Probabil nu v-ați pus întrebarea dacă vă place cum munciți, dar aveți la îndemâna datele din raportul publicat de International Trade Union Confederation, un fel de organizație „umbrelă” a sindicatelor din întreaga lume, care analizează situația drepturilor muncitorilor sau lucrătorilor din 139 de țări. S-au evaluat, pentru ultimele 12 luni, 97 de indicatori diferiți ai drepturilor muncitorilor, cum ar fi dreptul de negociere colectivă, salarii decente, capacitatea de a se alătura sindicatelor, accesul la protecție juridică sau la un proces echitabil, discriminarea la locul de muncă, precum și libertatea de acțiune sau condițiile de muncă. Numărul mare de indicatori a fost ales în scopul de a reflecta cu exactitate tipurile complexe și multiple căi de încălcare ale drepturilor muncitorilor.

   Fiecare țară a fost clasată pe o scară de la 1 (cele mai bune protecții) până la 5 (cele mai rele condiții). Danemarca a fost singura țară din lume care a obținut un scor (punctaj) perfect, ceea ce înseamnă că este națiunea care respectă toți cei 97 indicatori pentru drepturile lucrătorilor.

Drepturile muncitorilor

   1. Încălcarea drepturilor nu este obișnuită. Punctaj: 0 – 8. Drepturi colective de muncă sunt, în general, garantate. Muncitorii se pot asocia liber și își pot apăra drepturile colective față de guvern și/sau companii. Își pot îmbunătăți condițiile de lucru prin negociere colectivă. Încălcarea drepturilor nu este absentă, dar nu apare în mod frecvent sau regulat.

   2. Încălcări repetate ale drepturilor. Punctaj: 9 – 17. Țările cu acest rating sunt mai slabe din punct de vedere a drepturilor colective de muncă decât cele evaluate 1. Anumite drepturi sunt atacate repetat de către guverne și/sau companii și lupta pentru condiții de muncă mai bune este subminată.

   3. Încălcarea drepturilor în mod regulat. Punctaj: 18 – 26. Guvernul și/sau companiile intervin în mod regulat asupra drepturilor colective de muncă. Există deficiențe în legislația specifică și/sau anumite practici care fac posibile încălcări frecvente.

   4. Încălcarea sistematică a drepturilor. Punctaj: 27 – 35. Guvernul și/sau companiile sunt angajate într-un efort serios pentru a zdrobi vocea colectivă a muncitorilor și de a pune drepturile fundamentale în pericol continuu.

   5. Nicio garantare a drepturilor. Punctaj: peste 36. Țările acestea sunt cele mai rele din punct de vedere a muncii. În timp ce legislația poate preciza anumite drepturi sau acces la aceste drepturi, muncitorii nu au acces efectiv la aceste drepturi și, prin urmare, sunt expuși la un regim autocratic și de practici de muncă neloiale.

   5+ Nicio garanție a drepturilor. Muncitorii din țările acestea au drepturi la fel de limitate ca cei din țările cu rating 5. Cu toate acestea, instituțiile statului sunt disfuncționale ca urmare a unui conflict intern și/sau a unei ocupații militare.

   Pentru a fi mai explicit, câteva exemple de state din Europa și de state cu „pretenții”:

5+

5

4

3

2

1

Libia

Algeria

Argentina

Australia

Albania

Africa de Sud

Palestina

Arabia Saudită

Hong Kong

Brazilia

Croația

Belgia

Somalia

Belarus

Indonezia

Bulgaria

Cehia

Danemarca

Sudan

China

Iran

Canada

Ungaria

Estonia

Siria

Columbia

Kuwait

Israel

Irlanda

Finlanda

Ucraina

Coreea de Nord

Mexic

Polonia

Japonia

Franța

 

Egipt

Pakistan

Portugalia

Letonia

Germania

 

Grecia

Peru

România

Moldova

Islanda

 

India

SUA

Singapore

Noua Zeelandă

Italia

 

Qatar

 

Taiwan

Rusia

Lituania

 

Turcia

 

Marea Britanie

Serbia

Olanda

 

E.A.U.

 

Venezuela

Spania

Norvegia

 

 

 

 

Elveția

Slovacia

 

 

 

 

 

Suedia

 

 

 

 

 

Uruguay

   Vă place cum munciți? Important este că la serviciu sau la muncă stăm o treime din zi, de obicei mai mult decât dormim sau mult mai mult decât pentru orice altă activitate pe care o întreprindem. Iar dacă nu ne place ceea ce facem acolo și nu ne ducem cu plăcere, cu inima deschisă, atunci viața poate deveni un dezastru, din toate punctele de vedere. Dar mereu se poate schimba ceva…

Sursă: ITUC