Popularitatea vehiculelor electrice a crescut vertiginos și spectaculos în Norvegia și Guvernul țării este supus unei puternice presiuni, din partea mai multor categorii profesionale, pentru a reduce avantajele și facilitățile fiscale pentru achiziționarea și utilizarea acestor autovehicule.

   Pentru a reduce emisiile de gaze în trafic, Norvegia a introdus stimulente fiscale generoase. Politica adoptată a avut atât de mult succes încât 32.000 de mașini electrice circulă acum pe drumurile din Norvegia. Este de departe cea mai mare rată de autovehicule electrice pe cap de locuitor din lume, într-o țară cu o populație de circa 5,1 milioane de locuitori.

   Vehiculele electrice sunt scutite de taxe, inclusiv de TVA și, de asemenea, sunt scutite de la plata taxelor de drum sau a taxelor pentru locuri de parcare publice, unde acestea își pot reîncărca acumulatorii fără costuri. Totodată, autovehiculele electrice au primit aprobarea de a circula pe benzile destinate exclusiv mijloacelor de transport în comun. Din această cauză, orarul autobuzelor se respectă tot mai greu, apărând frecvent întârzieri și chiar ambuteiaje. Potrivit unui studiu realizat de Administrația Drumurilor Publice din Norvegia, pe o porțiune de drum aglomerat, în afara capitalei Oslo, mașinile electrice reprezintă deja 85% din traficul pe banda destinată autobuzelor, în timpul orelor de vârf.

Mașini electrice

Mașinile electrice pe banda pentru autobuze în timpul orelor de vârf (dimineață), pe drumul de la Hoevik spre Oslo, 19 august 2014

   Vânzările de mașini electrice continuă să crească, iar popularitatea vehiculelor electrice a prins autoritățile norvegiene cu garda jos, deoarece doreau să mențină stimulentele până în 2017 sau până când se înmatriculau un număr de 50 000 de autovehicule electrice. La ritmul actual, această cifră ar putea fi atinsă la începutul anului 2015, forțând guvernul să-și reconsidere politica în acest domeniu. „Am luat în calcul scutiri de taxe de până la 4 miliarde de coroane (500 de milioane de euro), dar am putea face ajustări în viitor. Vă promit că șoferii care vor conduce autovehicule electrice vor avea în continuare avantaje fiscale.”, a declarat prim-ministrul Erna Solberg. Angajamentul este important, deoarece 48% dintre proprietarii de mașini electrice recunosc că motivul principal de cumpărare a fost economisirea de bani. Pe de altă parte, 27% au invocat motive de mediu și 12% facilitatea de câștiga timp în deplasările regulate.