Cele două opțiuni de bază pentru o deplasare la aeroport sunt metroul (sau un tren) și mijloace auto. Prima are dezavantajul mare a trambalării bagajelor, iar mersul cu un vehicul (autobuz, taxi, închiriat, al prietenilor etc.) implică stresul traficului și eventual tarifele mari de transport sau taxele de parcare, la fel de mari. Hong Kong a găsit o  modalitate mult mai bună. Soluția se numește „check-in în oraș” și este parte a minunatului geniu financiar din Hong Kong-ului, bazându-se pe sistemul de metrou care are o linie specială dedicată călătoriei către aeroport, numită Airport Express.

Check-in în oraș

   Airport Express este unul dintre cele mai importante sisteme feroviare din lume către aeroport, oferind o legătură sigură între Aeroportul Internațional din Hong Kong (HKIA) și vibrantul centru de afaceri din Hong Kong. Călătoria între aeroport și oraș se efectuează în mai puțin de 24 de minute (distanță: 35,3 km).

Check-in în oraș 1

   Așa cum probabil ați intuit după nume, cu ajutorul sistemului check-in în oraș incorporat la Aeroport Express, călătorii pot face verificarea bagajelor în oraș, iar apoi bagajele sunt expediate gratuit la aeroport, către companiile aeriene de transport. Astfel, călătorii își pot petrece timpul rămas, până la plecarea avionului, în oraș, la o plimbare, la o masă de afaceri, la cumpărături etc., fără grija bagajelor voluminoase.

Check-in la metrou 1

  Serviciul este mult mai bun decât o sugerează această scurtă descriere. De exemplu, o problema foarte comună, aveți un zbor la ora 20 și trebuie să părăsiți hotelul la prânz. De obicei, bagajele sunt ținute separat la hotel toată ziua și sunt recuperate înainte de a merge la aeroport. După efectuarea check-in în stațiile de metrou, bagajul nu-l mai vezi până la destinația finală, iar când ajungi la aeroportul din Hong Kong, te prezinți direct la poarta pentru verificările de securitate. Un alt avantaj este faptul că turiștii care predau bagajele în stațiile din Hong Kong se află chiar la metrou, cu care pot ajunge apoi în orice zonă a orașului.

Check-in la metrou

   Dacă insistați să găsiți un dezavantaj, există unul: este nevoie să cumperi un bilet pentru Airport Express ca să utilizezi serviciul de check-in. Costul biletului este de 100 de dolari Hong Kong sau circa 13 dolari americani, dar până la urmă ideea este genială, atât pentru călători cât și pentru municipalitate, care prin acest sistem nou diminuează traficul auto și, totodată, generează venituri prin sistemul de tranzit.