În 1502, Columb a fost primul european care a pus piciorul pe aceste meleaguri încântătoare. Douăzeci de ani mai târziu, spaniolii au început colonizarea regiunii, iar timp de trei secole ei au administrat țara pe care au numit-o coasta bogată – Costa Rica.

Coasta bogată - Costa Rica

   Timp de decenii Costa Rica s-a remarcat pentru stabilitate și a beneficiat de sistemul de protecție socială cel mai dezvoltat din regiune, fiind numită „Elveția Americii Centrale”. De aceea, cred că sunt interesante câteva lucruri despre coasta bogată:

  • Costaricani se auto-denumesc ticos (bărbații) și ticas (femeile).
  • Țara, situată pe istmul Americii Centrale și mărginită de Marea Caraibilor și de Oceanul Pacific, are 1.289 km de coastă.
  • Costa Rica are 121 de formațiuni vulcanice, șapte dintre vulcani fiind activ. Vulcanul Poás este cel de-al doilea cel mai mare crater din lume și Arenal este unul dintre primii zece cei mai activi vulcani din lume.
  • Țara este gazdă pentru mai mult de 5% din biodiversitatea întregii lumi și are cea mai mare densitate de specii din lume. Chiar dacă suprafața sa continentală reprezintă numai 0,03% din suprafața planetei, mai mult de 10% din fluturii din lume trăiesc aici. De asemenea, aproximativ 750.000 de specii de insecte trăiesc în Costa Rica și peste 20.000 de diferite tipuri de păianjeni.
  • Pura Vida este o expresie de bun-simț, care este utilizată în mod regulat de către localnici când sunt întrebați ce fac sau cum se simt, dar ca și salut și răspuns la salut sau pentru la revedere.
  • Costa Rica are o rată a alfabetizării de 96%. În zonele rurale ale țării în care „ticos” sunt foarte săraci și nu au acces la școală, clasele sunt predate în aer liber, cu ajutorul unui post de radio național.
  • De obicei, nu există nume de străzi sau adrese, oamenii fiind pur și simplu obișnuiți să indice direcții sau repere. Când cineva se referă la adresa de domiciliu, spune, de obicei, ceva de genul: „este casa albastră, mai jos, de unde este legată o vacă” sau „este la 500 de metri spre nord față de copacul mare”.
  • Președintele costaricanilor, Luis Guillermo Solís, a câștigat alegerile din 2014 cu peste 77% din voturi.  Aceasta a fost cea mai mare marja înregistrat vreodată pentru alegeri libere în Costa Rica. Anterior, președintele țării a fost Laura Chinchilla, prima femeie președinte din Costa Rica și a șasea femeie aleasă ca președinte al unei țări din America Latină.
  • Femeile nu iau numele de familie al soțului, ci folosesc numele de fată toată viața. Copiii poartă numele tatălui, dar se adăuga și numele de fată al mamei la numele lor complet.
  • În loc de a spune o femeie „are un copil”, ticos spun „ella dio un luz”, ceea ce înseamnă „ea a dat lumină”.
  • Fiecare post de radio din Costa Rica, în fiecare zi la ora 7 dimineața, prezintă imnul național.
  • Până în urmă cu câțiva ani, purtatul pantalonilor scurți a fost un semn de lipsă de respect în clădirile guvernamentale sau oficiale nefiind permis accesul vizitatorilor care nu purtau pantaloni lungi.
  • Costa Rica nu are armată permanentă, armata fiind desființată în 1948, după ce ultimul război civil s-a încheiat.
  • Este considerată una dintre cele mai apreciate destinații de mediu din lume. Aici există peste 100 de arii protejate și peste 25% din țară reprezintă rezervații naturale.
  • Cele 12.800 de hectare de pădure tropicală reprezintă un izvor de bogăție pentru turiști. Pasionații de natură și de frumos au multe de văzut: gheizere micuțe, cascade turcoaz, priveliști încântătoare, vederi panoramice, pădurile în care tronează permanent ceața, habitate de tapir, ocelot, pecari și puma, precum și alte ­animale adaptate la condițiile de umiditate pe care le oferă această parte a lumii. De asemenea, aici trăiesc peste 850 de specii de pasări și peste 1.000 de specii de orhidee.
  • Costa Rica are o durata medie de viață extrem de mare, de 78 de ani, una dintre cele mai ridicate din lume. De asemenea, are un sistem de asistență medicală modern, țara fiind clasată pe locul 36 în lume de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Peninsula Nicoya este una dintre cele șapte zonele albastre din lume, un loc în care oamenii trăiesc mai mult și sunt mai fericiți, având o concentrație mare de persoane cu vârsta de peste 100 de ani.