În conformitate cu datele publicate de IWSR (International Wine & Spirit Research), o firmă de cercetare de piață, consumul de băuturi alcoolice din anul 2012 a crescut cu 1,6%, adică cu 27 de miliarde de litri. China rămâne cea mai mare piață de desfacere din lume, băutura națională – baijiu (vezi nota din articol) – are o pondere nemaiîntâlnită în niciun alt stat, de aproape 99% din toate băuturile spirtoase consumate de chinezi. De aceea, China nu figurează în clasamentele pentru consumatori, respectiv a celor mai consumate băuturi spirtoase pe plan internațional.

   Cea mai populară dintre acestea este votca și bineînțeles în Rusia. Rușii au reușit să bea aproape 2 miliarde de litri de votcă în 2012, echivalentul a aproape 14 litri pentru fiecare locuitor (bărbați, femei și copiii). Cum era de așteptat, rușii sunt printre cei mai mari băutori din lume, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Consum de votcă

   Dacă vorbim despre rom și scotch whisky, americanii ocupă același loc doi în rândul celor mai mari consumatori din lume (ca și la vodcă). Importurile de scotch whisky în SUA au crescut cu 8% anul trecut (2013), ajungând la o valoare record de 1,4 miliarde dolari. Este al cincilea an consecutiv de creștere, americanii consumând acum de două mai mult scotch whisky decât beau cu opt ani înainte.

Consumatori - Consum de rom și whisky

   În schimb, americanii sunt cei mai mari consumatori de tequila, devansându-i chiar și pe mexicani. Surprinzător, la consumul de gin, ugandezii ocupa locul al zecelea.

Consum de gin și tequila