Într-un articol precedent despre tenis m-am referit doar la un anumit turneu, conservator din punct de vedere tradițional. De aceea, trebuie să împărtășesc mai departe câteva informații despre un sport care mi-a plăcut și încă îmi place enorm, la care stăpânirea psihică și puterea de concentrare face o diferență majoră la un nivel de pregătire și talent relativ egal.

     Imaginile următoare fac o comparație imediată, în funcție de vârsta actuală și cea a marilor performanțe, pentru cei mari jucători de tenis din lume, cu excepția celor care sunt încă în activitate. Enumerarea este pur și simplu aleatorie, pentru a evita eventuale dispute pe această temă, cu excepția ultimei jucătoare, care cred că este de neegalat ca performanță.

Björn Borg

Björn Borg, 58 de ani, a câștigat 11 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1973 – 1984.

Steffi Graf

Steffi Graf, 45 de ani, are 22 titluri de Grand Slam la simplu în perioada 1982 – 1999. Este căsătorită cu Andre Agassi.

Pete Sampras

Pete Sampras, 43 de ani, a câștigat 14 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1988 – 2002.

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati, 38 de ani , este cea mai tânără jucătoare care a intrat în top 10 WTA, la vârsta de 14 ani. Carieră în tenis între anii 1990 – 2004.

Andre Agassi

Andre Agassi, 44 de ani, a câștigat opt turnee de Grand Slam și o medalie olimpică de aur în timpul carierei sale, între anii 1986 – 2006.

Mary Pierce

Mary Pierce, 39 de ani, are patru titluri de Grand Slam, două la simplu și două la dublu în perioada 1989 – 2005.

John McEnroe

John McEnroe, 55 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu (trei la Wimbledon și patru de la US Open) între anii 1978 – 1992.

Martina Hingis

Martina Hingis, 33 de ani, are cinci titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1994 – 2006.

Boris Becker

Boris Becker, 46 de ani, are șase titluri de Grand Slam la simplu. El este cel mai tânăr câștigător de la Wimbledon, la vârsta de 17 ani. Perioada carierei 1984 – 1999.

Monica Seles

Monica Seles, 40 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam pentru țara ei natală, Iugoslavia, și un titlu ca cetățean american, între anii 1989 – 2003.

Stefan Edberg

Stefan Edberg, 48 de ani, a câștigat șase titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1983 – 1996.  Acum este antrenorul lui Roger Federer.

Lindsay Davenport

Lindsay Davenport, 38 de ani, are trei titluri de Grand Slam, la turnee diferite, în perioada 1993 – 2011.

Ivan Lendl

Ivan Lendl, 54 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam la simplu, în anii 1978 – 1994.

Martina Navratilova

Născută în Cehia, Martina Navratilova, 57 de ani, a câștigat 18 titluri de Grand Slam la simplu și deține recordul absolut, de 31 de mari titluri, la dublu femei. Perioada carierei 1975 – 1994.

Jimmy Connors

Jimmy Connors, 61 de ani, are opt titluri de Grand Slam la simplu și două titluri, tot de Grand Slam, la dublu. Connors deține recordul de turnee ATP câștigate: 109, între anii 1972 – 1996.

Gabriela Sabatini

Gabriela Sabatini, 44 de ani, a câștigat două titluri de Grand Slam (unul la simplu și unul la dublu) și o medalie olimpică de argint  în perioada 1985 – 1996.

Mats Wilander

Mats Wilander, 50 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu și unul la dublu, între anii 1981 – 1996.

Arantxa Sanchez Vicario

Arantxa Sánchez Vicario, 42 de ani, are o serie de victorii la Grand Slam-uri: patru titluri la simplu, șase titluri la dublu femei și patru titluri de dublu mixt, în perioada 1985 – 2002.

Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic, 42 de ani, din Croația, este singurul jucător care a câștigat un titlul la simplu masculin (Wimbledon) ca un wildcard. Perioada de activitate 1988 – 2004.

Chris Evert

Chris Evert, 59 de ani, a câștigat 18 Grand Slam-uri la simplu, între anii 1972 – 1989.

Ilie Năstase

Ilie Năstase, 66 de ani, are două titluri de Grand Slam la simplu. A fost primul sportiv de performanță din tenis care a semnat un acord pentru echipament cu Nike, în anul 1972. Cariera sportivă între anii 1969 – 1985.

Billie Jean King

Billie Jean King, 70 de ani, a câștigat 12 titluri de Grand Slam la simplu. Locul de desfășurare a turneului US Open, din New York, poartă numele ei. Cariera ei s-a desfășurat în perioada 1968 – 1983.

Guillermo Vilas

Considerat un specialist al zgurii, Guillermo Vilas, 62 de ani, a câștigat patru titluri de Grand Slam între anii 1969 – 1992.

Jana Novotna

Jana Novotna, 45 de ani, din Cehia, a câștigat mai multe titluri de Grand Slam la dublu feminin (12 titluri) în perioada 1987 – 1999.

Margaret Court

Margaret Court, 72 de ani, din Australia, a dominat tenisul feminin în anii ‘60. Ea a câștigat  24 titluri de Grand Slam la simplu (un record absolut) între anii 1960 – 1977.


Alte articole captivante


PILULE DIGITALE      Pe măsură ce societatea duce o luptă deschisă pentru intimitate pe Internet, oamenii de știință și cercetătorii pregătesc noi valuri de tehnologii, chiar mai intruzive: calculatoare digerabile și senzori minusculi în interiorul pastilelor. În interiorul acestor pastile sunt senzori mici și emițătoare. Le înghițiți cu apă, lapte sau orice preferați, după care  dispozitivele ajung intacte în stomac. În t...
RECICLAREA MUCURILOR DE ȚIGARĂ      Orașul Vancouver și Terra Cycle Canada au lansat un prim program-pilot care urmărește colectarea mucurilor de țigări pentru reciclare. 110 recipiente pentru țigări au fost instalate  în mai multe locuri din centrul orașului Vancouver, iar locuitorii sunt încurajați să aducă resturile de țigări chiar din case sau de la locul de muncă. Această inițiativă, prima de acest fel, dorește înlăturarea mucurilor...
MAȘINĂRIA CARE NE TREBUIE      „Dalek” este porecla unei mașini construită pentru astuparea gropilor, cu un randament foarte bun, fiind de 30 de ori mai rapidă decât metoda convențională de reparații. Testele efectuate în Marea Britanie, pe drumurile din Bedfordshire, s-au încheiat cu un succes unanim recunoscut, mașinăria dovedind că-și face treaba foarte bine.       Pe lângă faptul că este mult mai rapidă decât metodele actuale...
PAROLA MASTER      Mai mult de 400.000 nume de utilizatori Yahoo! și parolele lor au fost furate și publicate pe Internet, după ce hackerii au exploatat o vulnerabilitate în sistemele informatice ale companiei Yahoo!.      Unele autentificări (login-uri) pentru Google, AOL și servicii Microsoft au fost, de asemenea,  compromise. Cele trei companii au declarat că utilizatorii afectați vor trebuie să își reseteze parolele...
FURIA LA VOLAN ȘI AGRESIVITATEA ÎN TRAFIC      Acțiunile unui alt șofer pe un drum rutier pot fi frustrante, provocându-i pe ceilalți să reacționeze cu o mânie surprinzătoare, nejustificată, numită furia la volan. În timp ce mânia (furia) ca o emoție în sine nu este greșită, ea poate fi potențial mai periculoasă atunci când suntem la volanul unei mașini. Eu cred că toți cei care conduc autovehicule, fără excepție, au experimentat furia la volan.  ...
CHIRURGIE ESTETICĂ – LOCUL 25      Raportul publicat de ISAPS - International Society of Aesthetic Plastic Surgeons arată că, în anul 2011, 15 milioane de oameni din întreaga lume au apelat la chirurgia plastică pentru a-și îmbunătăți aspectul general. Chiar dacă momentan nu există datele pentru 2012, m-a uimit faptul că în România se efectuează foarte multe proceduri chirurgicale și nechirurgicale pentru nivelul de sărăcie în care ne z...
BUNURI DE CONSUM ȘI SERVICII ÎN UE      În anul 2013, nivelul prețurilor pentru bunuri de consum și servicii au diferit foarte mult între statele membre. Danemarca (140% din media EU-28) au avut cel mai înalt nivel de preț, urmată de Suedia (130%), Luxemburg și Finlanda (ambele 123%). Niveluri de preț de 10% - 20% peste media EU-28 au fost în Irlanda (118%), Marea Britanie (114%) și Olanda (110%), în timp ce Belgia și Franța (ambele 109%), A...
OCHELARI PENTRU SĂRACI      Unii oameni din lumea în curs de dezvoltare ar putea, în curând, să privească viața într-un mod cu totul nou, datorită unor seturi de lentile. Eyejusters sunt ochelari auto-reglabili, care pot fi focalizați de către persoana care-i poartă prin simpla rotire a unui buton, aflat pe cadru. Utilizatorul răsucește selectorul până când obiectul la care se uită îi apare clar în centrul lentilei, ceea ce însea...
FANII CM BRAZILIA 2014      Când vine vorba de sport și mai ales de fotbal pasiunile care se nasc în rândul suporterilor devin extreme sau mici nebunii, mai ales în competițiile internaționale. Acum, când se desfășoară cu cel mai mare turneu de sport din lume și cel mai popular - Cupa Mondială,  Brazilia 2014, spectacolul din tribune este poate mai distractiv decât cel de pe teren.      Să aruncăm o privire la unii dintre fanii ...
POZE DE COPERTĂ FACEBOOK      Oricine a auzit de Facebook și probabil foarte mulți au vizualizat cel puțin un profil sau mai multe poze de copertă Facebook pe site-ul de socializare. Pentru fiecare utilizator există o fotografie mai mare, aleasă de către acesta, numită copertă și o poză de profil, de dimensiuni mai mici, selecționată tot de deținătorul contului, care se încadrează în copertă. Priviți ce au reușit unii utilizatori s...