Un nou studiu, mai amănunțit, a relevat că avem paraziți pe față: acarieni, invizibili cu ochiul liber, se găsesc în proporție de 100% pe fețele oamenilor. Tenul uman găzduiește două specii de acarieni (demodex folliculorum și demodex brevis), care sunt specii rude.

Paraziți pe față

   Notă:

  • Demodex folliculorum este o specie parazită de acarieni, cei mai răspândiți paraziți ai pielii feței omului, localizându-se la nivelul foliculilor piloși (părului). Ei se găsesc în număr mai mare în regiunea nasului, obrajilor și frunții. Fiecare folicul poate avea o colonie de circa 10 indivizi. Adulți au doar între 0,3 mm și 0,4 mm lungime, un corp semi-transparent, alungit, cu patru perechi de picioare scurte, articulate și anexate de prima parte a corpului. Corpul este acoperit cu solzi care facilitează agățatul și săpatul în piele. Aparatul excretor aproape că lipsește, deoarece metabolismul intern este foarte eficient și nu produce reziduuri. Acarienii se mișcă pe suprafața pielii cu o viteză de aproximativ 8-16 cm/oră, fiind activi, în special, noaptea.
  • Demodex brevis este cea de-a doua specie de acarieni ai feței, asemănătoare cu demodex folliculorum, cu diferența că se găsesc, de obicei, în glandele sebacee.

   În condiții normale, acești acarieni nu sunt dăunători și sunt considerați comensuali (comensualismul este o formă de relații între două plante sau două animale, în care unul folosește resturile de hrană ale celuilalt; în cazul de față, acarienii obțin beneficii de pe urma oamenilor, dar nu produc nici un rău gazdei).

Paraziți invizibili

   În testele efectuate, toți cei cu vârsta de peste 18 ani au avut acarieni demodex, adică paraziți pe față. Oamenii de știință nu știu cum acarienii se răspândesc printre oameni. O teorie susține că sunt transmiși de la mama la copil în timpul alăptării. Tinerii sunt mult mai puțin susceptibili să-i aibă, în aceiași măsură ca adulții, în timp ce, un alt studiu, i-a depistat pe toate cadavrele.

Paraziții feței

   Acești acarieni trăiesc probabil cu noi de o lungă perioadă de timp. Una dintre cele mai interesante și nerezolvate probleme față de acarieni este modul în care oamenii au dobândit aceste mici bestii. Este posibil ca acest model de sistem de co-evoluție să fi evoluat separat la fiecare specie de mamifere. Ceea ce se cunoaște azi este că acarienii din Asia sunt genetic distincți de acarienii din America și acarienii populațiilor asiatice și europene sunt identici din punct de vedere genetic, chiar dacă cele două populații s-au separat în urmă cu peste 40.000 de ani.

   Pentru final, un scurt video cu paraziți pe față, chiar edificator: