Astăzi, metodele de identificarea a unei locații de pe Pământ se bazează pe sisteme de navigație prin satelit, cum ar fi Global Positioning System (GPS). GPS-ul, deși unul dintre cele mai mari invenții ale epocii moderne, are o serie de limitări și, mai ales, se bazează pe sateliți lansați în spațiu. În februarie a.c., SUA a avertizat că GPS-ul, cea mai folosită tehnologie de localizare prin satelit, este supraîncărcat și că este extrem de vulnerabil la atacuri.

   De aceea, numeroase guverne doresc să dezvolte o alternativă la sistemele de navigare prin satelit. Marea Britanie construiește un sistem terestru cu antene ce va servi ca variantă de rezervă la GPS. Coreea de Sud construiește un sistem similar în urma atacurilor nord-coreene ce au țintit blocarea GPS-ului. Ministerul Apărării din Marea Britanie investește milioane de lire sterline pentru a obține cea mai importantă tehnologie din istoria navigației: un dispozitiv ce poate detecta orice locație de pe glob fără a fi detectat și fără a putea fi sabotat.

Busola cuantică 2

    Oamenii de știință de la Porton Down și de la National Physical Laboratory cred că se află la circa 3 – 5 ani distanță de conceperea unei „busole cuantice” care ar putea să localizeze pe baza efectelor subatomice ale câmpului magnetic al Pământului. „Nu există în fizică niciun element care să poată fi folosit, având în vedere cunoștințele pe care le avem astăzi, pentru a deregla un astfel de dispozitiv cuantic”, a explicat Bob Cockshott. La un nivel elementar, această tehnologie de navigare cuantică funcționează prin super-răcirea ionilor capturați și reducerea efectului radiației externe, astfel încât aceștia să fie sensibili doar la fluctuațiile electromagnetice produse de Pământ. Prin măsurarea influenței acestor fluctuații asupra particulelor, oamenii de știință vor putea să urmărească cu precizie extremă mișcarea unui obiect sau a unui om în funcție de ionii captați.

   Tehnologia, ce nu are nevoie de sateliți sau de alte puncte fixe de referință precum stâlpi radio sau de comunicații, este de interes pentru toate armatele lumii, deoarece ar evita limitările sistemelor de navigație spațiale. Armata britanică dorește să folosească această nouă tehnologie pe submarinele nucleare, ce au nevoie să navigheze în secret și cu acuratețe, fără a comunica cu lumea exterioară. Chiar și cele mai sofisticate sisteme de navigație pot produce inexactități care pot ajunge și la 1 kilometru pe zi în cazul submarinelor (GPS-ul nu funcționează sub apă, iar stabilirea poziției se poate face doar la suprafață). Un „compas” cuantic ar reduce, se pare, această inexactitate la doar un metru.

Busola cuantică 1

   Deși alte țări, mai ales SUA, desfășoară cercetări similare, Marea Britanie este lider în acest domeniu. Nokia, Hitachi și Toshiba sunt alte câteva dintre companiile cu laboratoare de cercetare cuantică. În anul 2013, cancelarul Marii Britanii a alocat 270 de milioane de lire sterline pentru cercetări asupra tehnologiilor cuantice, pentru o perioada de cinci ani. De asemenea, oamenii de știință afirmă că tehnologia ar putea avea și aplicații civile, ca și GPS-ul, având potențialul de a ajunge în cele din urmă să fie folosită și pentru telefoanele inteligente (hărțile Google ar putea fi accesate cu o busolă-cip cuantică prin anul 2019).

Busola cuantică 3

   Până acum, cercetătorii au conceput un sistem de navigare cuantică de dimensiunile unei cutii de 90 de centimetri în lungime. Acum, obiectivul este miniaturizarea acestui dispozitiv astfel încât să poată fi folosit și de soldați, și nu doar de submarinele nucleare și de navele marinei britanice. „Cred că primul prototip ar putea fi gata în trei până la cinci ani, deoarece dispozitivul nu este încă independent de spațiu”, a declarat un alt cercetător într-un comunicat de presă.

   Exploatarea mecanicii cuantice care stă la baza legilor naturii, a oferit deja lumii o multitudine de noi tehnologii, inclusiv semiconductori, microprocesoare, lasere, energie nucleară, camere termice și camere digitale.

Sursă: Mail Online