După Paște, organismul de conducere a fotbalului european (UEFA) a publicat un raport privind activitatea fotbalistică sau starea fotbalului european. Numit sugestiv „The European Club Footballing Landscape”, raportul este incredibil de bogat, un mic „tezaur” despre sportul cel mai iubit de pe continentul european. Chiar dacă o parte din datele prezentate sunt din sezonul trecut, ele oferă o idee generală a tendințelor dominante în fotbalul european.

   Pentru cei care urmăresc îndeaproape acest sport, sunt aproape convins că, unele dintre lucrurile interesante pe care le-am extras din raport aici, vor veni ca o surpriză.

   1. Mai mult de jumătate din țările din Europa au prima ligă din 12 sau 16 echipe. Cinci campionate și-au schimbat dimensiune între 2012/13 și 2013/14, cu Grecia, în creștere cu două echipe și Albania, Azerbaidjan, Bulgaria și Croația în scădere cu două echipe.

Starea fotbalului european - Echipe în prima divizie

   2. Cluburile europene din prima divizie au făcut o medie de 2,7 schimbări a antrenorului principal în trei ani (iulie 2010 – iunie 2013). Acestea au variat de la o medie de mai mult de cinci schimbări pe club în România, Grecia, Serbia și Bosnia și Herțegovina la o medie de unul sau mai puțin pe club în Finlanda, Lituania, Suedia, Irlanda de Nord și Norvegia. Acest lucru dovedește diferența clară de „tactică” între nordul și sud-estul Europei.

Schimbări de antrenori

   3. Când se analizează durata medie de serviciu a antrenorilor principali, Irlanda de Nord este cea mai stabilă, iar Grecia se găsește la celălalt capăt, cu o medie de schimbare la patru luni (în ultimul an), pentru toate cele 18 de cluburi. Totuși, durata medie de serviciu a antrenorilor principali din Europa este de 17 luni.

Stabilitatea antrenorilor

   4. În medie, 82% din cetățenii din Europa spun că sunt „interesați” de fotbal, iar 25% recunosc că sunt „foarte interesați”. Spaniolii și englezii sunt foarte interesați (37%), urmați de scoțieni, irlandezi, italieni, germani, ciprioți, portughezi, greci și români.

Interes pentru fotbal

   5. Din punct de vedere al suporterilor, Portugalia și România au cel mai înalt grad de concentrare a susținătorilor din Europa, cu 47% și 45% suporteri ai unui singur club, Benfica și respectiv Steaua. La celălalt capăt al scalei, în Suedia, niciun club nu atrage mai mult de 9% din fanii. În medie, clubul cel mai bine susținut în fiecare țară are o cotă a susținătorilor de 23%. Cele 13 coloane colorate în galben-verzui indică faptul că cel mai popular club din țară nu este unul intern.

Cei mai mulți suporteri

   6. Totalul sumelor de transfer pentru sezonul trecut a fost de 10,875 miliarde de euro, bani cheltuiți numai pentru echipele din primul eșalon. Cheltuielile cluburilor engleze, italiene și spaniole reprezintă 62% din totalul sumei.

Cheltuieli cu transferuri

   7. Activitățile de transferuri de jucători în ultimii cinci ani (vara 2009 – ianuarie 2014) sunt puternic concentrate în liga engleză, italiană și spaniolă. Primele zece mari campionate din lume au făcut cheltuieli care reprezintă un procent estimat de 86% din piața de transferuri ca valoare, în comparație cu procentul de 72% din câștigurile totale.

Cheltuieli totale transferuri

Venituri totale din transferuri

   8. În ultimii cinci ani s-au efectuat 166 de transferuri de jucători cu o sumă de transfer mai mare de 15 milioane de €, pentru 150 de fotbaliști diferiți. Graficele următoare scot în evidență puterea financiară a cluburilor europene, care au făcut cele mai mari tranzacții cu jucători scumpi.

Cumpărare jucători

Vânzare jucători

   9. Brazilia domină la transferul jucătorilor cu valoare de peste 15 milioane de euro, cu un procent remarcabil, de 16% din total. La această categorie, în ultimii cinci ani, s-au transferat și jucătorii din 6 state din America de Sud și Africa și jucători de 22 naționalități diferite din zona UEFA.

Naționalitatea jucătorilor transferați

   10. Veniturile cluburilor din primele divizii din Europa au atins un record de 14,1 miliarde € în anul 2012, o creștere cu doar 7% față de anul anterior (2011). Venituri obținute din drepturile de difuzare audiovizuale interne au crescut cu 8%, veniturile comerciale și de la sponsori au crescut combinat cu 7%, banii veniți de la UEFA se înmulțesc an de an, dar, pentru al doilea an consecutiv, 728 cluburi din primul eșalon fotbalistic european au raportat o scădere a încasări pe bilete de 2%.

Veniturile cluburilor europene

   Pentru mai multe informații, accesați site-ul oficial UEFA.