Numerar se referă la valoare bănească în monede sau în hârtie-monedă care servește direct pentru plată. Expresia bani numerar are trei sinonime arhicunoscute: bani lichizi, bani gheață și bani peșin. În schimb, plățile fără numerar implică transferul de fonduri în baza unei instrucțiuni de plată transmisă prin intermediul instrumentelor de plată (transfer credit, debitare directă, card de plată, cec, cambie, bilet la ordin).

   În medie, portofelele din Germania au aproape de două ori mai mulți bani numerar ca valoare decât cele din Australia, SUA, Franța și Olanda, potrivit unui studiu recent privind modul în care consumatorii plătesc pentru lucrurile și serviciile zilnice, în zece mari țări. Aproximativ 80% din toate tranzacțiile din Germania sunt efectuate în numerar. Și numerarul este forma dominantă de plată chiar și acolo unde tranzacțiile au valori mari. Doar 33% dintre germani aveau un card de credit în anul 2011 și majoritatea lor nu obișnuiau să-l folosească. În 2013, doar 18% din plățile din Germania au fost efectuate prin intermediul cardurilor, comparativ cu 50% în Franța și 59% în Marea Britanie.

Bani numerar - Plăți în numerar

   Nimeni nu știe exact de ce germanii au această preferință puternică pentru banii numerar, deși datele sondajului oferă unele sugestii. Respondenții germani spun că utilizarea banilor lichizi îi ajută să urmărească mai ușor banii și cheltuirea lor, deoarece o privire scurtă în buzunar furnizează imediat informații sau semnale. Alte răspunsuri sugerează că anonimatul financiar al germanilor este în conformitate cu ideea generală de protejare a vieții private și istoria financiară zbuciumată – hiperinflația care a atins apogeul în 1923 (o pâine costa 428 de miliarde de mărci, un kilogram de unt aproximativ 6.000 de miliarde de mărci), situația economică de după cel de-al doilea război mondial, reforma monetară din iunie 1948 și trecerea la euro – care demonstrează că oamenii din țările care au suferit crize bancare majore sau inflații mistuitoare preferă să economisească în numerar.

   La polul opus, în Norvegia, doar 5% din tranzacțiile anuale sunt plătite cu numerar. Grupul Finans Norge susține eliminarea completă a tranzacțiilor cu bani gheață și adoptarea generalizată a cardurilor. Argumentul susținătorilor măsurii este că în viitor vor fi prevenite operațiunile de spălare de bani și infracțiunile financiare. Criticii acestei propuneri spun că oamenii ar trebui să facă plăti fără a putea fi urmăriți printr-un astfel de sistem informatic.

   Gândindu-mă la noi românii, care am fost obișnuiți cu banii în buzunar sau „la saltea”, acum suntem „conduși” cu grație, din umbră, spre societatea în care o bucățică de plastic ne dictează viața. Am fost sau poate încă mai suntem egalii germanilor la bani peșin, dar ne îndreptăm spre cu totul altă direcție, generală la nivel mondial, chiar dacă trâmbițam sus și tare că dorim să-i ajungem din urmă pe germani. Chiar nu putem alege niciodată un model bun?