De-a lungul ultimilor 50 de ani, femeile și-au redus semnificativ orele de muncă neremunerată, cum ar fi pentru treburi casnice, treburi zilnice sau cumpărături, pe fondul creșterii orelor de muncă plătite. Bărbații au participat din ce în ce mai mult la treburile casnice și de îngrijire a copiilor, dar sunt departe de a prelua ștafeta, inegalitățile în acest domeniu fiind încă mari în toate țările.

   Un studiu realizat de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) în 29 de țări din întreaga lume, publicat de curând, a arătat că bărbații petrec în medie zilnic 259 minute la locul de muncă, în timp ce femeile au o medie de 158 minute pe zi de muncă plătită. De asemenea, femeile sunt în medie pe zi 28 de minute la cumpărături, pe când bărbații doar 18 minute.

Treburi zilnice

   În Coreea de Sud și Turcia bărbații petrec doar 21 minute pe zi în gospodărie, în timp ce bărbații indieni ajung la doar 19 de minute. În mod logic, femeile din aceste țări duc greul la treburile casnice muncind 138 minute, 261 minute și respectiv 298 minute pe zi. Cea mai mică inegalitate este în Suedia, unde bărbații se preocupă cu activități de gospodărie în medie 79 minute pe zi, în timp ce femeile ajung la doar 95 minute.

Media activităților gospodărești efectuate de bărbați (minute pe zi)

Activități gospodărești

   Nu s-au cules date și pentru România. Eu m-am gândit că bărbații de la noi ar dedica în medie 50-60 de minute pe zi pentru activitățile gospodărești (nu și pentru alte treburi zilnice). Voi ce credeți?

Sursă: OECD