Volvo Car Group testează un concept total nou și totodată revoluționar pentru a menține automobilele pe banda de rulare, prin utilizarea unor magneți încorporați în carosabil sau așa-zisele șosele magnetice. Magneții ajută la menținerea unui vehicul pe drumul cel bun, creând un fel de „cale ferată” invizibilă care nu permite inexactități de poziționare decât în limita a maxim 10 cm. În conformitate cu declarația șefului de securitate preventivă de la Volvo, beneficiile orientării autovehiculelor după magneți permit o conducere care nu este afectată de condițiile meteorologice nefavorabile și obstacolele fizice, actualele tehnologii GPS și cu camere fiind vulnerabile la aceste probleme.

   În afară de o conducere mai precisă prin ghidare cu ajutorul magneților (magneții nu pot fi afectați de vremea nefavorabilă și, fiind integrați în structura drumului, nu pot fi distruși ușor), metoda mai are și alte avantaj și aplicații pentru siguranța rutieră: prevenirea accidentelor prin menținerea mașinilor pe drum (s-ar elimina accidentele cauzate de ieșirea în „decor”, mai ales în curbele periculoase și pe carosabile acoperite cu zăpadă sau mâzga) și utilizarea mai eficientă a spațiului rutier, deoarece benzile de circulație pot fi mai înguste.

Șosele magnetice

   În colaborare cu Administrația de Transport suedeză (Trafikverket), Volvo a efectuat testarea conceptului cu magneți pe o pistă de 100 de metri. Autovehiculele de testare au fost echipate cu mai mulți senzori de câmp magnetic, iar pe drum, sub stratul de asfalt, s-au instalat magneți de ferită. Reprezentanții Volvo au declarat că testarea noii tehnologii de șosele magnetice s-a făcut la o varietate de viteze, iar rezultatele de până acum sunt promițătoare. S-au evaluat fiabilitatea tehnologiei, durabilitatea, sensibilitatea de detectare, costurile de implementare și modul în care această soluție ar putea afecta întreținerea drumurilor. Următorul pas este de a efectua teste reale în trafic, iar dacă acestea se vor finaliza cu succes, magneții ar putea fi într-o zi prezenți pe infrastructura de transport, asigurând o conducere mai sigură, mai eficientă și autonomă.