Într-un articol precedent despre tenis m-am referit doar la un anumit turneu, conservator din punct de vedere tradițional. De aceea, trebuie să împărtășesc mai departe câteva informații despre un sport care mi-a plăcut și încă îmi place enorm, la care stăpânirea psihică și puterea de concentrare face o diferență majoră la un nivel de pregătire și talent relativ egal.

     Imaginile următoare fac o comparație imediată, în funcție de vârsta actuală și cea a marilor performanțe, pentru cei mari jucători de tenis din lume, cu excepția celor care sunt încă în activitate. Enumerarea este pur și simplu aleatorie, pentru a evita eventuale dispute pe această temă, cu excepția ultimei jucătoare, care cred că este de neegalat ca performanță.

Björn Borg

Björn Borg, 58 de ani, a câștigat 11 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1973 – 1984.

Steffi Graf

Steffi Graf, 45 de ani, are 22 titluri de Grand Slam la simplu în perioada 1982 – 1999. Este căsătorită cu Andre Agassi.

Pete Sampras

Pete Sampras, 43 de ani, a câștigat 14 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1988 – 2002.

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati, 38 de ani , este cea mai tânără jucătoare care a intrat în top 10 WTA, la vârsta de 14 ani. Carieră în tenis între anii 1990 – 2004.

Andre Agassi

Andre Agassi, 44 de ani, a câștigat opt turnee de Grand Slam și o medalie olimpică de aur în timpul carierei sale, între anii 1986 – 2006.

Mary Pierce

Mary Pierce, 39 de ani, are patru titluri de Grand Slam, două la simplu și două la dublu în perioada 1989 – 2005.

John McEnroe

John McEnroe, 55 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu (trei la Wimbledon și patru de la US Open) între anii 1978 – 1992.

Martina Hingis

Martina Hingis, 33 de ani, are cinci titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1994 – 2006.

Boris Becker

Boris Becker, 46 de ani, are șase titluri de Grand Slam la simplu. El este cel mai tânăr câștigător de la Wimbledon, la vârsta de 17 ani. Perioada carierei 1984 – 1999.

Monica Seles

Monica Seles, 40 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam pentru țara ei natală, Iugoslavia, și un titlu ca cetățean american, între anii 1989 – 2003.

Stefan Edberg

Stefan Edberg, 48 de ani, a câștigat șase titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1983 – 1996.  Acum este antrenorul lui Roger Federer.

Lindsay Davenport

Lindsay Davenport, 38 de ani, are trei titluri de Grand Slam, la turnee diferite, în perioada 1993 – 2011.

Ivan Lendl

Ivan Lendl, 54 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam la simplu, în anii 1978 – 1994.

Martina Navratilova

Născută în Cehia, Martina Navratilova, 57 de ani, a câștigat 18 titluri de Grand Slam la simplu și deține recordul absolut, de 31 de mari titluri, la dublu femei. Perioada carierei 1975 – 1994.

Jimmy Connors

Jimmy Connors, 61 de ani, are opt titluri de Grand Slam la simplu și două titluri, tot de Grand Slam, la dublu. Connors deține recordul de turnee ATP câștigate: 109, între anii 1972 – 1996.

Gabriela Sabatini

Gabriela Sabatini, 44 de ani, a câștigat două titluri de Grand Slam (unul la simplu și unul la dublu) și o medalie olimpică de argint  în perioada 1985 – 1996.

Mats Wilander

Mats Wilander, 50 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu și unul la dublu, între anii 1981 – 1996.

Arantxa Sanchez Vicario

Arantxa Sánchez Vicario, 42 de ani, are o serie de victorii la Grand Slam-uri: patru titluri la simplu, șase titluri la dublu femei și patru titluri de dublu mixt, în perioada 1985 – 2002.

Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic, 42 de ani, din Croația, este singurul jucător care a câștigat un titlul la simplu masculin (Wimbledon) ca un wildcard. Perioada de activitate 1988 – 2004.

Chris Evert

Chris Evert, 59 de ani, a câștigat 18 Grand Slam-uri la simplu, între anii 1972 – 1989.

Ilie Năstase

Ilie Năstase, 66 de ani, are două titluri de Grand Slam la simplu. A fost primul sportiv de performanță din tenis care a semnat un acord pentru echipament cu Nike, în anul 1972. Cariera sportivă între anii 1969 – 1985.

Billie Jean King

Billie Jean King, 70 de ani, a câștigat 12 titluri de Grand Slam la simplu. Locul de desfășurare a turneului US Open, din New York, poartă numele ei. Cariera ei s-a desfășurat în perioada 1968 – 1983.

Guillermo Vilas

Considerat un specialist al zgurii, Guillermo Vilas, 62 de ani, a câștigat patru titluri de Grand Slam între anii 1969 – 1992.

Jana Novotna

Jana Novotna, 45 de ani, din Cehia, a câștigat mai multe titluri de Grand Slam la dublu feminin (12 titluri) în perioada 1987 – 1999.

Margaret Court

Margaret Court, 72 de ani, din Australia, a dominat tenisul feminin în anii ‘60. Ea a câștigat  24 titluri de Grand Slam la simplu (un record absolut) între anii 1960 – 1977.


Alte articole captivante


CEA MAI VALOROASĂ MARCĂ DE BĂUTURI SPIRTOASE      Brand Finance este liderul mondial de consultanță și de evaluare pentru mărci, care a  efectuat mii de evaluări ale brand-urilor, de toate mărimile și în majoritatea sectoarelor. Printre clienții lor se număra mărci internaționale, autorități fiscale, firme de avocatură, organisme guvernamentale, bănci de investiții, etc. La începutul acestei luni a publicat lista primelor 50 de brand-uri, cele mai val...
ȚĂRILE LUMII LA SUPERLATIV      Lăsând deoparte disputele privind numărul total al țărilor din lume și recunoașterea lor internațională sau locală, am cules câteva lucruri interesante despre unele dintre ele, o listă cu țările lumii la superlativ. Cea mai diversă țară din lume este, fără dubiu, India. Din orice punct de vedere am privi-o, cultural, economic, lingvistic, etnic, religios, climatic sau al raselor, India prezintă...
CONSUMUL MONDIAL DE CAFEA      Cuvântul uzual astăzi, aproape oriunde în lume, coffee, a fost folosit de englezi prima dată pe la 1582, fiind preluat din cuvântul olandez koffie, împrumutat de la kahve, din limba turcă, care la rândul său a avut la origine qahwa, o trunchiere a expresiei qahhwat al-bun care însemna "băutură din boabe”. Se crede că primele boabe de cafea au venit din Etiopia și au fost cultivate pentru prima dată de ...
BIOMETRIA VOCII      Forma gurii și modul în care se mișcă când vorbim fac ca vocea fiecărei persoane să fie unică, la fel ca o amprentă digitală. Amprenta de voce sau timbrul vocii se bazează pe o spectrogramă pentru a verifica identitatea unei persoane: în prima fază este înregistrată vocea, pentru o anumită frază, rezultând o spectrogramă, care măsoară înălțimea vocii și timpul necesar pentru a vorbii, care apoi poate f...
INSTANTANEE CU VÂNTURI      În cazul pozelor, instantaneul este o imagine sau o fotografie obținută printr-o expunere foarte scurtă. Pentru fotografiile de mai jos, deplasarea pe orizontală sau pe verticală a unor mase de aer a dat naștere la momente neplăcute pentru persoanele pozate, dezvelindu-le zonele intime, dar a creat totodată imagini memorabile pentru privitorii în trecere. Eu le-am numit simplu: instantanee cu vânturi, ...
UN CONCEPT NOU PENTRU ÎNCĂLȚĂMINTE: PANTOFII FUROSHIKI      Imediat după apariția încălțămintei, toți oamenii, indiferent de gen, și-au dorit pantofii perfecți. Dar experiența ne-a dovedit că destul de rar se întâmplă să găsim pe la magazine pantofii ideali pentru forma piciorului nostru, care să ne vină ca “turnați” și totodată să fie eleganți și extrem de confortabili.       Deloc sofisticați și plini de culoare, pantofii Furoshiki, produși de compania itali...
CELE MAI LUNGI ȘI SCURTE EMOȚII      Emoții - reacții afective de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțite adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate. Orice reacție afectivă reprezintă o emoție sau o mișcare sufletească, care agită sau tulbură.      În fiecare zi, starea noastră de spirit este modelată de către lumea înconjurătoare. Toți factorii externi pot pro...
FOTOGRAFIILE ANULUI 2012 ÎN SPORT      Am selectat câteva fotografii din lumea sportului făcute în anul 2012, deosebite, zic eu. Dacă nu vă plac, puteți da un UNLIKE pe Facebook. Alergătorii trec prin flacăra olimpică în prima zi a Jocurilor Olimpice de Vară din 2012, Londra. Alexandra Piscupescu din România concurează pentru calificări la gimnastică ritmică, Jocurile Olimpice de la Londra. Allen Craig de la St. Louis Cardinals rup...
TOALETA VIITORULUI      În zilele noastre aproximativ 11% din populația lumii nu are încă acces la apă curată (potabilă). Probabil nu ne gândim adesea la apa pe care o consumam zilnic, dar ne facem griji mai des că o toaletă nu este curată. Ca un proiect comun în viața noastră, există încercări diverse pentru a îmbunătăți aceste lucruri. Iată unul dintre ele, care poate fi descris foarte simplu, în două cuvinte: toaleta viito...
PILULE DIGITALE      Pe măsură ce societatea duce o luptă deschisă pentru intimitate pe Internet, oamenii de știință și cercetătorii pregătesc noi valuri de tehnologii, chiar mai intruzive: calculatoare digerabile și senzori minusculi în interiorul pastilelor. În interiorul acestor pastile sunt senzori mici și emițătoare. Le înghițiți cu apă, lapte sau orice preferați, după care  dispozitivele ajung intacte în stomac. În t...