Aceasta este un șiretlic vizual care deformează realitatea, făcând obiectele din jurul tău să arate spectaculos. Adică un truc halucinant care, probabil (pentru că nu am încercat), oferă aceiași senzație ca atunci când se folosesc substanțe halucinogene, care tulbură psihicul, printr-o percepție greșită, total nerealistă.

  1. Priviți acest video, de mai jos, obligatoriu pe ecran complet (să acopere întregul ecran al monitorului pe care îl folosiți).
  2. Pentru cel puțin 30 de secunde concentrați-vă privirea în centrul imaginii, iar apoi puteți privi imaginea în ansamblu, dacă doriți, până la final.
  3. Apoi, când priviți obiectele din jur, ușor depărtate, ele o să fie deformate (distorsionate) pentru un scurt timp (2 – 8 secunde).

   Observație: această iluzie stroboscopică nu este recomandată dacă suferiți de fotosensibilitate sau sunteți sensibili la lumini intermitente.

   Vreți și o explicație pentru acest truc halucinant? Efectul psihedelic (care evocă sau dezvăluie viziuni, halucinații, vise produse prin drogare) este cunoscut mai demult și sub denumirea de iluzia (efectul) cascadei: după ce priviți mai mult timp o cascadă, obiectele din jur par apoi deformate. Celulele creierului care detectează mișcarea numai într-o anumită direcție devin obosite în scurt timp. Când ochii se despart de imaginea respectivă, celulele creierului care detectează mișcarea în direcția opusă sunt mai active și din această cauză obiectele staționare par să fie în mișcare.

   Ca amintire, o imagine (gif):

Truc halucinant - Iluzia stroboscopică

   Vă plac iluziile? Mai vedeți câteva: iluzia silueteiiluzia spiraleiiluzia optică a șoseleiiluzii (plus continuarea).