SportingIntelligence.com publică de câțiva ani un PDF care conține o analiză despre echipele care plătesc cele mai mari salarii în sport. Studiul publicat pe 15 aprilie a.c. cuprinde o listă completă a 294 de echipe, din 15 campionate, din 12 țări, cu referire la șapte sporturi de echipă, ordonată în funcție de salariul mediu al jucătorilor din prima echipă (de bază).

   Pentru al doilea an consecutiv, clubul Manchester City din Premier League plătește cele mai mari salarii în sport, anuale din lume, ajungând la o medie de peste 8 milioane de dolari americani pe jucător. Anterior, un club de dimensiuni medii, care a trecut prin vremuri grele, Manchester City s-a transformat într-un centru de putere financiară după ce a fost preluat de către Abu Dhabi Sheikh Mansour în anul 2008. Clubul vecin mai celebru, Manchester United, plătește, de asemenea, salarii uriașe și a urcat patru locuri, ajungând pe poziția a opta.

Cele mai mari salarii în sport - Salariul anual mediu al unui jucător

   New York este singurul oraș din top 12 pentru 2014 care este reprezentat de trei echipe și de două sporturi diferite. Marea Britanie este reprezentată numai la fotbal, atât de Manchester cât și de Londra, fiecare cu câte două echipe.

   O medie a salariilor pe cinci ani (2010 – 2014) arată măsura în care miliardarul Sheikh Mansour a reconstruit Manchester City, salariul mediu al echipei crescând cu o valoare de neimaginat, 265%, în timp ce creșterea medie a salariilor pentru primele 20 de cluburi în această perioadă a fost de numai 25%.

Salariul unui jucător pe 5 ani

   Prin compararea celor două grafice, referitor la echipele de fotbal, între primele șase echipe cele mai bine plătite în perioada 2010 – 2014 sunt cinci cluburi și numai trei în anul 2014.

Sursă: Sporting Intelligence