O echipă condusă de Dr. Rahul Nair și laureatul Premiului Nobel Sir Andre Geim a realizat o vopsea „minune” sau vopseaua ideală care este făcută din grafen și care ar putea scoate definitiv din vocabularul nostru cuvântul rugină. Prin combinarea grafenului cu oxigen, oamenii de știință au creat oxidul de grafen, care, atunci când este aplicat ca vopsea, oferă o acoperire ultra-puternică și necorozivă.

   Acest studiu realizat la Universitatea din Manchester a demonstrat că metalele acoperite cu acest tip de vopsea se comportă ca și grafenul, referitor la stabilitatea chimică și termică. De asemenea, suprafețele devin aproape la fel de dure ca și grafenul, cel mai puternic material cunoscut astăzi, considerat „materialul minune”. La expunerea la apă sau vapori, pelicula acționează ca o sită moleculară, care permite doar trecerea unor molecule mici, de o anumită mărime. Această proprietate se datorează structurii peliculei de oxid de grafen care este formată din milioane de fulgi micuți stivuiți la întâmplare unul peste altul, dar care lasă capilare extrem de fine (nano-capilare) între ei.

Vopseaua ideală - Grafen

   În aceste condiții, echipa a demonstrat că un simplu tratament chimic constând într-o peliculă de oxid de grafen face suprafața mai puternică din punct de vedere mecanic, precum și complet impermeabilă pentru gaze, lichide sau substanțe chimice puternice, gen acizi. Vopseaua ideală pe bază de grafen poate fi aplicată practic pe orice material: plastic, metal, beton etc. În plus, straturile subțiri de vopsea pe bază de grafen sunt optic transparente.

   Această descoperire ar putea revoluționa industria medicală, nucleară și de transport. De asemenea, ar putea avea implicații uriașe pentru purificarea apei.