Un depozit într-un parc industrial poate fi viitorul în agricultură sau mai bine zis în legumicultură și grădinărit. Dar acest lucru relativ straniu este din ce în ce mai folosit în multe zone din toată lumea.

   Hala sau depozitul este o atmosferă curată, cu un climat controlat, plină de plante perfecte. Ele cresc 22 de ore pe zi, 365 de zile pe an, neatinse de dăunători și scăldate într-o lumină rozalie, stranie. Lumina este asigurată de mii de diode albastre și roșii emițătoare de lumină (LED-uri), furnizate de concernul olandez Philips. Lumina emanată are exact lungimea de unda râvnită de către culturile de aici, care includ salată verde, varză, ceapă și altele.

Agricultură de interior 2

   Ideea de a abandona lumina soarelui pentru genul artificial de lumină nu este nouă. Aceasta oferă o mulțime de avantaje: nu mai există anotimpuri sau vreme urâtă, ca să nu mai vorbim de noapte. LED-urile mai oferă o serie de beneficii față de lumina de creștere tradițională. Ele sunt mult mai eficiente și ajută la reducerea considerabilă a facturile de energie electrică. Fiind o lumină mai rece, LED-urile pot fi amplasate mai aproape de plante, astfel încât culturile pot fi plantate mai dens. Lungimea de undă a luminii poate fi ajustată în funcție de cultură, chiar în aceiași incintă. Culturile cresc mai repede datorită  luminii cu LED-uri, reducându-se ciclurile de creștere cu până la jumătate, comparativ cu agricultura tradițională.

   Mutarea plantelor în interior permite ca ele să fie „răsfățate” în alte moduri. De asemenea, apa poate fi reciclată în mod continuu, iar senzorii pot detecta care substanțe nutritive lipsesc și să le ofere în cantități precise. Dar cel mai important lucru este satisfacerea cererii pentru produse proaspete, cultivate local, pe tot parcursul anului.

Agricultură de interior 1

   Specialiștii susțin că acesta va fi viitorul în agricultură. Sere hidroponice (cultura de plante în soluții nutritive sau pe un strat de pietriș sau de nisip prin care circulă permanent apă cu îngrășăminte chimice), luminate natural, sunt folosite de mai mulți ani, dar randamentul lor este mult mai scăzut. Acest tip de ferme nu se pretează pentru culturile grele, cum ar fi porumb și cartofi, dar își pot dovedi valoarea comercială și ar putea fi larg răspândite pentru verdețuri, legume și alte culturi de mare valoare. Iar amenințările cu care agricultura se confruntă, cum ar fi un număr tot mai mare de insecte și alți dăunători, inclusiv și o incidență în creștere datorită vremii rele, sunt facturi imuni pentru culturile de interior.