Turbinele eoliene rotative ar putea fi înlocuite în curând cu o turbină cu aripi. Firma germană Festo a realizat o nouă turbină eoliană, denumită Dual Wing Generator, care folosește două aripi pentru a genera energie chiar și atunci când viteza vântului este scăzută (de exemplu, vântul suflă cu doar 14 kilometri pe oră).

Turbină cu aripi

   Mișcarea aripilor, care imită bătaia naturală din aripi a pasărilor, este transformată în energie electrică cu ajutorul unui motor cu circuit integrat. Aripile generatorului nu se mișcă numai în sus și în jos, ci, de asemenea, se răsucesc la anumite unghiuri, creând un sistem ultra-ușor cu calități aerodinamice excelente și cu o agilitate extremă.

Turbină cu aripi

   Deoarece o aripă se ridică iar cealaltă coboară, randamentul turbinei este foarte bun și când viteza vântului este destul de mică. Această turbină cu aripi ar putea fi utilizată în zonele unde turbinele clasice nu se pot amplasa, pentru că puterea vântului este insuficientă pentru o funcționare la parametri normali.

   Notă: o turbină eoliană este o mașinărie care transformă energia cinetică a vântului în energie mecanică. Energia mecanică poate fi transformată mai departe în energie electrică. Energia electrică obținută poate fi livrată în rețeaua de energie publică, poate fi stocată în acumulatori sau este consumată direct.

   Pentru exemplificare, un scurt video explicativ: