Existența umană pe Pământ, faptul că suntem vii și adesea plini de viață, a fost ilustrată de marii gânditori ai omenirii, de artiști și scriitori de renume, de cercetători și medici, de savanți și filozofi etc. și, bineînțeles, de fiecare dintre noi prin fapte, acțiuni, simțiri, gânduri și caracter. Despre viață am aflat multe și găsim în fiecare zi ceva nou. De aceea am să redau o poveste drăguță care poate fi un exemplu de trăire a vieții sau viața noastră stilizată.

   Un profesor de filosofie s-a prezentat la oră, în fața studenților, cu o geantă cu mai multe lucruri. Fără să spună un cuvânt, a luat un borcan gol, pe care l-a umplut cu mingi de ping-pong. I-a întrebat pe studenți dacă borcanul este plin și aceștia au spus: da. Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor, pietricelele umplând golurile dintre mingi. I-a întrebat din nou pe studenți dacă borcanul este plin iar aceștia au consimțit că este. După aceea, profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți, iar aceștia au răspuns în cor: acum este pliiiin! Profesorul a scos un recipient cu apă, pe care a turnat-o în borcan, umplându-l definitiv, în aplauzele și râsul studenților.

   Acum, a spus profesorul, după ce hohotele s-au domolit, aș dori să înțelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră. Mingile de ping-pong reprezintă lucrurile importante pentru voi, cum ar fi familia, copiii, sănătatea, prietenii și pasiunile voastre și că sunt partea cea mai importantă din „borcanul” vieții. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi, cum ar fi învățătura, serviciul, casa sau o mașină, iar nisipul este restul lucrurilor mărunte care vă condimentează viața. Dacă veți începe cu nisipul, a continuat el, nu veți mai avea unde să puneți mingile de ping-pong și pietricelele. La fel și în viață, dacă îți irosești timpul și energia pentru lucrurile mici, fără însemnătate, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.

   Unul dintre studenți a ridicat mâna și a întrebat ce reprezintă apa. Profesorul, zâmbind, a răspuns: așteptam întrebarea asta, apa vrea să arate că oricât de plină ar părea viața ta este loc întotdeauna și pentru altceva.

Viața noastră stilizată - Țse flumoață ete viațsa!

 Țse flumoață ete viațsa!