Într-un articol precedent despre tenis m-am referit doar la un anumit turneu, conservator din punct de vedere tradițional. De aceea, trebuie să împărtășesc mai departe câteva informații despre un sport care mi-a plăcut și încă îmi place enorm, la care stăpânirea psihică și puterea de concentrare face o diferență majoră la un nivel de pregătire și talent relativ egal.

     Imaginile următoare fac o comparație imediată, în funcție de vârsta actuală și cea a marilor performanțe, pentru cei mari jucători de tenis din lume, cu excepția celor care sunt încă în activitate. Enumerarea este pur și simplu aleatorie, pentru a evita eventuale dispute pe această temă, cu excepția ultimei jucătoare, care cred că este de neegalat ca performanță.

Björn Borg

Björn Borg, 58 de ani, a câștigat 11 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1973 – 1984.

Steffi Graf

Steffi Graf, 45 de ani, are 22 titluri de Grand Slam la simplu în perioada 1982 – 1999. Este căsătorită cu Andre Agassi.

Pete Sampras

Pete Sampras, 43 de ani, a câștigat 14 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1988 – 2002.

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati, 38 de ani , este cea mai tânără jucătoare care a intrat în top 10 WTA, la vârsta de 14 ani. Carieră în tenis între anii 1990 – 2004.

Andre Agassi

Andre Agassi, 44 de ani, a câștigat opt turnee de Grand Slam și o medalie olimpică de aur în timpul carierei sale, între anii 1986 – 2006.

Mary Pierce

Mary Pierce, 39 de ani, are patru titluri de Grand Slam, două la simplu și două la dublu în perioada 1989 – 2005.

John McEnroe

John McEnroe, 55 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu (trei la Wimbledon și patru de la US Open) între anii 1978 – 1992.

Martina Hingis

Martina Hingis, 33 de ani, are cinci titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1994 – 2006.

Boris Becker

Boris Becker, 46 de ani, are șase titluri de Grand Slam la simplu. El este cel mai tânăr câștigător de la Wimbledon, la vârsta de 17 ani. Perioada carierei 1984 – 1999.

Monica Seles

Monica Seles, 40 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam pentru țara ei natală, Iugoslavia, și un titlu ca cetățean american, între anii 1989 – 2003.

Stefan Edberg

Stefan Edberg, 48 de ani, a câștigat șase titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1983 – 1996.  Acum este antrenorul lui Roger Federer.

Lindsay Davenport

Lindsay Davenport, 38 de ani, are trei titluri de Grand Slam, la turnee diferite, în perioada 1993 – 2011.

Ivan Lendl

Ivan Lendl, 54 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam la simplu, în anii 1978 – 1994.

Martina Navratilova

Născută în Cehia, Martina Navratilova, 57 de ani, a câștigat 18 titluri de Grand Slam la simplu și deține recordul absolut, de 31 de mari titluri, la dublu femei. Perioada carierei 1975 – 1994.

Jimmy Connors

Jimmy Connors, 61 de ani, are opt titluri de Grand Slam la simplu și două titluri, tot de Grand Slam, la dublu. Connors deține recordul de turnee ATP câștigate: 109, între anii 1972 – 1996.

Gabriela Sabatini

Gabriela Sabatini, 44 de ani, a câștigat două titluri de Grand Slam (unul la simplu și unul la dublu) și o medalie olimpică de argint  în perioada 1985 – 1996.

Mats Wilander

Mats Wilander, 50 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu și unul la dublu, între anii 1981 – 1996.

Arantxa Sanchez Vicario

Arantxa Sánchez Vicario, 42 de ani, are o serie de victorii la Grand Slam-uri: patru titluri la simplu, șase titluri la dublu femei și patru titluri de dublu mixt, în perioada 1985 – 2002.

Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic, 42 de ani, din Croația, este singurul jucător care a câștigat un titlul la simplu masculin (Wimbledon) ca un wildcard. Perioada de activitate 1988 – 2004.

Chris Evert

Chris Evert, 59 de ani, a câștigat 18 Grand Slam-uri la simplu, între anii 1972 – 1989.

Ilie Năstase

Ilie Năstase, 66 de ani, are două titluri de Grand Slam la simplu. A fost primul sportiv de performanță din tenis care a semnat un acord pentru echipament cu Nike, în anul 1972. Cariera sportivă între anii 1969 – 1985.

Billie Jean King

Billie Jean King, 70 de ani, a câștigat 12 titluri de Grand Slam la simplu. Locul de desfășurare a turneului US Open, din New York, poartă numele ei. Cariera ei s-a desfășurat în perioada 1968 – 1983.

Guillermo Vilas

Considerat un specialist al zgurii, Guillermo Vilas, 62 de ani, a câștigat patru titluri de Grand Slam între anii 1969 – 1992.

Jana Novotna

Jana Novotna, 45 de ani, din Cehia, a câștigat mai multe titluri de Grand Slam la dublu feminin (12 titluri) în perioada 1987 – 1999.

Margaret Court

Margaret Court, 72 de ani, din Australia, a dominat tenisul feminin în anii ‘60. Ea a câștigat  24 titluri de Grand Slam la simplu (un record absolut) între anii 1960 – 1977.


Alte articole captivante


CAMPIONATUL DE BĂRBI ȘI MUSTĂȚI      Campionatul de bărbi și mustăți a avut loc la sfârșitul lunii trecute în Portland, SUA. Au participat peste 300 de concurenți la 18 categorii diferite, care au fost împărțite în trei grupe mari: mustăți, bărbi parțiale și bărbi complete. De exemplu, grupa mustăți a cuprins categoriile naturală, englezească, Dali, imperială, maghiară și freestyle, iar grupa bărbi complete a inclus categoriile naturală, ...
RADIOUL DIGITAL – VIITORUL RADIODIFUZIUNII      La fel ca și trecerea la televiziunea digitală, radioul digital este următorul pas în radiodifuziune, adică înlocuirea platformei analogice (AM și FM) cu una digitală. Pentru recepționare este necesar un radioreceptor digital (decodor digital), cu afișaj electronic, capabil să transforme semnalul digital recepționat în semnal analogic (aceste aparate pot recepționa și posturile care emit în tehnologia ...
TRICOURI 3D PENTRU FEMEI      Le-am spus tricouri 3D pentru femei pentru motivul pe care l-am scris mai jos, dar pot fi purtate și de bărbați sau copii.      Sunt drăguțe, banale sau înfiorătoare? Este tare greu să dăm un verdict sau să  decidem a le folosi. Ce am putea crede despre aceste tricouri, în imagini tridimensionale, cu fețe de animale și păsări fermecătoare, cu extratereștri, cu imagini a navelor de război și de luptă, ...
PREZERVATIVUL DIZOLVABIL      Cercetătorii de la Universitatea din Washington sunt aproape de a crea un prezervativ pentru utilizarea de către femei, care poate proteja împotriva sarcinii nedorite și a bolilor prin transmitere sexuală, inclusiv HIV și care apoi se dizolvă în interiorul corpului uman. Prezervativul dizolvabil, nu numai că blochează sperma, dar poate elibera și un amestec puternic de medicamente anti-HIV și preventiv...
PROFIT BANCAR      La o zi după ce o instituție financiară cheie - Bank for International Settlements (Banca Reglementărilor Internaționale), care promovează cooperarea monetară și financiară internațională și oferă, de asemenea, servicii bancare doar pentru băncile centrale și alte organizații internaționale - a avertizat că se produce o nouă „euforie” în piețele bancare, date publicate pentru anul trecut arată un profi...
100 DE ANI DE CUVINTE ÎNCRUCIȘATE      Cuvintele încrucișate reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de exerciții mentale din lume. În România sunt mai mult cunoscute ca rebus, o denumire totuși incorectă, deoarece rebusul este unul dintre genurile de probleme de enigmistică, sau careuri. Atât cuvintele încrucișate cât și integramele, apărute ulterior, sunt publicate constant în cotidiane periodice și în reviste specializate dedicat...
SALARIILE CONDUCĂTORILOR POLITICI AI LUMII      Salariile conducătorilor principalelor economii ale lumii diferă extrem de mult, fiind mai puțin corelate cu mărimea populației și a PIB-ului. Pe baza articolului publicat de CNN.com, care a folosit datele oficiale pentru anul 2015, Business Insider a realizat un grafic care ilustrează diferențele dintre salariile anuale ale liderilor mondiali.           Câteva scurte observații: Pe lângă sa...
PODEA DIN STICLĂ PENTRU SPORT      Folosind LED-uri pentru marcaje, firma germană ASB SYSTEMBAU a dezvoltat o nouă suprafață, din sticlă, pentru competițiile sportive - ASB Glassfloor. Sistemul poate fi folosit și adaptat, prin simpla apăsare a unui comutator, pentru marcarea instantanee a terenului unor sporturi diferite, cum ar fi de badminton, baschet, tenis, handbal sau volei. Astfel se elimină liniile de marcaj care există în mai t...
METODE CONTRACEPTIVE TERIFIANTE DIN ISTORIE      Oamenii și-au dorit întotdeauna să facă sex, dar nu și-au dorit de fiecare data să aibă și copii. Pentru a preveni apariția copiilor în urma actului sexual, omenirea a încercat de-a lungul timpului niște metode contraceptive terifiante. Multe dintre metodele folosite vă vor aduce poate un zâmbet pe buze, iar altele, cu adevărat  înfricoșătoare, chiar cumplite, sunt de domeniul fantasticului, incredibil...
HARTA MONDIALĂ A FOTBALULUI      Se estimează că fotbalul este practicat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări, ceea ce îl face cel mai popular sport din lume. Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În anul 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial, FIFA (Fédération Internationale de Football Association), a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. Regulile s...