Ați auzit, probabil, de termenul „amprenta de carbon”, care se referă la cantitatea totală de dioxid de carbon (CO2) pe care o persoană o produce prin toate activitățile pe care le întreprinde. Prin similitudine s-a introdus și termenul „amprenta de apă”, care reprezintă cantitatea totală de apă utilizată pentru a ne duce traiul zilnic. Iar când ne gândim la consumul total de apă, avem tendința să luam în calcul, în primul rând, apa pe care o folosim acasă și eventual în curți, fără să dăm importanță produselor pe care le cumpărăm și folosim zilnic, mai ales mâncarea, care au, de asemenea, o amprentă semnificativă de apă.

   Pentru fiecare gram sau kilogram de alimente sau produse de uz general se folosește multă apă. Amprenta de apă a unui produs este volumul de apă dulce alocat pentru a-l produce, luându-se în considerare volumul de apă consumată și apa reziduală (poluată) pentru toate etapele lanțului de producție. De exemplu, pentru a produce o tonă de legume, cultivatorii folosesc peste 85.000 de litri de apă sau pentru a produce o tonă de carne de vită se utilizează 4 milioane de litri de apă (de 47 de ori mai mult).

   Să cântărim cu privirea cantitatea de apă necesară pentru unele produse extrem de familiare:

Amprenta de apă - Consum de apă

  • Un ou – 200 litri;
  • 1 kg de pâine – 1600 litri;
  • 1 kg de orez – 2.500 litri;
  • 1 kg de zahăr din trestie de zahăr – 1.800 litri;
  • Un piept de pui – 1.100 litri;
  • 100 grame de brânză – 650 litri;
  • O friptură medie prăjită – 4.200 litri (1 kg de carne de vită – 15.400 litri)
  • 1 litru de bere – 300 litri;
  • 1 kg de bumbac – 10.000 litri.

   Un fapt surprinzător este că băuturile răcoritoare au nevoie de mult mai multă apă decât lichidul din cutia sau sticla respectivă. Rețineți totuși că valorile sunt medii și pot varia semnificativ în funcție de solul pe care este produs, metoda de cultivare, sistemul de producție, tipul de creștere, compoziția și originea hranei pentru animale, modul de ambalare și transport și așa mai departe. Dar aceste estimări ne permit să ne facem o idee cu privire la „amprenta de apă” a unor diverse produse alimentare, de larg consum.

   Observație: conform estimărilor ONU, în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor trăi în țări sau regiuni cu un deficit absolut de apă și aproape două treimi din populația lumii ar putea să nu beneficieze de rezerve zilnice suficiente de apă.