Într-un articol precedent despre tenis m-am referit doar la un anumit turneu, conservator din punct de vedere tradițional. De aceea, trebuie să împărtășesc mai departe câteva informații despre un sport care mi-a plăcut și încă îmi place enorm, la care stăpânirea psihică și puterea de concentrare face o diferență majoră la un nivel de pregătire și talent relativ egal.

     Imaginile următoare fac o comparație imediată, în funcție de vârsta actuală și cea a marilor performanțe, pentru cei mari jucători de tenis din lume, cu excepția celor care sunt încă în activitate. Enumerarea este pur și simplu aleatorie, pentru a evita eventuale dispute pe această temă, cu excepția ultimei jucătoare, care cred că este de neegalat ca performanță.

Björn Borg

Björn Borg, 58 de ani, a câștigat 11 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1973 – 1984.

Steffi Graf

Steffi Graf, 45 de ani, are 22 titluri de Grand Slam la simplu în perioada 1982 – 1999. Este căsătorită cu Andre Agassi.

Pete Sampras

Pete Sampras, 43 de ani, a câștigat 14 titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1988 – 2002.

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati, 38 de ani , este cea mai tânără jucătoare care a intrat în top 10 WTA, la vârsta de 14 ani. Carieră în tenis între anii 1990 – 2004.

Andre Agassi

Andre Agassi, 44 de ani, a câștigat opt turnee de Grand Slam și o medalie olimpică de aur în timpul carierei sale, între anii 1986 – 2006.

Mary Pierce

Mary Pierce, 39 de ani, are patru titluri de Grand Slam, două la simplu și două la dublu în perioada 1989 – 2005.

John McEnroe

John McEnroe, 55 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu (trei la Wimbledon și patru de la US Open) între anii 1978 – 1992.

Martina Hingis

Martina Hingis, 33 de ani, are cinci titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1994 – 2006.

Boris Becker

Boris Becker, 46 de ani, are șase titluri de Grand Slam la simplu. El este cel mai tânăr câștigător de la Wimbledon, la vârsta de 17 ani. Perioada carierei 1984 – 1999.

Monica Seles

Monica Seles, 40 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam pentru țara ei natală, Iugoslavia, și un titlu ca cetățean american, între anii 1989 – 2003.

Stefan Edberg

Stefan Edberg, 48 de ani, a câștigat șase titluri de Grand Slam la simplu, între anii 1983 – 1996.  Acum este antrenorul lui Roger Federer.

Lindsay Davenport

Lindsay Davenport, 38 de ani, are trei titluri de Grand Slam, la turnee diferite, în perioada 1993 – 2011.

Ivan Lendl

Ivan Lendl, 54 de ani, a câștigat opt ​​titluri de Grand Slam la simplu, în anii 1978 – 1994.

Martina Navratilova

Născută în Cehia, Martina Navratilova, 57 de ani, a câștigat 18 titluri de Grand Slam la simplu și deține recordul absolut, de 31 de mari titluri, la dublu femei. Perioada carierei 1975 – 1994.

Jimmy Connors

Jimmy Connors, 61 de ani, are opt titluri de Grand Slam la simplu și două titluri, tot de Grand Slam, la dublu. Connors deține recordul de turnee ATP câștigate: 109, între anii 1972 – 1996.

Gabriela Sabatini

Gabriela Sabatini, 44 de ani, a câștigat două titluri de Grand Slam (unul la simplu și unul la dublu) și o medalie olimpică de argint  în perioada 1985 – 1996.

Mats Wilander

Mats Wilander, 50 de ani, a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu și unul la dublu, între anii 1981 – 1996.

Arantxa Sanchez Vicario

Arantxa Sánchez Vicario, 42 de ani, are o serie de victorii la Grand Slam-uri: patru titluri la simplu, șase titluri la dublu femei și patru titluri de dublu mixt, în perioada 1985 – 2002.

Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic, 42 de ani, din Croația, este singurul jucător care a câștigat un titlul la simplu masculin (Wimbledon) ca un wildcard. Perioada de activitate 1988 – 2004.

Chris Evert

Chris Evert, 59 de ani, a câștigat 18 Grand Slam-uri la simplu, între anii 1972 – 1989.

Ilie Năstase

Ilie Năstase, 66 de ani, are două titluri de Grand Slam la simplu. A fost primul sportiv de performanță din tenis care a semnat un acord pentru echipament cu Nike, în anul 1972. Cariera sportivă între anii 1969 – 1985.

Billie Jean King

Billie Jean King, 70 de ani, a câștigat 12 titluri de Grand Slam la simplu. Locul de desfășurare a turneului US Open, din New York, poartă numele ei. Cariera ei s-a desfășurat în perioada 1968 – 1983.

Guillermo Vilas

Considerat un specialist al zgurii, Guillermo Vilas, 62 de ani, a câștigat patru titluri de Grand Slam între anii 1969 – 1992.

Jana Novotna

Jana Novotna, 45 de ani, din Cehia, a câștigat mai multe titluri de Grand Slam la dublu feminin (12 titluri) în perioada 1987 – 1999.

Margaret Court

Margaret Court, 72 de ani, din Australia, a dominat tenisul feminin în anii ‘60. Ea a câștigat  24 titluri de Grand Slam la simplu (un record absolut) între anii 1960 – 1977.


Alte articole captivante


PLANTE CARE PURIFICĂ AERUL DIN LOCUINȚE      Plantele ne luminează casele și ne înveselesc locurile de muncă. Totodată există plante care purifică aerul absorbind substanțe chimice periculoase sau toxice și lăsând un aer curat pentru respirat. Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a estimat că poluarea aerului din interiorul locuințelor contribuie la 99.000 de decese în Europa în fiecare an.      Aerul stătut și poluat din clădiri poate...
PIATRA PONCE LA DISCREȚIE      O "insulă" plutitoare de piatră ponce, mai mare ca suprafață decât Israelul, a fost reperată în Pacificul de Sud, a anunțat Marina Regală din Noua Zeelandă. Ofițerii de pe un vas au văzut piatra uriașă la sud-vest de insula Raoul joia aceasta. Acesta măsoară 300 de mile (482 kilometri) în lungime și mai mult de 30 de mile (48 km) în lățime, conform măsurătorilor.      Locotenentul Tim Oscar a descri...
PĂTRUNJELUL VINDECĂ CANCERUL PULMONAR      Pătrunjelul (petroselinum hortense) este o plantă legumicolă bienală cultivată încă din antichitate de greci și romani, care provine din regiunea mediteraneană. Pătrunjelul este răspândit pe aproape toate continentele, fiind folosit în alimentație și în industria farmaceutică. Rezistent la temperaturi scăzute, crește în România aproape în toate regiunile, fiind considerat un aliment, dar folosit și în ...
METROU FUTURIST      Pentru a marca 150 de ani de la apariția metroului, la expoziția deschisă pe 8 octombrie la centrul expozițional Crystal în Victoria Royal Docks (Marea Britanie), Siemens a prezentat un tren subteran futurist, care ar putea deveni viitorul metroului londonez. Noul concept a fost numit Inspiro, metroul generației următoare și are un preț pe măsură: 1 milion de lire sterline pe garnitură.      Noul mo...
ȘTIȚI DE CE BISCUIȚII AU GĂURI?      Probabil că nu v-ați întrebat niciodată de ce biscuiții au găuri. Explicația este simplă și ține de procesul de fabricație, așa cum am explicitat mai jos.      Biscuit este un termen folosit pentru o varietate de produse alimentare bine deshidratate prin coacerea unui aluat. Cuvântul biscuit este derivat din limba latină: bis (de două ori) și coctus (copt, gătit), adică de două ori la cuptor. Biscuiți...
ROMÂNII, aproape CAMPIONI!      Un studiu ne plasează în fruntea Europei la capitolul navigare pe Internet. Românii sunt aproape campioni!      Românii petrec 18,6 ore online în medie, pe săptămâna, Internetul câștigând din ce în ce mai mult teren în preferințele populației din țara noastră, care continuă însă să se uite foarte mult la televizor - 21,6 ore săptămânal, potrivit studiului Mediascope Europe, făcut public de IAB Rom...
CEL MAI ÎNALT CIMITIR PE VERTICALĂ      În marile orașe găsirea unui loc de veci (se estimează că aproximativ 100 de miliarde de oameni au fost îngropați de-a lungul istoriei omenirii) este o problemă și implică costuri din ce în ce mai mari. Pentru Memorialul Necrópole Ecumênica din Santos, Brazilia, sintagma „la doi metri sub pământ” nu mai este actuală, această construcție pe verticală fiind cel mai înalt cimitir din lume.      Când a fo...
CELE MAI VALOROASE COMPANII DIN LUME       Brand Finance a publicat lista primelor 500 de companii (mărci) din lume ca valoare. Veți găsi aici doar primele 100 de branduri sau companii din lume, inclusiv locul ocupat anul anterior în același clasament, valoarea curentă în milioane de dolari americani ($) pentru ultimii doi ani și clasificarea (rating) din punct de vedere financiar. 2014 2013 Logo Nume brand Țara 2014 2014 ...
CEL MAI ÎNALT POPOR MĂNÂNCĂ MULTE LACTATE      Cel mai înalt popor din lume este poporul olandez. Olandezii sunt recunoscuți ca mari băutori de lapte și mâncători de brânză și alte produse lactate. Ar putea exista o legătură?      Pentru olandezi, laptele și brânzeturile sunt esențiale, precum este orezul pentru chinezi sau ceaiul pentru englezi. S-a calculat că aproximativ o șesime din cheltuielile generale ale unui olandez reprezintă produsele l...
Linie separată de autobuz pentru țigani         Un primar italian a luat decizie extrem de controversată de a introduce o linie separată de autobuz pentru țigani.      Borgaro Torinese este o comună sau dacă vreți un orășel, cu o populație de circa 13 500 locuitori, situată în provincia Torino, în nordul Italiei. Inițiativa primarului Claudio Gambino, membru al Partidului Democrat italian de a opera o linie dublă de autobuz de-a lungul unui tras...