Altaeros Energies, o companie care construiește generatoare și turbine eoliene, a finalizat proiectul pentru cea mai înaltă turbină eoliană, care este amplasată la o înălțime de 305 metri deasupra solului. Proiectul a fost numit BAT (Buoyant Airborne Turbine) și este prima turbină eoliană flotantă (plutitoare) în aer. A fost montată în Alaska.

Turbine eoliene zburătoare 2   Soluția aceasta este considerată extrem de flexibila, ieftină și ideală pentru comunitățile aflate în zone depărtate, fără acces la o sursă convențională de energie electrică. Turbina poate asigura suficientă energie pentru a alimenta mai mult de 12 case obișnuite, cu toate utilitățile necesare. Ea poate fi transportată și configurată rapid fără a fi nevoie de macarale mari și înalte sau de fundații rezistente și costisitoare, care pot împiedica proiecte sau turbine eoliene în anumite zone mai greu accesibile.

   Acest nou model de generator eolian poate înlocui cu succes generatoarele de curent pe bază de combustibili, la preturi mult mai reduse. Clienții țintă includ comunități îndepărtate și insule cu suprafețe mici, exploatări miniere sau de ​​petrol și gaze, ferme agricole, firme de telecomunicații, organizații de ajutorare în caz de dezastru, precum și baze militare.

   Sistemul folosește un balon gonflabil umplut cu heliu, care poate fi ridicat la altitudini mari, unde vânturile sunt mai puternice și mai consistente. Balonul, de fapt un mic aerostat, este ancorat la sol cu cabluri de înaltă rezistență care trimit și energia electrică obținută la pământ. Ele sunt calculate să reziste la vânturi cu intensitate de nivel de uragan pentru zeci de ani, pot suporta alte echipamente de comunicații grele și au caracteristici de securitate multiple, inclusiv asigurarea unei coborâri lente la pământ. Proiectul-pilot din Alaska este cu peste 80 de metri mai înalt decât cea mai înaltă turbină eoliană montată până în prezent (în Danemarca, la Østerild, Vestas V164-8.0 MW, cu o înălțime de 220 metri).

Turbine eoliene zburătoare 1Turbine eoliene zburătoare 3

   Să fie oare acesta viitorul energiei eoliene sau a energiei verzi?

https://www.youtube.com/watch?v=F3IJuTYK4ao