O hartă publicată recent de GOOD arată un nou mod de a măsura postura unei țări pe scena mondială: libertatea cetățenilor săi să se deplaseze pe glob, adică puterea pașaportului. Țările din America de Nord și Europa au în mod clar un avantaj, iar unele țări din Asia au aproape la fel de multă libertatea de a călători.

   Țările occidentale au mai multă libertate de călătorie, măsurată prin numărul de scutiri de vize sau de necesitatea de a obține o viză la intrare într-o țară. Finlandezii, britanicii și suedezii pot călători în 173 de țări, fără a obține o viză înainte de călătorie, cetățenii japonezi pot călători fără viză în 170 de țări, cel mai mult dintre țările din Asia, în timp ce, la celălalt capăt al spectrului, afganii trebuie să obțină vize pentru mai toate țările, fiind scutiți în doar 28 de țări.

Puterea pașaportului

    Mai jos aveți primele țări, cele mai avantajate din lume, ale căror cetățeni nu-și încărcă pașapoartele cu vize, în funcție de numărul de țări pentru care sunt scutite de vize.

173 țări

172 țări

171 țări

170 țări

168 țări

167 țări

166 țări

Finlanda

Danemarca

Belgia

Canada

Austria

Australia

Coreea de Sud

Suedia

Germania

Olanda

Franța

Elveția

Grecia

 

Marea Britanie

Luxemburg

Italia

Japonia

Noua Zeelandă

Singapore

 

 

SUA

 

Irlanda

 

 

 

 

 

 

Norvegia

 

 

 

 

 

 

Portugalia

 

 

 

 

 

 

Spania

 

 

 

165 țări

163 țări

159 țări

157 țări

155 țări

153 țări

152 țări

Islanda

Malta

Liechtenstein

Ungaria

Cehia

Polonia

Estonia

 

Malaiezia

 

 

Slovacia

 

Letonia

 

 

 

 

Slovenia

 

Hong Kong

151 țări

149 țări

148 țări

147 țări

146 țări

144 țări

141 țări

Cipru

San Marino

Monaco

Andora

Brazilia

Israel

Bulgaria

Lituania

 

 

Argentina

Brunei

 

România

 

 

 

 

 

 

Chile

   Este interesant că libertatea de călătorie nu depinde de dezvoltarea economică a unei țări. China este cea de-a doua mare economie din lume, dar cetățenii săi nu beneficiază de puterea pașaportului, pot merge doar în 43 de țări fără vize, la fel ca și cetățenii din Camerun, Rwanda și Congo. În schimb, cetățenii din Taiwan, teritoriu la care capitala Beijing are pretenții, pot călători fără vize în 130 de țări, iar cetățenii din Hong Kong, o regiune administrativă specială a Chinei, pot merge fără vize în 152 de țări. De asemenea, cetățenii indieni pot călători fără viză numai în 52 de țări, la fel ca și cei din Uzbekistan și Republica Dominicană.

Sursă: GOOD