„Dalek” este porecla unei mașini construită pentru astuparea gropilor, cu un randament foarte bun, fiind de 30 de ori mai rapidă decât metoda convențională de reparații. Testele efectuate în Marea Britanie, pe drumurile din Bedfordshire, s-au încheiat cu un succes unanim recunoscut, mașinăria dovedind că-și face treaba foarte bine.

Mașinăria de astupat gropi

   Pe lângă faptul că este mult mai rapidă decât metodele actuale de reparații, mașinăria folosește un singur lucrător, șoferul, pentru realizarea întregului proces tehnologic de reparație. Coordonarea lucrărilor se face din cabina vehiculului, folosind un calculator și un joystick. Mașina are un braț mobil în partea din față care se poate mișca în zona din fața cabinei și cu care se efectuează toate lucrările necesare pentru astuparea unei gropi pe carosabil, de la curățarea suprafeței până la umplerea cu material asfaltic.

Mașinăria de astupat gropi 1

   Pentru britanici, menținerea drumurilor în stare bună și în condiții de siguranță este o prioritate cheie. Se investighează în mod constant noi moduri și soluții pentru a îmbunătăți infrastructura rutieră și se încercă tehnologii inovatoare pentru asigurarea întreținerii rețelei de drumuri. „Dacă nu reparăm drumurile în mod corespunzător la intervale regulate și nu le reconstruim atunci când ajung la sfârșitul perioadei de exploatare, vom avea numai șosele pline de gropi, care pun în pericol viața participanților la trafic și care implică costuri de miliarde de lire pentru reparații la autovehicule”, a declarat un oficial britanic.

Mașinăria de astupat gropi 2

   Mașinăria este capabilă să umple găurile din carosabil în doar două minute. Chiar dacă prețul este mare, 200.000 de lire sterline, reducerea timpului de reparare și a numărului de lucrători pentru reparații-întreținere ar putea dovedi eficiența acestui utilaj, care este deja folosit în SUA (Pothole Killer).

   Pentru exemplificare, un scurt video:

   Prețul mare al mașinăriei nu ar fi un inconvenient pentru „responsabilii” de la CNADNR, deoarece comisioanele sunt direct proporționale. Le-aș sugera să cumpere vreo 500 de bucăți!

Sursă: Daily Mail