La o zi după ce o instituție financiară cheie – Bank for International Settlements (Banca Reglementărilor Internaționale), care promovează cooperarea monetară și financiară internațională și oferă, de asemenea, servicii bancare doar pentru băncile centrale și alte organizații internaționale – a avertizat că se produce o nouă „euforie” în piețele bancare, date publicate pentru anul trecut arată un profit bancar enorm la nivel global de 920 miliarde dolari americani, cu 20% mai mult față de anul financiar anterior. Acest profit este cel mai mare profit global realizat vreodată, depășind confortabil anul de vârf, 2007, anul pre-crizei, când s-a realizat un profit bancar mondial record de 786 miliarde dolari.

   Îmbunătățirile de la băncile americane și europene au contribuit la această creștere spectaculoasă, dar rolul principal l-a avut China. În anul 2013, băncile chineze au avut în conturi înainte de impozitare un profit de 292 miliarde dolari americani sau aproximativ o treime din totalul la nivel mondial. În total, băncile din China au realizat un profit la fel de mare ca și omologii lor din SUA, Europa și Japonia, împreună.

Profit bancar

    Cu teama unei creșteri economice mai scăzută, oficialii chinezi au făcut investiții uriașe în infrastructură în ultimii ani, prin intermediul sistemului bancar controlat de stat. Acest lucru a oferit băncilor un impuls suplimentar, dar a condus totodată la construirea mai multor orașe fantomă, nelocuite deocamdată. De aceea mulți se întreabă care este de fapt starea de „sănătate” a sistemului bancar chinez, precum și care vor fi implicațiile pentru sistemul financiar în ansamblu.

   Totuși, multe bănci au avut pierderi anul trecut. 24 de bănci europene au fost între primele 25 de bănci din lume care au înregistrat pierderi anuale. De exemplu, băncile italiene au pierdut 35 miliarde dolari americani anul trecut și ocupă patru din primele cinci locuri în ceea ce privește cele mai mari pierderi anuale.

   Prin comparație cu profitul realizat de bănci anul trecut înainte de impozitare, rezervele valutare (inclusiv aur) ale unor țări sunt minuscule. La acest capitol, China are cea mai mare rezervă valutară din lume (peste 4000 miliarde $), fiind urmată de Japonia (1283 miliarde $), Arabia Saudită (738 miliarde $), Elveția (549 miliarde $), Rusia (467 miliarde $), … Germania (202 miliarde $), … Franța (155 miliarde $), … SUA (144 miliarde $), … Marea Britanie (141 miliarde $), … Cehia si Australia (57 miliarde $), … România (47 miliarde $ sau circa 35 miliarde euro).

   Moneda principală pentru rezervele valutare naționale este dolarul american, cu o proporție de peste 61% la finele anului trecut.

Rezervele valutare la nivel mondial