Cu toții am învățat, am citit, am auzit sau am vizionat multe lucruri, întâmplări sau evenimente din istoria omenirii. Unele dintre ele, vehiculate mai frecvent, ne-au creat o imagine falsă, care s-a întipărit în mintea noastră. De vină poate fi mass-media și chiar apropiații noștri. Vă prezint, mai jos, doar câteva dintre faptele din istorie care sunt total neadevărate sau nefondate, cu scurte argumente.

     1. Vikingii nu au purtat coifuri cu coarne

     Dovezile arheologice nu prezintă nici o dovadă că vikingii au purtat asemenea coifuri. Într-adevăr, scandinavii au fost un popor războinic, dar toate reprezentările datând din perioada vikingilor (între secolul al VIII-lea și al XI-lea) îi arată fie cu capul gol, fie cu coifuri  simple, probabil realizate din fier sau din piele, fără coarne.

Fapte din istorie inexacte - Viking

     Această imagine populară de oameni zdraveni, care poartă în lupta coifuri cu coarne se pare că datează de pe la 1800, când artistul suedez Gustav Malmströmstems a inclus aceste imagini în lucrarea sa. Când Wagner a montat în 1870  opera „Inelul Nigelungilor – Der Ring des Nibelungen”, cel care s-a ocupat de costume, Carl Emil Doepler, a creat coifuri cu coarne, născându-se un și un stereotip de lungă durată.

    2. Cleopatra nu era egipteană

     Cleopatra a VII-a Philopator (în greacă Κλεοπάτρα Φιλοπάτωρ), cunoscută în istorie ca Cleopatra, a fost ultimul faraon al Egiptului Antic. Ea a fost membru al dinastiei Ptolemeu, o familie de origine greacă, care a condus Egiptul după moartea lui Alexandru cel Mare.

Fapte din istorie inexacte - Regina Cleopatra

     Familia ei de fapt, nu a vorbit niciodată limba egipteană, ea a fiind prima care a învățat-o. Concepția greșită cu privire la originea ei ar fi apărut de la modul în care ea însăși se proclama în public, ca fiind reîncarnarea lui Isis, o zeiță egipteană.

     3. Cristofor Columb nu a descoperit America

     În timpul celor patru călătorii separate, care au început din anul 1492, Columb a debarcat pe diferite insule din Caraibe și, de asemenea, a explorat coastele Americii Centrale și de Sud, dar el nu a pus niciodată piciorul în America de Nord.

Fapte din istorie inexacte - Columb

     Cu toate acestea, Statele Unite din America de Nord sărbătoresc Ziua lui Columb în fiecare an, prima celebrare având loc la New York, pe 12 octombrie 1792.

     4. Gripa spaniolă nu a fost originară din Spania

     Inițial a fost numită „gripa de trei zile”, apoi această boală a ucis aproximativ 50 de milioane de persoane în anul 1918 și 1919, cu circa 34 de milioane mai mult decât pierderile din Primul Război Mondial. Gripa a fost observată pentru prima oară în Europa, SUA și părți din Asia, înainte de a se răspândi rapid în jurul lumii. Multe victime ale gripei au fost tineri, deoarece la acea vreme nu existau medicamente eficiente sau vaccinuri pentru a trata această tulpină de gripă criminală sau pentru a preveni răspândirea ei.

Fapte din istorie inexacte - Gripa spaniolă

     În multe țări, cetățenii erau obligați să poarte măști la școli, teatre, locurile de muncă și multe alte locuri publice au fost închise. Deoarece Spania a fost lovită mai devreme de această pandemie (chiar și Regele Spaniei contractând-o), zvonul s-a răspândit repede, gripa primind acest nume generic. Astăzi este aproape imposibil de spus unde epidemia și-a avut originea, dar unii, pe baza tuturor dovezilor disponibile, sugerează că primul caz a fost înregistrat în regiunea Haskell, Kansas, SUA. Deci, gripa americană.

     5. Piramidele nu au fost construite cu sclavi evrei

     Acest mit popular provine din comentariile făcute de fostul premier israelian Menachem Begin, atunci când vizitează Egiptul în 1977. De fapt, evreii nu existau în perioada în care au fost construite piramidele.

Fapte din istorie inexacte - Piramide

     Descoperirile arheologice destul de recente arată de fapt că egiptenii și-au construit singuri piramidele. Mitul cu sclavi este doar o chestie pentru tabloide și filme artistice, deoarece lumea pur și simplu nu vrea să creadă că piramidele au fost construite fără opresiune și muncă forțată, din loialitate pentru faraoni. Oare?

     6. Napoleon Bonaparte nu a fost foarte scund

     Ei bine, cel puțin el nu a fost la fel de scund cum credeam. Înălțimea lui Napoleon a fost stabilită inițial la 1 metru și 58 de centimetri, dar mulți istorici l-au creditat mai nou cu încă 4 inch, adică 10 centimetri, ca urmare a unui calcul greșit de corelare între unitățile de măsură franceze și engleze din acea perioadă.

Fapte din istorie inexacte - Napoleon

     Astfel, Napoleon a avut 1,68 metri, fiind puțin mai înalt decât înălțimea medie a persoanelor de sex masculin din Franța (1,65 metri) în timpurile în care a trăit. De fapt, Napoleon a dovedit că nu a avut probleme de inferioritate sau complexe și fost mai înalt decât ultimul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy.

     7. Albert Einstein a fost bun la matematica

     De fapt Einstein a excelat la matematică de la o vârstă fragedă. Zvonurile că era afon și nu putea rezolva în mod normal o ecuație sunt nefondate. Mulți dintre foștii colegi au susținut că pe la 15 ani stăpânea excelent calculul diferențial și integral.

Fapte din istorie inexacte - Certificatul de maturitate al lui Einstein

     Certificatul de maturitate al lui Albert Einstein din 1896, la vârsta de 17 ani, după terminarea școlii în Aarau, Elveția arată că avea note maxime (6) la Algebră și Geometrie. În acel sistem de punctaj, nota 6 era cea mai mare, iar 1 cel mai mică notă.

Sursa : Internet


Alte articole captivante


CEL MAI ÎNALT POPOR MĂNÂNCĂ MULTE LACTATE      Cel mai înalt popor din lume este poporul olandez. Olandezii sunt recunoscuți ca mari băutori de lapte și mâncători de brânză și alte produse lactate. Ar putea exista o legătură?      Pentru olandezi, laptele și brânzeturile sunt esențiale, precum este orezul pentru chinezi sau ceaiul pentru englezi. S-a calculat că aproximativ o șesime din cheltuielile generale ale unui olandez reprezintă produsele l...
AMBALAJE INEDITE      Ambalajul este un material (hârtie, carton, pânză, cutie, masă plastică, etc.) sau un obiect în care se împachetează ceva. Pentru a atrage mai mulți clienți sau o categorie anume de cumpărători, unele firme recurg la soluții neobișnuite pentru ambalajele produselor pe care le vând. Aveți aici câteva exemple care pot fi considerate ilare sau niște idei cu adevărat nemaipomenite, după gust.      ► Pentr...
CAMERA PACIENTULUI DIN SPITALUL VIITORULUI      Mediul în care este tratat un pacient a rămas în mare parte neschimbat de decenii. Un proiect, denumit camera pacientului 2020, a fost realizat de către o firmă de design non-profit (NXT Health) în urma unei colaborări cu peste 35 de parteneri din industrie, combinată cu cunoștințele medicilor, care a început acum patru ani în New York. Spațiul a fost reproiectat astfel încât să ofere condiții optime p...
TRICOURI 3D PENTRU FEMEI      Le-am spus tricouri 3D pentru femei pentru motivul pe care l-am scris mai jos, dar pot fi purtate și de bărbați sau copii.      Sunt drăguțe, banale sau înfiorătoare? Este tare greu să dăm un verdict sau să  decidem a le folosi. Ce am putea crede despre aceste tricouri, în imagini tridimensionale, cu fețe de animale și păsări fermecătoare, cu extratereștri, cu imagini a navelor de război și de luptă, ...
UNDE SE SIMT FEMEILE ÎN SIGURANȚĂ      Oare unde se simt femeile în siguranță? Egalitatea între bărbați și femei progresează încet în întreaga lume, dar o problemă tulburătoare rămâne de nerezolvat – siguranța pentru femei. Chiar și în lumea dezvoltată, segmente mari ale populației feminine nu se simt sigure pentru a ieși în propriile lor comunități pe timp de noapte. Un sondaj nou lansat de Gallup arată ca cele mai puțin sigure țări din lu...
HAINELE UDE SUNT MAI ÎNCHISE LA CULOARE      Probabil că nu v-ați întrebat până acum (niciodată) de ce hainele ude sunt mai închise la culoare, dar cu siguranță ați observat că orice țesătură sau material are o culoare mai închisă atunci când se udă sau după o spălare. Schimbarea culorii tuturor țesăturilor ude sau umede se bazează pe o explicație pur științifică, chiar interesantă.       Cantitatea de lumină reflectată de un material natural ...
ALĂPTAREA LA SÂN OBLIGATORIE      Consiliul Federal National al Emiratelor Arabe Unite a decis că este dreptul fiecărui copil de a fi alăptat. După o “dezbatere maraton", această clauză, care este doar o parte din noua Lege privind drepturile copilului, obligă mamele să-și alăpteze copiii timp de doi ani.      Mai multe cercetări au demonstrat beneficiile alăptării la sân pentru nou-născuți. Iată câteva concluzii: Alăptarea la...
AEROPORTURI – RECORDURI       În ultima săptămână a lunii septembrie a.c. a fost inaugurat aeroportul Yading Daocheng în Tibet, China, cel mai înalt aeroport civil din lume situat la 4 411 metri  deasupra nivelului mării. Acesta este un recent proiect al guvernul chinez, care speră să atragă un milion de turiști în regiune și să crească cu două miliarde de yuani veniturile din  turism până în 2015. Construirea sa a atras opoziția ...
PUBLICITATEA E MAI IMPORTANTĂ DECÂT SĂNĂTATEA      Companiile producătoare de alimente nesănătoase cheltuiesc anual zeci de milioane pentru a-și promova produsele, iar campaniile guvernamentale care îndeamnă la o alimentație sănătoasă nu le pot concura. Astfel, publicitatea a devenit mai importantă decât sănătatea și de multe ori ținta comercianților de alimente nesănătoase este copilul. Probabil ar trebuie introduse restricții de publicitate la produs...
ORDIN DE RESTRICȚIE ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU      Un bărbat din Israel a cerut la începutul acestui an în fața unui tribunal din Haifa emiterea unui ordin de restricție împotriva lui Dumnezeu, afirmând că acesta s-a purtat urât și a fost deosebit de rău cu el, scrie cotidianul israelian The Times of Israel.      Protocolul standard de audiere încheiat la tribunal a notat sec că Dumnezeu nu s-a prezentat. Totuși nu s-a specificat modul în care judecăt...