Să mâncăm împreună, pentru că o masă servită cu cei apropiați poate avea un efect terapeutic. Discuții banale, planuri pentru a doua zi, analiza evenimentelor recente, programul TV, amintiri sau chiar discuții grave, ne pot revitaliza. Ca să nu mai spun că o masă servită împreună poate fi o scuză pentru a vorbi cu apropiații. Mâncatul împreună cu familia este un act căruia i se dă din ce în ce mai puțină importanță, dar care, pentru bunicii și străbunii noștri, a fost un obicei invariabil și unul dintre cele mai fericite momente ale zilei.

   Din păcate, ne întâlnim mai rar la masă deoarece suntem mai ocupați, iar prânzul îl servim pe unde apucăm sau îl sărim cu desăvârșire. Eh, trăim într-o civilizație debordantă, care ne „silește” să petrecem mai puțin timp alături de cei dragi, dar ar trebui să mâncăm împreună, des, foarte des.

   Notă. Un studiu realizat anul acesta a demonstrat că majoritatea familiilor americane mănâncă o singură masă împreună doar patru zile pe săptămână.

   V-am povestit cu câteva luni în urmă ce a realizat PISA – Programul Internațional pentru Evaluarea Elevilor. Folosind datele strânse de la aproape trei sferturi din țările din lume, o nouă analiză de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a constatat că elevii care nu mănâncă în mod regulat cu părinții sunt mult mai susceptibili de a lipsi de la școală. Rata medie a absenteismului în cele două săptămâni înainte de PISA a fost în medie aproximativ 15% în întreaga lume, dar media a fost peste 30% pentru elevii care au raportat că nu împărtășesc de multe ori masa împreună cu familiile lor.

   De asemenea, copiii care nu mănâncă cina cu părinții lor, de cel puțin două ori pe săptămână, au cu 40% mai multe șanse de a avea un exces de greutate (comparativ cu cei care o fac), după cum s-a menționat într-o cercetare prezentată la Congresul European privind obezitatea, care a avut loc în Bulgaria în luna mai a.c. Dimpotrivă, copiii care mănâncă cina cu părinții lor, cinci sau mai multe zile pe săptămână, au mai puține probleme cu drogurile și cu alcoolul, mănâncă mai sănătos și au performanțe academice mai bune, arată un alt studiu.

   „A mânca este o necesitate, dar a mânca inteligent este o artă”, a spus prin secolul al XVII-lea scriitorul François de La Rochefoucauld. Probabil că în zilele noastre a „mânca inteligent” s-ar “traduce” prin a mânca împreună și mai sănătos, atât cu familia, cât și cu colegii sau cu prietenii. Poate că servirea mesei împreună, nu ca un punct de pe agenda unui program încărcat, este o oportunitate anti-stres, o șansă de a petrece mai mult timp cu cei pe care îi iubim, un ajutor „din umbra” pentru copiii noștri și, de asemenea, întărirea relațiilor și eliminarea efectelor negative, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic. Nu uitați, să mâncăm împreună în familie!