Se poate spune că hainele sau rufele șifonate sau necălcate fac parte din viața noastră cotidiană, ca și impozitele și taxele, iar tricourile, bluzele și pantalonii mototoliți pot crea uneori o stare de iritare sau chiar una deprimantă. Oamenii se luptă cu ridurile pielii și șifonarea hainelor de ani de zile, chiar prin atacuri moleculare. Până la urmă ce este șifonarea? Și care este știința din spatele șifonării care ne poate ajuta să învingem în această luptă o dată pentru totdeauna? Pentru o lungă perioadă de timp, răspunsul la a doua întrebare a fost căutat în detergenții pentru rufe, dar anul acesta noi tehnologii, cum ar fi Swash, au regândit sistemul de îngrijire a îmbrăcămintei, aducându-ne pe un teritoriu mult mai confortabil.

   Știința din spatele șifonării este destul de simplă. Principalele cauze ale încrețiturilor îmbrăcămintei sunt căldura și apa. Atât materialele organice cât și cele sintetice sunt formate din molecule care au legături între ele. Atunci când hainele se încălzesc și/sau se udă, aceste legături moleculare se deteriorează sau se rup, iar când se răcesc și se usucă se formează noi legături, care cauzează încrețiturile. Anumite țesături, cum ar fi lâna, nailonul și poliesterii, au o „temperatură de tranziție vitroasă”, iar altele, cum ar fi bumbacul, celofibrele și inul au legături moleculare cu ajutorul hidrogenului, dar toate sunt supuse șifonării datorită ruperii și refacerii legăturilor moleculare.

Șifonare

   Cel mai recent produs pentru a combate șifonarea îmbrăcămintei se numește Swash. Acest sistem este de fapt o mini-curățătorie la domiciliu, care se bazează pe pulverizarea îmbrăcămintei cu o combinație de apă și un neutralizator de pH și apoi prin uscare la aproximativ 190 de grade. După zece minute de tratament, cămașa și/sau pantalonii sunt proaspete, plăcut mirositoare, călduțe și netede (neșifonate).

Cămașă

   Am și un scurt video care face o prezentare generală și arată principiul de funcționare.