Efectul Galatea este mai puternic decât efectul Pygmalion – atunci când ceilalți din jur cred în tine, ai șanse mai mari să reușești decât dacă te-ar descuraja. Efectul Galatea este până la urmă un efect Pygmalion referitor la o singură persoană: crezi în tine și îți demonstrezi că reușești sau te descurci. Imaginea proprie a fiecăruia (de sine) determină comportamentul. Când pornești o activitate cu încrederea că vei reuși sau te vei descurca, se declanșează o putere lăuntrică debordantă în entuziasm și energie. O atitudine deschisă și orientată spre succes se va reflecta în rezultate extrem de bune. Un efect decurge imediat: încrederea în propriile capacități îți este confirmată.

   Atunci când ai încredere în tine îți dezvolți o eficacitate personală. Caracteristica principală a eficacității personale este faptul că poate fi dobândită, la fel ca optimismul. Eficacitatea personală se bazează pe credința că ești la cârma vieții personale, ai control asupra a ce ți se întâmplă și ești capabil să rezolvi situațiile cu care te confrunți. De asemenea, orice rezultat bun și abilitățile noi dobândite duc la creșterea sentimentului eficienței personale. Astfel, când te percepi mai capabil și mai eficient, îți vei stabili standarde mai înalte și vei căuta mereu provocări noi, urcând încet, dar constant, pe o „spirală” a încrederii de sine.

   Totodată, efectul Galatea este un factor care ar trebui să devină obligatoriu în performanța angajaților. Managerul și șeful direct pot determina subordonații să creadă în ei înșiși și în eficiența proprie, îmbunătățind performanțele generale la locul de muncă. Ca o aplicație la efectul Galatea, „auto-împlinirea profesională” înseamnă că angajatul care va crede că poate avea succes, are mari șanse să reușească. În consecință, orice acțiuni pe care le întreprinde șeful direct, acțiuni care cresc stima de sine a angajatului, vor îmbunătăți performanța acestuia. Bineînțeles că există mulți alți factori care contribuie la nivelul de performanță al angajatului, inclusiv cultura organizațională, experiența profesională și de viață, educația, sprijinul din partea familiei și relațiile cu colegii. Totuși, conducerea pozitivă, bazată pe efectul Galatea, este unul dintre factorii-cheie care fidelizează angajații buni.

Șefi și subalterni (efectul Galatea)

   Există mai multe moduri prin care angajații pot fi încurajați să aibă așteptări pozitive și puternice de la propria persoană:

  • Angajatul trebuie să experimenteze sarcini din ce în ce mai provocatoare, iar șeful direct să se asigure că le-a rezolvat cu succes înainte de a merge mai departe.
  • Întrevederile „între patru ochi” sunt extrem de importante și trebuie să se axeze pe ceea ce angajatul face bine, în loc să se concentreze pe slăbiciunile acestuia.
  • Angajatului trebuie să i se asigure posibilități de dezvoltare care reflectă interesele sale, folosindu-i întreg potențialul.
  • Folosirea angajaților cu experiență ca mentori pentru cei mai tineri sau în curs de dezvoltare și formare.
  • Interacțiuni frecvente, verbale, pentru a comunica angajatului, în mod consistent, încrederea în capacitatea sa de a-și face treaba și un feedback-ul pozitiv și util, atunci când este posibil.
  • Șeful direct trebuie să-și exprime mereu și sincer mulțumirea față de devotamentul, succesul și dezvoltarea profesională a angajatului.

   Concluzia este simplă: CREDE ÎN TINE! Iar persoanele care au un puternic sentiment de sine sunt mai puțin susceptibile de a face lucruri lipsite de etică.