Nici azi nu știm cu exactitate când a apărut limbajul vorbit, dar este sigur că diversitatea lingvistică este amenințată. Dar astăzi știm că există peste 6.000 de limbi în uz în întreaga lume sau, după unele surse, relativ recente, 6.909 de limbi vorbite. Extrem de multe, dar mai mult de jumătate dintre ele au mai puțin de 3.000 de vorbitori. Pe fiecare dintre aceste două continente, Asia și Africa, se vorbesc peste 2.000 de limbi.

   Printr-un comunicat AFP, un grup de experți și cercetători lingvistici au anunțat că prosperitatea economică este cel mai mare dușman al limbilor minoritare, enumerând zone ca Australia, America de Nord, regiunea Himalaya și Brazilia ca fiind principalele puncte cu risc de extincție. Ei au ajuns la concluzia că aproximativ un sfert din limbile lumii sunt amenințate.

   După ce au adunat date cu privire la numărul de vorbitori ai unei limbi, zona lor geografică, precum și ratele de creștere sau de declin, specialiștii consideră că influența globalizării sau schimbările de mediu și schimbările socio-economice amenință limbile mai puțin folosite azi. Astfel, pe măsură ce economiile se dezvoltă, limbajul domină sferele politice și educaționale ale unei națiuni, oamenii fiind nevoiți să se adapteze la limba dominantă, ca să nu fie lăsați pe dinafară. De aceea, trebuie încurajat bilingvismul pentru a se păstra diversitatea lingvistică din lume.

Diversitate lingvistică

   Spre știință:

  • Papua Noua Guinee are peste 820 de limbi în uz și este țara cu cele mai multe limbi vii din lume.
  • Prima limbă scrisă care a existat vreodată a fost sumeriana (aproximativ 3.200 î.Hr.).
  • Somalia este singura țară din lume unde toți locuitorii vorbesc o singură limbă.
  • Cea mai neobișnuită limbă din lume este considerată limba bască, vorbită în nord-vestul Spaniei (și parțial în sud-vestul Franței), deoarece nu seamănă cu nicio altă limbă din lume.
  • Cea mai tânără limbă din lume este Afrikaans, vorbită în Africa de Sud.
  • Limba engleză are cele mai multe cuvinte distincte (aproximativ 250.000), în timp ce limba Taki este limba cu cele mai puține cuvinte (aproximativ 340). Limba taki este vorbită de circa 120.000 de locuitori din Surinam.
  • Vatican este singura țară din lume unde limba latină este limbă oficială.
  • Berberii din Africa de Nord sunt singurii care nu au o formă scrisă a limbii lor.
  • Limba chineză, mai exact, dialectul mandarin, este cea mai vorbită limbă din lume (peste un miliard de vorbitori), urmată de spaniolă (circa 400 de milioane de vorbitori), engleză (circa 330 milioane de vorbitori) și arabă (circa 225 de milioane de vorbitori).
  • Limba engleză este cea mai studiată limbă din lume, numărul total al vorbitorilor depășind 1,5 miliarde de persoane.