În acest articol vreau să prezint o statistică despre consumul mondial de ceai, ca o medie de kilograme de ceai consumate de mai multe nații din toată lumea. Dar, la început, o mică introducere.

   Ceaiul își are originile în partea de sud-est a Asiei și a fost întrebuințat pentru prima oară de chinezi, folosindu-l atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor. După ce a fost introdus și în Japonia de către un călugăr budist prin anii 600, la sfârșitul secolului al XVI-lea apar mențiuni rare despre ceai și la europeni, devenind apoi un produs folosit la nivel mondial. Producția mondială de ceai este estimată astăzi la circa 3,15 milioane de tone anual.

   China este de departe cel mai mare consumator de ceai, cu peste 725.000 de tone anual. Însă pe persoană, așa cum este ilustrat în harta de mai jos, imaginea este mult diferită.

Consumul mondial de ceai

   Chiar dacă ne-am putea gândi că cei mai mari consumatori de ceai sunt britanicii, lucrurile sunt puțin diferite. De fapt, Turcia este prima națiune la acest capitol. Cei mai mari băutori de ceai din lume, după turci, sunt irlandezii, iar apoi britanicii.

   Graficul următor este concludent din punctul de vedere al consumului de ceai pe cap de locuitor. Cu bucurie am constatat că suntem, față de alte țări cu pretenții, într-o poziție onorabilă în acest clasament. Și spun cu bucurie pentru că ceaiul are atât de multe beneficii și consumarea lui nu poate decât să ne mențină sănătoși, pe noi românii.

Consum mediu anual de ceai

Sursă: qz.com