Dacă ați auzit de un „nas electronic” sau de un „nas artificial” care este capabil să verifice prospețimea și calitatea alimentelor sau care identifică mirosul fructelor, probabil nu ați auzit de un alt nas care poate să detecteze cantități infime de chimicale periculoase în aer: pesticide, emisii de gaze sau scurgeri de gaze, agenți chimici, substanțe volatile etc.

   Cercetătorii spanioli de la Universitatea Politehnică din Madrid, în colaborare cu Ilia Sistemas SL, au realizat un alt nas electronic, de fapt un dispozitiv care este programat să recunoască mirosul natural al unui individ și, prin „mirosirea” oamenilor, să stabilească identitatea lor. În prezent, ei au reușit să obțină o rată de eșec de detecție sub 10%, sistemul putând mai târziu, în câțiva ani, să înlocuiască amprentele digitale și scanarea irisului.

Amprente digitale și scanarea irisului

  Practic mirosul unei persoană reprezintă o semnătură chimică unică, poate fi captat și apoi identificat cu ajutorul unui spectrometru de masă, care analizează compoziția chimică, inclusiv relațiile dintre diferiți compuși. Acest sistem oferă o soluție mai puțin agresivă de identificare, în cel mai scurt timp.

   Pentru a capta inițial mirosul unei persoane, oamenii sunt rugați să introducă o mână într-un recipient din sticlă. Mașinăria „miroase” și stabilește „semnătura chimică” unică. Apoi poate recunoaște mirosul persoanei la simpla trecere prin fața ei, având un sistem de filtrare a unor mirosuri variabile, cum ar fi parfumul sau crema de mâini, și poate elimina mirosurile care apar când persoana respectivă este afectată de vreo boală. Practic mirosul corpului persoanei respective nu poate fi alterat, indiferent de metodele folosite.

Nas electronic de identificare

   Polițiștii ar putea înregistra mirosul unei persoane în același mod în care se iau în prezent amprentele digitale sau probele ADN și, folosind dispozitivul în locuri publice, ar putea depista după miros persoanele „certate cu legea” sau infractorii. Tehnologia aceasta se pretează cel mai bine în aeroporturi. De asemenea, detaliile cu privire la mirosul unei persoane ar putea fi incluse în pașaport și verificate la trecerea prin sistemul de securitate al aeroportului.

   Identificarea unor persoane după miros nu este o idee nouă, forțele de poliție folosind-o de peste un secol, cu ajutorul unor câini care sunt special pregătiți pentru o astfel de sarcină. Capacitatea câinilor de a urma traseul unei persoane după miros este bine cunoscută și mirosul plăcut sau neplăcut al corpului este un element biometric de identificare destul de eficient.

Sursă: Daily Mail