Volvo a dezvoltat o tehnologie care pretinde că ar putea duce la eliminarea accidentelor rutiere mortale produse de autovehiculele sale până în anul 2020. Grupul suedez susține că până la sfârșitul acestui deceniu, mașinile sale de ultimă generație vor fi dotate cu calculatoare care au o vedere de 360 ​​de grade împrejur.

   Acest lucru a necesitat elaborarea unui „senzor central” care să permită diferitelor tehnologii, cum ar fi camere, radar și GPS, să partajeze informații în mod eficient. În cazul în care se prevede un accident, sistemul va permite autovehiculului de a găsi o „cale de scăpare”, prin frânare automată sau prin manevrarea mașinii, independent de conducătorul autovehiculului, pentru a evita accidentul.

Eliminarea accidentelor

   Sistemul caută pietoni, bicicliști, animale și alte vehicule și anticipează mișcările lor, în comparație cu mașina, cu cinci secunde în avans. De asemenea, este trimisă o alertă și în cazul în care autovehiculul este în pericol de prăbușire. Dacă șoferul nu va răspunde prompt, sistemul montat pe autovehicul va prelua controlul (comenzile) și mașina se va opri în siguranță. Dezvoltarea acestei tehnologii a început acum patru ani, fiind numită „Non-Hit Car and Truck Project”.

Prevenirea accidentelor

   „Facem pași importanți pentru realizarea acestui deziderat până în 2020. Nicio persoană din mașinile noastre nu va mai fi ucisă sau rănită într-un accident rutier”, a declarat Anders Almevad, manager de proiect. De asemenea, tehnologia este imperativă pentru dezvoltarea automobilelor care se pot auto-conduce pe orice tip de drum, pentru frânare și evitarea coliziunilor de orice natură, în orice situație.

   Obiectivul principal al constructorului auto suedez se concentrează pe prevenirea diferitelor tipuri de scenarii de accidente și pe realizarea unor automobile care să se adapteze la comportamentul unic al fiecărui conducător auto. Tehnologia este similară cu cea folosită la camioanele Volvo Trucks, dar acum acest sistem doar avertizează șoferul, fără să efectueze manevre de evitare severe.