai, sărați și crocanți, și spălate cu bere belgiană.

    6. Brazilia

Feijoada

     Brazilia este o țară mare, cu bucătărie variată, fiind dificil în a alege doar un singur fel de mâncare. Dar, probabil, feijoada poate fi numită mâncarea tradițională caracteristică. Feijoada este o tocană din fasole neagră cu carne de vită și de porc afumată, servită de obicei cu orez, varză, farofa (făină de manioc prăjită), sos iute și o felie de portocală, pentru a ajuta digestia.

     7. Canada

Poutine

     Originară din zona Quebec-ului și răspândită apoi mai în toată Canada, poutine este o mâncare delicioasă, spun cunoscătorii, pe bază de cartofi prăjiți, acoperiți cu un sos brun specific și cu brânză de vacă proaspătă și grasă.

     8. China

Găluște xiaolongbao

     De asemenea, este dificil de a selecta doar un singur fel de mâncare pentru o astfel de țară mare și variată, cum este China, dar găluștele xiaolongbao sunt cu siguranță unul dintre alimentele tradiționale ale acestei țării. Originare din zona Shanghai, găluștele sunt de obicei umplute cu carne și sos de bulion și aburite într-un coș de bambus.

     9. Egipt

Molokhia

     Molokhia se servește în toată Africa de Nord, dar este deosebit de populară în Egipt, de unde se crede că a provenit. Egiptenii folosesc frunze de molokhia (o planta cu gust amar) tocate fin și preparate cu coriandru, usturoi și alte ingrediente. În general, este servită cu carne de pui sau de iepure și, uneori, cu miel sau pește.

     10. Georgia

Khachapuri

     Khachapuri este o pâine bine rumenită umplută cu bucăți de brânză, ou și cimbru, considerată mâncarea națională din Georgia.

     11. Olanda

Hering marinat

     Heringul marinat se prepară din file de hering crud care se conservă într-un amestec de cidru de mere, vin, zahăr, plante medicinale și alte condimente. Se consumă pe pâine proaspăta, acoperit cu ceapă tocată.

     12. India

Pui tandoori

     În India, bucătăria variază foarte mult în funcție de regiune, așa că este aproape imposibil de a alege doar un fel de mâncare pentru a caracteriza țara. În partea de nord, felurile de mâncare sunt mai grele, bazate pe carne, bogate în curry și servite cu pâine aromată, pe când în partea de sud se gătesc mai mult mâncăruri vegetariene, cu condimente intense. Totuși am ales pui tandoori, bazat pe carne de pui, care este condimentată cu tandori-masala (amestec indian de condimente, realizat adesea din peste 20 de mirodenii prăjite și râșnite) și prăjită într-un cuptor lut, cuptorul indian tradițional (tandoori). Este adesea servit cu legume, sos de iaurt și orez.

     13. Indonezia

Martabak manis

     Martabak manis este o clătită indoneziană groasă și dulce. Părțile superioare și inferioare sunt practic aluat de clătită, în timp ce mijlocul se umple cu orice, după preferință, numai să fie dulce.

    14. Japonia

Katsudon

     Sushi ar fi alegerea evidentă pentru mâncarea japoneză tradițională, dar katsudon este aproape la fel de popular. Katsudon este un cotlet de porc, crocant, prăjit în ulei, acoperit cu ou și multe condimente și servit peste o garnitură de orez.

     15. Mexic

Sos mole

     Cu până la 100 de ingrediente, sosul mole este unul dintre cele mai complexe și aromate sosuri din lume. Originar din regiunile Puebla și Oaxaca, sosul mole este bogat, cremos, de culoarea ciocolatei și cu aromă picantă, fiind pus aproape peste orice.

     16. Norvegia

Rakfisk

     Rakfisk este fel de mâncare făcut din păstrăv, care a fost sărat și fermentat timp de câteva luni sau chiar până la un an. Este consumat fără a fi preparat, de multe ori însoțit de ceapă și smântână.

     17. Filipine

Adobo

     Adobo este un fel de mâncare care preparat din carne (de porc sau de pui), fiartă în oțet, sos de soia, usturoi, boia de ardei, oregano și ulei, care determină o explozie de arome.

     18. Portugalia

Francesinha

     Francesinha este un sandwich portughez făcut cu pâine, șuncă afumată de porc și friptură, care este acoperit cu brânză topită și udat cu sos de roșii cald. Se servește cu o porție de cartofi prăjiți și o bere rece.

     19. Rusia

Borș de sfeclă

     Orice vizitator al Rusia este „obligat” să încerce un borș de sfeclă. Este, în general, servit rece, deși mulți îl preferă cald, cu 2-3 linguri de smântână deasupra. O vodcă înainte este obligatorie.

     20. Spania

Jamón ibérico

     Jamón ibérico este produs mai ales în Spania din pulpa din spate a porcilor negri, crescuți în anumite zone, după sărare, uscare, spălare, iar uscare și afumare (procesul poate dura până la 48 de luni). După înțărcare, purceii sunt îngrășați cu orz și porumb timp de câteva săptămâni, iar apoi sunt lăsați liberi în plantații de stejar, ca să se hrănească în mod natural cu iarbă, plante, ghindă și rădăcini, până la momentul sacrificării. Jambonul este servit în mod tradițional cu un pahar de vin consistent, pâine proaspătă, brânzeturi, măsline sau chiar fructe proaspete.

    21. Ucraina

Varenyky

     Varenyky sunt un fel de găluști din aluat umplute cu piure de cartofi, brânză, varză (acră sau dulce), ou fiert tare sau carne sau o combinație a acestora. Se fierb timp de câteva minute și apoi se stropesc cu unt, grăsime de porc sau alte topping-uri, dar și cu ceapă și smântână.

     22. Țara Galilor

Clarks Pies

     Clark’s Pies, poreclite cu drag „Clarkies” sau „Clarksies”, sunt niște plăcinte cu carne originare din zona Cardiff. Rețeta exactă a umpluturii este un secret bine păzit, dar ele conțin sigur carne de vită, legume și un sos.


Alte articole captivante


CELE MAI VALOROASE MĂRCI DE COSMETICE      Brand Finance a publicat studiul anual a celor mai valoroase brand-uri din industria cosmetică mondială. În ciuda unei scăderi ca valoare foarte ușoare, Olay deține în continuare poziția cea mai de sus, fiind marca dominantă în sectorul cosmetic, cu o valoare totală de 11,7 miliarde de dolari americani.      Gigantul francez L’Oréal a continuat ascensiunea în clasament, după ce a ajuns de pe locul a...
CEA MAI ÎNALTĂ AȘEZARE UMANĂ      Cea mai înaltă așezare umană sau localitatea situată la cea mai mare altitudine este orașul La Rinconada, din Peru. Clasificarea este valabilă numai pentru așezările permanente, ocupate pe tot parcursul anului și se referă la cota deasupra nivelului mării.      Situat în Anzii peruvieni, orașul situat la cea mai mare altitudine, la 5100 de metri (cam pe la jumătatea troposferei), are circa 30 000 de...
STRATEGII PENTRU ATRAGEREA CUMPĂRĂTORILOR      Marile magazine mizează pe tehnici și strategii pentru atragerea cumpărătorilor. Indiferent de anotimp, comercianții marilor lanțuri de magazine au învățat o serie de mici trucuri de marketing, mai mult sau mai puțin mascate, pentru a-și determina clienții să cumpere cât mai mult. Orice comerciant speră ca, pe lângă produsul necesar pentru care ați intrat în magazin, să mai puneți în coș și altele, car...
TURNUL EIFFEL – 125 de ani      În urmă cu 125 ani, Turnul Eiffel a fost finalizat la Paris, după 2 ani, 2 luni și 5 zile de construcție. A fost proiectat ca poarta de acces pentru Expoziția Universală (Târgul Mondial) din anul 1889, expoziție găzduită de Paris, în comemorarea a 100 de ani de la căderea Bastiliei (Revoluția franceză). În onoarea anului aniversar (125 ani) a faimoasei construcții, o atracție continuă, cu un impact deo...
SALARII EGALE PENTRU BĂRBAȚI ȘI FEMEI      Guvernului Islandei a făcut un anunț fără precedent cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Printr-un act normativ, care va fi prezentat Parlamentului din Islanda în această lună, angajatorii trebuie să ofere salarii egale pentru bărbați și femei, echitabile, indiferent de sex, etnie (rasă), naționalitate sau orientare sexuală. Această lege va fi aplicabilă pentru toate companiile, atât de stat, cât ș...
ANUL 2014 ÎN CÂTEVA IMAGINI    Încerc și anul acesta, așa cum am făcut anul trecut (2013), să surprind unele evenimente notabile care au caracterizat anul 2014 și pe care fotografi din întreaga lume le-au imortalizat. Anul 2014 în câteva imagini, această scurtă listă cu fotografii cu semnificație culturală, cu valoare de știre și cu evenimente deosebite reprezintă câteva "felii din viața" anului 2014. Un balon cu aer ca...
PLANTE CARE PURIFICĂ AERUL DIN LOCUINȚE      Plantele ne luminează casele și ne înveselesc locurile de muncă. Totodată există plante care purifică aerul absorbind substanțe chimice periculoase sau toxice și lăsând un aer curat pentru respirat. Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a estimat că poluarea aerului din interiorul locuințelor contribuie la 99.000 de decese în Europa în fiecare an.      Aerul stătut și poluat din clădiri poate...
FURIA LA VOLAN ȘI AGRESIVITATEA ÎN TRAFIC      Acțiunile unui alt șofer pe un drum rutier pot fi frustrante, provocându-i pe ceilalți să reacționeze cu o mânie surprinzătoare, nejustificată, numită furia la volan. În timp ce mânia (furia) ca o emoție în sine nu este greșită, ea poate fi potențial mai periculoasă atunci când suntem la volanul unei mașini. Eu cred că toți cei care conduc autovehicule, fără excepție, au experimentat furia la volan.  ...
INIȚIATIVE ELVEȚIENE      Elveția are un stil foarte direct cu privire la democrație. De exemplu, modificarea Constituției sau adoptarea unei legi poate porni și de la o inițiativă proprie, a oricărui cetățean, care face o propunere. Apoi sunt necesare cel puțin 100.000 de semnături ca proiectul să poată fi votat de către alegătorii din cantoanele elvețiene, prin referendum, și să se aplice ca lege. Acest sistem permite tuturor...
BUNURI DE CONSUM ȘI SERVICII ÎN UE      În anul 2013, nivelul prețurilor pentru bunuri de consum și servicii au diferit foarte mult între statele membre. Danemarca (140% din media EU-28) au avut cel mai înalt nivel de preț, urmată de Suedia (130%), Luxemburg și Finlanda (ambele 123%). Niveluri de preț de 10% - 20% peste media EU-28 au fost în Irlanda (118%), Marea Britanie (114%) și Olanda (110%), în timp ce Belgia și Franța (ambele 109%), A...