Într-un articol precedent despre tenis m-am referit doar la un anumit turneu, conservator din punct de vedere tradițional. De aceea, trebuie să împărtășesc mai departe câteva informații despre un sport care mi-a plăcut și încă îmi place enorm, la care stăpânirea psihică și puterea de concentrare face o diferență majoră la un nivel de pregătire și talent relativ egal.

     Imaginile următoare fac o comparație imediată, în funcție de vârsta actuală și cea a marilor performanțe, pentru cei mari jucători de tenis din lume, cu excepția celor care sunt încă în activitate. Enumerarea este pur și simplu aleatorie, pentru a evita eventuale dispute pe această temă, cu excepția ultimei jucătoare, care cred că este de neegalat ca performanță.

Björn Borg

Björn Borg, 58 de ani, a câștigat 11 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1973 – 1984.

Steffi Graf

Steffi Graf, 45 de ani, are 22 titluri de Grand Slam la simplu în perioada 1982 – 1999. Este căsătorită cu Andre Agassi.

Pete Sampras

Pete Sampras, 43 de ani, a câștigat 14 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1988 – 2002.

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati, 38 de ani , este cea mai tânără jucătoare care a intrat în top 10 WTA, la vârsta de 14 ani. Carieră în tenis între anii 1990 – 2004.

Andre Agassi

Andre Agassi, 44 de ani, a câștigat opt turnee de Grand Slam și o medalie olimpică de aur în timpul carierei sale, între anii 1986 – 2006.

Mary Pierce

Mary Pierce, 39 de ani, are patru titluri de Grand Slam, două la simplu și două la dublu în perioada 1989 – 2005.

John McEnroe

John McEnroe, 55 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu (trei la Wimbledon și patru de la US Open) între anii 1978 – 1992.

Martina Hingis

Martina Hingis, 33 de ani, are cinci titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1994 – 2006.

Boris Becker

Boris Becker, 46 de ani, are șase titluri de Grand Slam la simplu. El este cel mai tânăr câștigător de la Wimbledon, la vârsta de 17 ani. Perioada carierei 1984 – 1999.

Monica Seles

Monica Seles, 40 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam pentru țara ei natală, Iugoslavia, și un titlu ca cetățean american, între anii 1989 – 2003.

Stefan Edberg

Stefan Edberg, 48 de ani, a câștigat șase titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1983 – 1996.  Acum este antrenorul lui Roger Federer.

Lindsay Davenport

Lindsay Davenport, 38 de ani, are trei titluri de Grand Slam, la turnee diferite, în perioada 1993 – 2011.

Ivan Lendl

Ivan Lendl, 54 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam la simplu, în anii 1978 – 1994.

Martina Navratilova

Născută în Cehia, Martina Navratilova, 57 de ani, a câștigat 18 titluri de Grand Slam la simplu și deține recordul absolut, de 31 de mari titluri, la dublu femei. Perioada carierei 1975 – 1994.

Jimmy Connors

Jimmy Connors, 61 de ani, are opt titluri de Grand Slam la simplu și două titluri, tot de Grand Slam, la dublu. Connors deține recordul de turnee ATP câștigate: 109, între anii 1972 – 1996.

Gabriela Sabatini

Gabriela Sabatini, 44 de ani, a câștigat două titluri de Grand Slam (unul la simplu și unul la dublu) și o medalie olimpică de argint  în perioada 1985 – 1996.

Mats Wilander

Mats Wilander, 50 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu și unul la dublu, între anii 1981 – 1996.

Arantxa Sanchez Vicario

Arantxa Sánchez Vicario, 42 de ani, are o serie de victorii la Grand Slam-uri: patru titluri la simplu, șase titluri la dublu femei și patru titluri de dublu mixt, în perioada 1985 – 2002.

Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic, 42 de ani, din Croația, este singurul jucător care a câștigat un titlul la simplu masculin (Wimbledon) ca un wildcard. Perioada de activitate 1988 – 2004.

Chris Evert

Chris Evert, 59 de ani, a câștigat 18 Grand Slam-uri la simplu, între anii 1972 – 1989.

Ilie Năstase

Ilie Năstase, 66 de ani, are două titluri de Grand Slam la simplu. A fost primul sportiv de performanță din tenis care a semnat un acord pentru echipament cu Nike, în anul 1972. Cariera sportivă între anii 1969 – 1985.

Billie Jean King

Billie Jean King, 70 de ani, a câștigat 12 titluri de Grand Slam la simplu. Locul de desfășurare a turneului US Open, din New York, poartă numele ei. Cariera ei s-a desfășurat în perioada 1968 – 1983.

Guillermo Vilas

Considerat un specialist al zgurii, Guillermo Vilas, 62 de ani, a câștigat patru titluri de Grand Slam între anii 1969 – 1992.

Jana Novotna

Jana Novotna, 45 de ani, din Cehia, a câștigat mai multe titluri de Grand Slam la dublu feminin (12 titluri) în perioada 1987 – 1999.

Margaret Court

Margaret Court, 72 de ani, din Australia, a dominat tenisul feminin în anii ‘60. Ea a câștigat  24 titluri de Grand Slam la simplu (un record absolut) între anii 1960 – 1977.


Alte articole captivante


ROMÂNII, aproape CAMPIONI!      Un studiu ne plasează în fruntea Europei la capitolul navigare pe Internet. Românii sunt aproape campioni!      Românii petrec 18,6 ore online în medie, pe săptămâna, Internetul câștigând din ce în ce mai mult teren în preferințele populației din țara noastră, care continuă însă să se uite foarte mult la televizor - 21,6 ore săptămânal, potrivit studiului Mediascope Europe, făcut public de IAB Rom...
FURIA LA VOLAN ȘI AGRESIVITATEA ÎN TRAFIC      Acțiunile unui alt șofer pe un drum rutier pot fi frustrante, provocându-i pe ceilalți să reacționeze cu o mânie surprinzătoare, nejustificată, numită furia la volan. În timp ce mânia (furia) ca o emoție în sine nu este greșită, ea poate fi potențial mai periculoasă atunci când suntem la volanul unei mașini. Eu cred că toți cei care conduc autovehicule, fără excepție, au experimentat furia la volan.  ...
FOTOGRAFII INEDITE ALE ANULUI 2014      Anul 2014, la fel ca și anul 2013, a un fost an cu destule evenimente, dar și cu momente specifice sau mai neobișnuite. Dacă le-ați ratat pe parcursul anului, am ales câteva fotografii inedite ale anului 2014, care aș spune că sunt pur și simplu mai ciudate sau chiar bizare. Un participant la ziua anuală fără pantaloni la metroul din New York (12 ianuarie 2014). ...
PARFUM PENTRU BEBELUȘI      Mirosul unui bebeluș proaspăt spălat este universal recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dulci parfumuri din lume. Părul și pielea curate, un praf de pudră de talc și poate o cremă din gama Johnson sunt ingredientele, care combinate, oferă un miros plăcut, impetuos iubit de mame și tați. Dar dacă toate acestea nu sunt disponibile uneori, firma italiană  Dolce & Gabbana se laudă că a îmbuteliat ...
TRICOU PENTRU DURERI DE SPATE      Experții susțin că durerile de spate sunt cauzate de mușchii abdominali, care au menirea să ne țină drepți atunci când stăm jos și în picioare. Dar, în cazul în care aceștia slăbesc, apare tendința ca mușchii spatelui, tendoanele, ligamentele și discurile coloanei să se întindă excesiv, ceea ce provoacă durere.      Un nou model de tricou produs de firma Pelham & Strutt, care dorește a fi un trico...
PASTELE NU SUNT ORIGINARE DIN ITALIA      Pastele sunt o mâncare universală, fiind preparate cu plăcere și fără restricții religioase în toată lumea. Fie că sunt proaspete sau uscate, de dimensiuni mari sau mici, simple sau umplute, colorate sau aromate, pastele sunt consumate zilnic de miliarde de oameni. Totuși poporul care le prețuiește cel mai mult și care le-a diversificat în decursul anilor este cel italian, Italia putând fi numită fără ...
INFLUENȚA FAZELOR LUNII      Un studiu realizat de o echipă de cercetători condusă de profesorul Genevieve Belleville de la Școala de Psihologie a Universității Laval din Canada arată că nu există nici o legătură între fazele lunii și stările psihice, contrar unei convingeri foarte populare. Pentru a determina dacă credința larg răspândită ce leagă luna de problemele de sănătate mintală este adevărată, cercetătorii au evaluat paci...
ÎNLOCUITOR PENTRU VIAGRA      Oamenii de știință au descoperit că veninul păianjenului rătăcitor brazilian (Phoneutria nigriventer) ar putea vindeca disfuncția erectilă în 20 de minute de la intrarea în corp, cu toate că păianjenul, din categoria Arahnidelor, este responsabil pentru uciderea celor mai mulți oameni, victimele murind, de obicei, în termen de o oră de la mușcătură.  Oamenii de știință considera că veninul acestuia ar ...
PRIMUL BORDEL DIN LUME CU PĂPUȘI      La Barcelona s-a deschis de curând primul bordel din lume cu păpuși, care oferă sesiuni erotice cu domnițe din plastic și silicon. Sunt păpuși în totalitate realiste, atât prin mișcări, cât și prin atingere, care pot să îndeplinească toate fanteziile, fără limite, și oferă o experiență erotică unică - promite situl Lumi Dolls. Dacă mă gândesc bine, este o găselniță bună pentru că, din punct de vedere p...
COASTA BOGATĂ (COSTA RICA)      În 1502, Columb a fost primul european care a pus piciorul pe aceste meleaguri încântătoare. Douăzeci de ani mai târziu, spaniolii au început colonizarea regiunii, iar timp de trei secole ei au administrat țara pe care au numit-o coasta bogată - Costa Rica.      Timp de decenii Costa Rica s-a remarcat pentru stabilitate și a beneficiat de sistemul de protecție socială cel mai dezvoltat din regiune, ...