Inițial, funcționarea farmaciilor din România a avut la bază mai multe criterii, inclusiv un criteriu demografic. Dar cum totul la noi merge strâmb, dar poate nu la fel și pentru farmaciști, potrivit datelor Consiliului Concurenței, în prezent, există de două-trei ori mai multe farmacii, raportat la numărul de locuitori, față de țările din Europa de Vest. În acest context, Ministerului Sănătății a anunțat că va liberaliza piața farmaciilor, începând cu anul 2015.

   Odată cu implementarea acestei decizii, oricine își va putea înființa oriunde o farmacie, fără respectarea vreunui fel de criteriu, inclusiv la calitatea de farmacist a proprietarului unității și fără să se țină cont de un număr maxim de unități farmaceutice într-un anumit spațiu demografic.

Farmaciști

   Bătălia aprigă pentru profit a marilor concerne și companii farmaceutice și „grija” permanentă a unor cercuri interesate de a ne face dependenți de medicamente sau epidemia de boli inventate, par la prima vedere un avantaj pentru bolnavi (din ce în ce mai mulți) sau pacienți. Dar nu trebuie să uităm niciodată că medicamentele nu sunt produse de consum, iar concurența și asistența medicală sunt două concepte incongruente.

   P.S. De câtva timp a apărut o reclamă de genul: spune câți bani ai și farmacistul îți va prescrie ceea ce îți trebuie. Chiar așa stimabili farmaciști? Să nu uitați că meseria sau profesia de farmacist este una nobilă, indispensabilă unei societăți moderne, deoarece contribuie la menținerea sănătății populației. Iar în perioada contemporană, rolul farmaciștilor este de a sfătui pacienții și furnizorii de servicii medicale cu privire la selecția, dozele, modul de administrare și efectele secundare ale medicamentelor.