Schimbarea culorii merelor are loc la scurt timp după taiere și se datorează enzimelor (substanțe complexe, cu molecule foarte mari care se formează în organismul viu și stau la baza funcțiunilor sale vitale). Când miezul fructului intră în contact cu aerul, se produc modificări de natură biochimică prin acțiunea catalitică a enzimelor oxidative asupra substanțelor ce conțin grupări fenolice în moleculă, oxidându-le și transformându-le în compuși de culoare brună-neagră. Există mai multe metode pentru a preveni acest fenomen, cum ar fi aplicarea de suc de lămâie sau pentru marile companii de servicii alimentare utilizarea unui gaz inert, cum ar fi azotul, pentru a împiedica reacția, temperaturi scăzute, pentru reducerea ratei de reacție sau utilizarea de produse chimice (antioxidanți chimici) cum ar fi ascorbatul de calciu, citrații sau bisulfitul de sodiu.

Mere arctice 1

   Cercetătorii din Australia au venit cu o modalitate de a elimina nevoia de produse chimice costisitoare pentru prevenirea culorii maronii atunci când se taie merele. Ei au introdus copii suplimentare ale genei producătoare de enzime în genomul mărului și astfel au provocat „închiderea” oxidării enzimelor și implicit schimbarea culorii după taiere.

   Pe baza acestor cercetări, o companie canadiană a obținut licența tehnică pentru a produce mărul arctic (numit astfel pentru că rămâne mereu alb la interior) pentru două soiuri: Golden Delicious și Granny Smith.

Mărul arctic

   Studii preliminare realizate de către Departamentul Agriculturii din SUA au stabilit că mărul arctic este la fel de inofensiv ca și omologul său convenționali și și-au dat acordul pentru creșterea unor soiuri arctice pe loturi de testare în statele New York și Washington, în prezent fiind supuse la dezbateri prin comentarii publice.

   Entuziaștii salatelor de fructe le apreciază cu dezinvoltură și unii susțin că aceste mere vor încuraja mai mulți copii să mănânce o gustare sănătoasă, iar alții se opun modificării genetice, ca un concept general și nu doresc asemenea alimente. Dar se pare că mărul arctic va fi aprobat la consum, cel mai probabil în următoarele câteva luni, iar până la sfârșitul anului se va găsi în magazinele alimentare.

Mere arctice 2

   Voi ce credeți? Personal nu cred că este o soluție mulțumitoare pentru o majoritate. Mai ales că marile companii alimentare vor profita din plin și vor putea păstra felii de măr pentru luni întregi, pe care să ni le vândă apoi ca „foarte proaspete”.