Acumulatorii telefoanelor mor mereu în momentul când avem mai multă nevoie, pentru un apel important sau un mesaj. De aceea, cei care s-au simțit frustrați au strigat probabil la bietul telefon care i-a lăsat baltă. Dar țipetele nu sunt de prisos, în zadar sau fără sens, ar putea fi soluția pentru reîncărcare cu ajutorul unui nou gadget.

   Cercetători din Londra au creat o nouă tehnologie care folosește sunetul, cum ar fi cântecele, huiduielile, scandările sau strigătele din arena unui teren de fotbal sau zgomotul de fond sau pălăvrăgeala dintr-un restaurant, cafenea sau magazin, pentru încărcarea telefoanelor mobile. Dispozitivul prototip, care este aproximativ de dimensiunea unui telefon mobil, folosește oxidul de zinc pentru a converti vibrațiile sunetului în energie electrică. Invenția a fost inspirat de o cercetare anterioară efectuată la Universitatea Queen Mary din Londra, care a constatat că muzica rock sau foarte antrenantă a îmbunătățit performanța celulelor solare, cu până la 40%.

Dispozitiv pentru încărcarea telefonului

   Dezvoltarea suplimentară a acestei cercetări, împreună cu o echipă de la Nokia, a condus la crearea unui prototip care este capabil să „colecteze” energie din zgomotul de fundal zilnic, care apoi ar putea fi folosită pentru încărcarea unui telefon mobil. Echipa a folosit proprietățile esențiale ale oxidului de zinc, care, atunci când este strivit sau întins, creează o tensiune prin conversia energiei de mișcare în energie electrică, sub formă de nano-particule.

Oxid de zinc

   Dispozitivul final este de aceeași mărime cu un telefon Nokia Lumia 925 și generează cinci volți, ceea ce este suficient pentru a încărca un telefon. „Fiind capabil de a menține telefoanele mobile în lucru pentru mult timp, departe de surse de alimentare cu energie și folosind zgomotele din jurul nostru, produse zi de zi, acest concept este mai mult decât interesant”, a declarat unul dintre cercetători.

Țipăt la telefon

   Cu aceste realizări ale tehnologiei, unii dintre bărbați ar putea fi acum mulțumiți de țipetele, strigătele sau cuvintele răstite ale consoartelor sau, dimpotrivă, cei care nu au fost obișnuiți cu așa ceva vor încerca, prin metode noi, să le aducă la o stare de irascibilitate verbală. Este valabil, desigur, și invers…